Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Patvirtintas valstybės biudžeto projektas, senkanti JAV parama Ukrainai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Andrius Ufartas/ELTA
Seimas.

Svarbiausių gruodžio 5-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Seimas priėmė kitų metų valstybės biudžeto projektą

Antradienį Seimas priėmė kitų metų valstybės biudžeto projektą. Jį dar turės pasirašyti šalies vadovas Gitanas Nausėda. Už 2024 m. šalies išlaidų ir pajamų planą balsavo 73, prieš – 52, susilaikė vienas parlamentaras. Prieš balsavimą dėl viso projekto Seimo posėdžių salėje atmesti visi parlamentarų pasiūlymai, kuriems nepritarė Vyriausybė, už juos nebalsavus pakankamam Seimo narių skaičiui – 71-am. Seimo narių pasiūlymų vertė siekė 690 mln. eurų, savaitės pradžioje Vyriausybė pritarė tik mažai daliai iš jų, kurių suma – 645 tūkst. eurų.

Žmonių pajamos trečią ketvirtį augo sparčiau nei infliacija

Lietuvos gyventojų pajamos trečią šių metų ketvirtį toliau augo – augimas buvo spartesnis negu infliacija, rodo naujausia „Sodros“ apžvalga. Darbo pajamos į rankas liepą–rugsėjį, palyginti su tuo pačiu laiku prieš metus, augo 10,7 proc., o metinė infliacija buvo 3,7 proc. Darbo užmokesčio augimą lėmė minimalios mėnesinės algos didinimas 15,1 proc. (nuo 730 eurų 2022 m. iki 840 eurų 2023 m.), taip pat didesnė valstybės tarnautojų, pareigūnų, biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginė alga.

Unsplash

JAV parama Ukrainai sparčiai senka

Ukrainos oro pajėgos skelbia per praėjusią naktį įvairiuose šalies regionuose sunaikinusios 10 rusų dronų „Shahed“. Antradienio pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ teigiama, kad iš viso rusai paleido 17 dronų ir šešias raketas S-300, kuriomis taikėsi į civilius rajonus Donecko ir Chersono srityse.

Baltieji rūmai pirmadienį perspėjo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali laimėti karą Ukrainoje, jei JAV Kongresas iki metų pabaigos nesusitars dėl naujo finansavimo Kyjivui. Jau kelis mėnesius Kongresą paralyžiuoja nesutarimai tarp respublikonų, kurie prieštarauja bet kokiai tolesnei pagalbai Kyjivui. V. Putiną ir „Hamas“ sulygindamas kaip jėgas, siekiančias sunaikinti kaimynines demokratijas, J. Bidenas siekia sujungti Ukrainai ir Izraeliui skirtą paramą – atitinkamai 61 ir 14 mlrd. dolerių (56,1 ir 12,9 mlrd. eurų) – į pagalbos paketą, kurio Kongrese paprašė spalį. JAV Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris pabrėžė, kad, jei Kongresas nesiims konkrečių veiksmų, kils rimtas pavojus.

Unsplash

Saugių zonų civiliams trauktis Gazos Ruože nėra

Jungtinės Tautos antradienį įspėjo, kad neįmanoma sukurti vadinamųjų saugių zonų civiliams Izraelio bombarduojamame Gazos Ruože. „Vadinamosios saugios zonos [...] nėra mokslinės, nėra racionalios, jos nėra įmanomos, ir galvoju, kad valdžios institucijos tai žino“, – sakė Jungtinių Tautų vaikų agentūros UNICEF atstovas Jamesas Elderis.

Scanpix
Palestiniečiai plūsta į Gazos Ruožo pietuose esančią Rafą.

Po spalio 7 d. išpuolio gauti „Hamas“ teroristų skaitmeniniai įrenginiai ir dokumentai atskleidžia daugelio metų planavimą ir itin aukštą „detalių ir parengties“ lygį, teigia Izraelio žvalgybos pareigūnai. Medžiaga, paimta iš žuvusių ar sulaikytų užpuolikų, rodo detalius puolimo planus, kuriais buvo siekiama sukelti „tokį šoką, kuris palaužtų žmonių dvasią“, žurnalistams sakė vienas pareigūnų. Duomenys iš mobiliųjų telefonų, kompiuterių, planšetinių kompiuterių, GPS įrenginių, „GoPro“ kamerų, žemėlapių ir nešiojamųjų kompiuterių „rodo ilgus metus trukusį planavimą, kaip pulti bazes ir kibucus“, sakė kitas žvalgybos pareigūnas, abu jie kalbėjo anonimiškai.

COP 28 mūšis dėl iškastinio kuro sunkėja

Mūšis dėl iškastinio kuro Jungtinių Tautų klimato konferencijoje COP 28 antradienį tapo sunkesnis, nors mokslininkai perspėja, kad pasaulio temperatūros padidėjimas jau per septynerius metus gali viršyti 1,5 Celsijaus laipsnio ribą. Saudo Arabijos energetikos ministras pirmadienį agentūrai „Bloomberg“ pareiškė visiškai atmetantis raginimus palaipsniui mažinti iškastinio kuro gavybą, ir leido suprasti, kad šiuo klausimu laukia įnirtinga kova.

2023 12 05 16:30
Spausdinti