Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Pareigūnų piketas prie Seimo, Didžiosios Britanijos ir Ukrainos susitarimas bei kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Prie Seimo – pareigūnų piketas.

Svarbiausių gruodžio 19-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Nuo sausio NPD augs iki 747 eurų

Nuo 2024-ųjų sausio neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) Lietuvoje didės 20 proc., arba 122 eurais – iki 747 eurų. Daugiau pajamų į rankas gaus žmonės, uždirbantys iki 2167 eurų per mėnesį ant popieriaus, arba vieną 2024 metams planuojamą vidutinį darbo užmokestį (VDU). „Sodros“ duomenimis, iki vieno VDU uždirba 811 tūkst. gyventojų. Žmonių, gaunančių minimalią mėnesinę algą (MMA), pajamos į rankas padidės 75,22 euro: 50,82 euro – dėl MMA didinimo, 24,4 euro – dėl NPD didinimo.

Pareigūnų piketas prie Seimo

Seimui antradienį sprendžiant dėl Vidaus tarnybos statuto pataisų, Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) susirinko protestuoti į aikštę prie parlamento. Susivienijimo pirmininko Sauliaus Džiauto teigimu, Vidaus tarnybos reformos įstatymo projektas – grėsmė visuomenės saugumui, nes pokyčiais nusivylę pareigūnai gali palikti tarnybą.

Andrius Ufartas/ELTA
Prie Seimo – pareigūnų piketas.

Antradienį Seimas turėtų apsispręsti dėl ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujamos Vidaus reikalų ministerijos (VRM) inicijuotų Vidaus tarnybos statuto pataisų. Jas priėmus, pareigūnai turėtų galimybę derėtis dėl apmokėjimo sistemos kolektyvinėmis sutartimis. Kartu siūloma mažinti priedus už stažą valstybės tarnyboje. Stažas taip pat būtų vienas esminių kriterijų, nustatant pareiginės algos dydžius.

Uždraustos elektroninės cigaretės su pridėtiniu skoniu ar kvapu

Antradienį Seimas uždraudė parduoti elektronines cigaretes, kurių skystyje yra pridėtinio kvapo ar skonio, kurį sukeliančios cheminės medžiagos bus neleistinų sąraše. Įstatymas įsigalios kitų metų lapkričio 1 dieną. Toks draudimas negalios tabako kvapą ar skonį turinčioms elektroninėms cigaretėms ir jų pildyklėms.

Praėjusių metų gegužę įsigaliojus įstatymo pakeitimams, ant elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių vienetinių pakelių ar bet kokios išorinės pakuotės turi būti įspėjimas apie galimą žalą sveikatai.

Pozityvios Lietuvos banko prognozės

Lietuvos bankas (LB) šiandien paskelbė, kad Lietuvos ekonomika šiais metais trauksis 0,2 proc. Tai 0,4 proc. mažesnis smuktelėjimas, nei buvo prognozuota rugsėjį (0,6 proc.). Tačiau dėl vangios lietuviškų prekių ir paslaugų paklausos eksporto rinkose institucija toliau mažina prognozę dėl 2024 m. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo – jis sieks 1,8 proc., t. y. 0,3 procentinio punkto mažiau, nei prognozuota rugsėjį. LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus teigimu, investicijos 2023 m. augo 8,6 proc., o 2024 m. didės per 4 proc.

JAV koalicija kovai su husių atakomis

JAV dar pirmadienį paskelbė apie 10 šalių koaliciją, kurios tikslas – numalšinti husių raketų ir dronų atakas prieš laivus Raudonojoje jūroje. Pastaruoju metu Irano remiami husių sukilėliai suintensyvino atakas prieš tanklaivius, krovininius ir kitokio tipo laivus Raudonojoje jūroje ir taip kelia pavojų svarbiam tranzito maršrutui.

JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino teigimu, naujoji saugumo koalicija sieks „užtikrinti laivybos laisvę visoms šalims ir sustiprinti saugumą bei klestėjimą regione“. Joje, anot gynybos sekretoriaus, dalyvaus JAV, JK, Bahreinas, Kanada, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Seišeliai ir Ispanija.

Didžiosios Britanijos ir Ukrainos saugumo susitarimas

Artimiausiomis savaitėmis Ukraina ir Didžioji Britanija planuoja pasirašyti 10 metų galiosiantį saugumo paktą, pagal kurį Jungtinė Karalystė panaudos savo karinių jūrų pajėgų patirtį, kad padėtų Ukrainai kontroliuoti Juodąją jūrą.

Pagal tarpusavio supratimo memorandumą Didžioji Britanija įsipareigos „remti Kyjivą kovoje“ su Rusija. Dokumente taip pat bus pateiktos pokario saugumo garantijos ir Ukrainos gynybos po karo planai, kurie turėtų atgrasyti Rusiją nuo pakartotinio puolimo.

2023 12 19 17:00
Spausdinti