Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: infliacijos kreivės, baltarusių partizanų sėkmė ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
ELTA
Andrius Ufartas/BNS

Svarbiausių vasario 27-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Infliacija. Išankstiniais Valstybės duomenų agentūros duomenimis, metinė infliacija mažėjo penktą mėnesį iš eilės ir nukrito iki 17,2 proc. Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, didelę dalį aukštos infliacijos lemiančios maisto kainos išlieka problema. Vis dėlto ministrė tikisi, kad infliacijos pikas jau praėjęs ir situacija artimiausiu metu stabilizuosis. Ji pakartojo pernai lapkritį išsakytą prognozę, kad šiais metais vidutinė metinė infliacija turėtų būti mažesnė nei 10 proc.

Baltarusių pasipriešinimas. Užsienyje įsikūrusi Baltarusijos opozicija praneša, kad sekmadienį netoli sostinės Minsko esančiame aerodrome partizanai sunaikino Rusijos žvalgybinį lėktuvą A-50. Du baltarusių partizanai naudojosi dronais, o dabar jau yra sėkmingai palikę valstybę. Nei Rusijos, nei Baltarusijos režimai šios informacijos dar nepatvirtino. „Didžiuojuosi visais baltarusiais, kurie ir toliau priešinasi Rusijos hibridinei Baltarusijos okupacijai ir kovoja už Ukrainos laisvę“, – reaguodama į šią žinią socialiniame tinkle „Twitter“ parašė S. Cichanouskaja.

Partnerių pratybos. Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas pirmadienį pranešė apie planus surengti bendras vokiečių, lenkų ir amerikiečių karių pratybas. Karinės pratybos šalyje, besiribojančioje su Ukraina, į kurią prieš metus įsiveržė Rusija, pasiųstų „labai aiškų“ signalą ne tik NATO sąjungininkėms, „bet ir (Rusijos prezidentui Vladimirui) Putinui“, visuomeniniam transliuotojui ARD sakė B. Pistoriusas.

Pieno krizė tęsiasi. Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko teigimu, kol kas nepavyksta rasti greitų sprendimų dėl pieno supirkimo kainos, nors ūkininkai dėl to protestuoja jau mėnesį. Nors konsultacijos su ūkininkais tęsis ir šią savaitę, ministras teigė, kad pagalbos priemonių derinimas su Europos Komisija (EK) gali užtrukti mažiausiai mėnesį. Ministras neskelbia, kokia parama galėtų pasiekti ūkininkus, tačiau jis neatmetė ir to, kad EK gali neleisti Lietuvai taikyti pagalbos priemonių pieno gamintojams.

Šiaurės Airijos klausimas. EK pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienio popietę susitinka su britų premjeru Rishi Sunaku aptarti Šiaurės Airijos prekybos taisyklių po „Brexito“. Prieš pristatydami Šiaurės Airijos prekybos taisyklių po „Brexito“ pakeitimus, jie turėjo surengti vadinamąsias baigiamąsias derybas – tai būtų proveržis, kuriuo siekiama atkurti įtemptus santykius. Nors Briuselyje ir Londone dėl Šiaurės Airijos protokolo reformų daugiau ar mažiau sutarta, R. Sunako laukia kova dėl pritarimo šalies viduje. Per vizitą Jungtinėje Karalystėje U. von der Leyen taip pat turėtų susitikti su karaliumi Karoliu III.

2023 02 27 16:30
Spausdinti