Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Piketas dėl Stambulo konvencijos, Izraelio ir „Hamas“ paliaubos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Paskelbus Izraelio ir „Hamas“ paliaubas, palestiniečiai palieka pietinę Gazos Ruožo dalį.

Svarbiausių lapkričio 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Piketas dėl Stambulo konvencijos

Seimo pašonėje surengtas bene penktasis šiais metais Vilniaus moterų namų piketas Stambulo konvencijai palaikyti. Piketo metu praeiviai buvo kviečiami užeiti į piketuotojų palapinę ir fotografuotis su palaikymą konvencijai išreiškiančiais plakatais. Vienos renginio iniciatorių, nevyriausybinės organizacijos vadovės Lilijos Henrikos Vasiliauskės teigimu, tai, kad kai kurios Europos šalys, tarp jų ir Lietuva, nėra ratifikavusios Stambulo konvencijos, yra autoritarinių režimų pergalė.

Pastarojoje Seimo pavasario sesijoje parlamentas po pateikimo pritarė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei valdančiosios koalicijos atstovų ir socialdemokratų inicijuotam parlamento kreipimuisi į Konstitucinį Teismą dėl išaiškinimo, ar Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

Mokytojų streikas

Šį penktadienį vėl streikuoja beveik 2 tūkst. mokytojų daugiausia iš Klaipėdos, Vilniaus, Panevėžio ir Alytaus miesto savivaldybių.

Julius Kalinskas/ELTA
Streikuojančių mokytojų mitingas prie Seimo.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) trečiadienį atnaujino mokytojų streiką dėl tądien Vyriausybės svarstyto kitų metų valstybės biudžeto. Mokytojai nepritaria šiuo metu paskelbtam biudžeto projektui ir tikisi, kad parlamento nariai išgirs jų prašymą labiau kelti atlyginimus kitais metais.

Lenkijos bankų padaliniai Lietuvoje

Penktadienį BNS paskelbė, kad vienas didžiausių Lenkijos bankų „Pekao“ svarsto įsteigti filialą Lietuvoje ir dirbti tik su verslo klientais. Taip pat didžiausias Lenkijos bankas PKO oficialiai patvirtino ketinantis pradėti veiklą Lietuvoje.

Pasak šaltinių, abu bankai finansuotų verslą, pirmiausia, tikėtina, Lenkijos įmones, kurios ketina plėsti ar pradėti veiklą Lietuvoje, ypač atsinaujinančiosios energetikos srityje.

Atnaujinta geležinkelio stotis

Penktadienį Vilniuje po beveik metus trukusios rekonstrukcijos lankytojams atveriama geležinkelio stotis. Pasak „Lietuvos geležinkelių“ (LTG), atnaujintoje sostinės geležinkelio stotyje lankytojų patogumui įkurta maitinimo zona, pagrindinė laukiamoji salė su erdvėmis poilsiui bei šešis kartus didesnė komercinė zona, kurioje erdvės bus išnuomotos įvairiems paslaugų teikėjams.

Izraelio ir „Hamas“ paliaubos

Penktadienį 7 val. įsigaliojo Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ keturių dienų paliaubos. Kataro užsienio reikalų ministerijos atstovas Majedas al Ansari pranešė, kad šiandien iš Izraelio kalėjimų bus paleisti palestiniečiai. Izraelis paskelbė iš viso 300 palestiniečių, kurie gali būti paleisti, jei paliaubos tęstųsi ilgiau nei keturias dienas, sąrašą.

YouTube
Paskelbus paliaubas palestiniečiai patraukė namo.

Nuo tada, kai spalio 7 d. Gazos Ruože prasidėjo karas, prie pietinės Libano sienos su Izraeliu vyko mirtini susišaudymai, kuriuose daugiausia dalyvavo Izraelio kariuomenė, Libano judėjimas „Hezbollah“ ir Palestinos smogikų grupuotės.

Avdijivkos puolimas

Penktadienį Avdijikos miesto meras Vitalijus Barabašas pranešė, kad Rusijos pajėgos iš visų pusių atakuoja nuniokotą Rytų Ukrainos Avdijivkos miestą ir sistemingai apšaudo jo centrą. Pasak jo, Rusijos pajėgos Ukrainos pasipriešinimo simboliu tapusį miestą apšaudo valdomosiomis aviacinėmis bombomis ir kasetiniais šaudmenimis, o per dieną suduodama nuo 30 iki 40 masinių smūgių.

Avdijivka fronto linijoje yra nuo 2014 m. Šis miestas įsikūręs Donecko srityje, kurią Rusija praėjusiais metais neteisėtai aneksavo.

Partijų kova Nyderlanduose

Nyderlanduose penktadienį po stulbinamos Geerto Wilderso kraštutinių dešiniųjų, antiislamiškos Laisvės partijos (PVV) pergalės rinkimuose pradedama formuoti nauja vyriausybė. Jo partijos rinkimų platformoje teigiama, kad Nyderlandai „nėra islamiška šalis“ ir kad negali būti „jokių islamiškų mokyklų, Koranų ir mečečių“.

Scanpix
Danų politikai tariasi dėl koalicijos.

Viena iš galimų G. Wilderso koalicijos partnerių yra neseniai susikūrusi „Naujojo socialinio sandorio“ (NSC) partija, per rinkimus gavusi 20 vietų. Šios partijos lyderis Pieteris Omtzigtas sakė, kad negali pritarti antikonstitucinei politikai.

2023 11 24 16:30
Spausdinti