Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: Ukraina ir ES, prognozės dėl palūkanų normų ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
IQ
Europos Komisija
Šviesi ateitis.

Svarbiausių sausio 3-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Ukraina. Europos Komisijos (EK) nariams viešint Kyjive, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išreiškė viltį, kad šalis derybų dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) nusipelno dar šiemet. Šalies kandidatės statusą Ukraina gavo dar pernai liepą. V. Zelenskio teigimu, aktyvesnės derybos padidintų ukrainiečių ryžtą ir toliau kovoti su Rusijos pajėgomis. Tačiau ES nesiruošia lengvai nusileisti – iš Kyjivo tikimasi svarbių žingsnių kovojant su korupcija ir reformuojant teismų sistemą.

Penktadienį Vokietija taip pat pažadėjo nusiųsti Ukrainai „Leopard 1“ tankus – senesnio modelio, nei anksčiau sausį skirtus 14 „Leopard 2“. Kaip praneša vokiečių žiniasklaida, ketinama perduoti 88 „Leopard 1“ tankus, kai kuriems iš jų dar reikia remonto.

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas perspėjo dėl vasario 24-ąją, kai bus minimos Rusijos invazijos į Ukrainą metinės, gresiančios didelės rusų kariuomenės atakos. Vasario 23-iąją Rusijoje minima ir Tėvynės gynėjo diena.

Gal kitąmet. Ketvirtadienį Europos centriniam bankui (ECB) ketvirtą kartą pakėlus bazines palūkanų normas, Lietuvos banko pirmininkas Gediminas Šimkus teigė, kad jų mažėjimo galima tikėtis kitais metais, jei pasikeis ekonomikos situacija. Tačiau jis pabrėžė, kad šiemet tokios prognozės nenumato, o dar vieno bazinių palūkanų didinimo galima tikėtis ne tik kovą, bet ir gegužę.

Freepik

Darbo rinka. Valstybės duomenų agentūra apskaičiavo, kad 2022 m. nedarbo lygis Lietuvoje siekė 5,9 proc. Tai – 1,2 proc. mažiau nei 2021-aisiais.

Iš paukščio skrydžio. JAV Pentagonas nuo ketvirtadienio stebi į šalies oro erdvę vakaruose įskridusį oro balioną, kuris, kaip tikima, Kinijos pasitelkiamas šnipinėti. Balionas pirmą kartą pastebėtas Montanoje, kur yra įsikūrę trys amerikiečių branduolinių bandymų laukai, tačiau detalesnės informacijos apie numanomą „šnipo“ kelią Pentagonas neatskleidžia. Panašus antras balionas buvo pastebėtas Kanadoje. Amerikiečiai nusprendė baliono nesunaikinti baimindamiesi galimos žalos, kurią padarytų balioną numušus krintančios nuolaužos.

Unsplash
Grybai.

Gydomieji grybukai. Kaip praneša „Deutsche Welle“, Australija patvirtino dviejų psichodelinių medžiagų – MDMA ir psilocibino – naudojimą medicinoje. Nuo liepos psichiatrai galės išrašyti šiuos „vaistus“, plačiau žinomus kaip ekstazis ir magiškieji grybukai, ligoniams, kenčiantiems nuo depresijos ir potrauminio streso. Bet koks kitas šių dviejų medžiagų vartojimas vis dar bus laikomas nelegaliu.

Šalčio banga. Šiaurės Rytų Amerikos gyventojai perspėjami dėl „dešimtmečius nematytos“ šalčio bangos, rašo „New York Times“. Termometro stulpelis šiuose regionuose gali nukristi iki –40–45 laipsnių Celcijaus. Arktinis šaltis atneš ir 45–65 km/val. pučiantį vėją. Kai kuriuose miestuose uždaromos mokyklos, gyventojai raginami pasirengti šaltam savaitgaliui iš anksto.

2023 02 03 16:30
Spausdinti