Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
R. Žemaitaičio apkalta, Gazos Ruožo padalijimas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Al-Shati Gazos mieste sunaikti pabėgėlių stovyklos pastatai.

Svarbiausių lapkričio 6-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

R. Žemaitaičio apkalta

Seimo komisija pirmadienį nutarė, kad yra pagrindas pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų. Komisija konstatavo, kad, būdamas aukšto rango valstybės politikas, parlamentaras įžeidinėjo ir žemino Izraelio ambasadorę Lietuvai, akredituotą oficialų Izraelio Valstybės atstovą, ir taip įžeidė Izraelio Valstybę, atvirai reiškė pateisinimą ir pritarimą smurtiniam susidorojimui su žydų tautybės asmenimis.

Sprendimas dėl R. Žemaitaičio apkaltos buvo priimtas bendru sutarimu, tačiau dėl to dar turės balsuoti Seimas.

Laisvės premija už priešinimąsi sovietiniam režimui

Seimo Laisvės premijų komisijos primininkė Paulė Kuzmickienė paskelbė, kad šių metų Laisvės premiją siūloma skirti Lietuvos pasipriešinimo sovietų okupaciniam režimui dalyviui Petrui Plumpai ir Europos Parlamentui.

Dainius Labutis/ELTA
Seimo Laisvės premijų komisijos primininkė Paulė Kuzmickienė.

P. Kuzmickienės teigimu, Europos Parlamentui Laisvės premija skirta už 1983 m. priimtą rezoliuciją, kurioje pasmerkta Baltijos šalių okupacija, ir po to sekusį Lietuvos nepriklausomybės siekių palaikymą.

Sulėtėjo EBPO šalių gyventojų realiųjų pajamų augimas

Pirmadienį Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) paskelbė, kad valstybių gyventojų realiųjų pajamų augimas per antrą metų ketvirtį, balandį–birželį, sulėtėjo iki 0,5 proc. nuo 1,4 proc. sausį–kovą.

Bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis vienam gyventojui EBPO šalyse paaugo nuo 0,2 proc. pirmą šių metų ketvirtį iki 0,4 proc. antrą.

Gazos miestas padalytas į dvi dalis

Šiandien Izraelio kariuomenė pranešė apsupusi Gazos miestą ir padalijusi apgultą pakrantės ruožą į dvi dalis – Pietų ir Šiaurės Gazos Ruožus. Izraelio kariuomenės atstovo spaudai Danielio Hagario teigimu, Gazos Ruožo padalijimas – svarbus įvykis Izraelio kare su anklavą valdančia „Hamas“ kovotojų grupuote.

Taip pat pirmadienį Izraelio kariuomenė susitarė su Jordanija dėl humanitarinės pagalbos pristatymo į vieną apgultų ligoninių Gazos Ruože.

A. Blinkeno derybos Turkijoje

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šiandien Turkijoje surengė įtemptas derybas, siekdamas sušvelninti įtampą tarp Izraelio ir Turkijos dėl kruvinų įvykių Gazos Ruože. Ankaroje vykusių uždarų derybų metu su turkų užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu iškilo problemų ne tik dėl neramumų Gazos Ruože, bet ir dėl Turkijos santykių su Švedija, kurdų palaikymo.

Scanpix
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanu Fidanu.

Dar sekmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Turkija – nepriklausomos palestiniečių valstybės rėmėja, todėl sieks bet kokiomis priemonėmis užkirsti kelią smurtui regione. Taip pat žinoma, kad šiandien Turkijos lyderis keliauja po atokią Turkijos šiaurės rytinę dalį ir taip ignoruoja Vašingtono vyriausiąjį diplomatą.

Sužlugdytos rusų atakos prieš Ukrainos miestus

Pirmadienį Kyjivas paskelbė, kad šiuo metu Rusija nesėkmingai tęsia puolimą prieš Avdijivką – pramoninį miestą rytinėje Donecko srityje. Ukrainos Generalinio štabo atstovas Andrijus Kovaliovas taip pat pranešė, kad rusai atakuoja netoli Robotynės kaimo, kurį ukrainiečiai atkovojo anksčiau šiais metais. Kaimas yra pietinėje Zaporižios srityje.

Taip pat dar vakar Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad jis nėra pasirengęs taikioms deryboms su Rusija, kol jos kariai nepasitrauks iš šalies teritorijos. Kalbėdamas su NBC televizija V. Zelenskis pabrėžė, kad Vašingtonas žino, jog Ukraina vis dar nėra pasirengusi derėtis su Rusija.

Per praėjusią naktį rusai iš okupuotų jos pietinių teritorijų atakavo keturiomis raketomis ir 22 dronais, kurių 15 buvo numušta.

2023 11 06 16:30
Spausdinti