Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Rinkimai Lenkijoje, „Litexpo“ pirkimai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Rinkimai Lenkijoje.

Svarbiausių spalio 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lenkija ir Lietuva po Lenkijos parlamento rinkimų ir toliau bendradarbiaus, politinio nestabilumo neįžvelgiama

Pirmadienį Lenkijoje vis dar skaičiuojant sekmadienį vykusių parlamento rinkimų rezultatus, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda aptarė tolesnes abiejų šalių bendradarbiavimo galimybes. „Esame suinteresuoti ir toliau stiprinti partnerystę su Lenkija. Mūsų bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje, vieninga parama Ukrainai – regiono saugumo garantas. Itin vertiname puikius broliškus santykius su Lenkija ir tikimės dar glaudesnio bendradarbiavimo ateityje“, – pranešime teigė G. Nausėda.

Prezidentūra/ELTA
G. Nausėda ir A. Duda.

Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad valdančioji „Teisė ir teisingumas“ (PiS) surinko daugiausia balsų per sekmadienį Lenkijoje vykusius parlamento rinkimus, tačiau daugumą parlamente turės opozicija. PiS deleguotas Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad jo partija bandys formuoti vyriausybę, jei to paprašys prezidentas.

Ekspertai ir analitikai, vertindami išankstinius rinkimų rezultatus, teigia, kad, PiS nesugebėjus surinkti absoliučios daugumos parlamente (tam reikia bent 40 proc. arba mažosioms opozicinių partijų koalicijoms neperžengti 8 proc. kartelės), galimybę kurti valdančiąją koaliciją gautų opozicinių partijų koalicijos: Pilietinė koalicija, „Trečiasis kelias“, „Lenkija 2050“. Dėl itin skirtingų šias koalicijas sudarančių partijų programų ir dėl to, kad bent iki 2025 m. prezidentu bus buvęs PiS narys A. Duda, išrinktas parlamentas gali būti labai nestabilus, galimi net pirmalaikiai rinkimai. Lietuvos ir Latvijos užsienio reikalų ministrai atmeta nestabilumo tikimybę po parlamento rinkimų Lenkijoje.

Mokytojų streike – pertrauka

Andriaus Navicko vadovaujamai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) sustabdžius streiką iki lapkričio pabaigos, pedagogai šią savaitę sugrįžo į mokyklas. Švietimo valdymo informacinės sistemos duomenimis, pirmadienį Lietuvoje streikavo šeši pedagogai. Penki iš jų – Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos mokytojai. Dar vienas mokytojas streikuoja Vilniaus Vydūno progimnazijoje. Vis dėlto F. Latėno meno mokyklos vadovė BNS teigė, kad visi streikavę darbuotojai grįžo į darbą. A. Navicko profsąjunga praėjusią savaitę paskelbė stabdanti streiką iki lapkričio 22 d., o tada atnaujinsianti protestą, siekdama paveikti dėl kitų metų valstybės biudžeto balsuosiantį Seimą padidinti algas mokytojams daugiau, nei siūlo Vyriausybė. Formaliai streikas nėra nutrauktas.

Unsplash
Mokytojai skelbia pertrauką.

„Litexpo“ pirkimai NATO viršūnių susitikimui – su pažeidimais

Parodų ir kongresų centro „Litexpo“ pirkimai liepą vykusiam NATO viršūnių susitikimui, kurie rengti neskelbiamų derybų būdu, – su pažeidimais, skelbia Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). VPT vertino pirkimo būdo pagrįstumą. Tarnyba teigia nekvestionuojanti NATO renginio svarbos ir to, kad „Litexpo“ buvo įpareigota vykdyti Vyriausybės užduotis, tačiau „Litexpo“ nurodytos aplinkybės neatitinka nenumatytų įvykių kategorijos, todėl ji pirkdama neskelbiamų derybų būdu pažeidė lygiateisiškumo ir skaidrumo principus.

Mirė „Achemos“ akcininkė Jūratė Žadeikienė

Plungės rajono savivaldybė pranešė, kad praėjusį penktadienį mirė viena „Achemos“ akcininkių, Plungės garbės piliečio velionio Bronislovo Lubio dukra Jūratė Žadeikienė. Žurnalo „TOP“ duomenimis, J. Žadeikienė valdė maždaug 155 mln. eurų vertės turtą, jai priklausė 11 proc. „Achemos“ akcijų, moteris buvo ir jūrų krovos bendrovės „Bega“ akcininkė.

LRS
J. Žadeikienė.

Karas tarp „Hamas“ ir Izraelio tęsiasi

Abi spalio 7 d. prasidėjusio ir į karą peraugusio konflikto pusės – Izraelis ir „Hamas“ – tęsia kovinius veiksmus. Izraelis ir toliau oro antskrydžiais apšaudo Gazą, „Hamas“ pirmadienį paleido raketų į Tel Avivą. Planuota Izraelio kariuomenės sausumos operacija į Gazos Ruožą vis dar nepradėta, pratęstas šiaurinėje Ruožo dalyje gyvenančių palestiniečių evakuacijos laikotarpis. Izraelio pajėgos patvirtino, kad „Hamas“ šiuo metu įkaitais laiko 199 izraeliečius ir užsieniečius. Izraelis teigė evakuojantis gyventojus šalies šiaurėje, Libano pasienyje. Per karą iki šiol yra žuvę 2750 palestiniečių ir daugiau nei 1300 izraeliečių.

Scanpix
Gazos Ruože kaupiasi neišvežamos šiukšlės.

Palestinos prezidentas Mahmoudas Abbasas atsiribojo nuo Gazos Ruožą kontroliuojančio „Hamas“ judėjimo. „Hamas“ politika ir akcijos „nereprezentuoja palestiniečių tautos“, pareiškė jis sekmadienį per pokalbį telefonu su Venesuelos prezidentu Nicolu Maduro. Anot jo, vienintelė teisėta palestiniečių tautos atstovė yra Palestinos išsivadavimo organizacija. M. Abbaso vadovaujama partija „Fatah“, kontroliuojanti Vakarų Krantą, ir Gazos Ruože veikianti „Hamas“ yra senos konkurentės.

Pranešama, kad iki šiol per karą žuvo 11 palestiniečių žurnalistų.

Ukrainos eksportas krinta, importas auga

Ukrainos eksportas per tris metų ketvirčius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sunyko 18,1 proc., o importas išaugo 18,9 proc., skelbia Nacionalinė statistikos tarnyba. Eksportas per devynis šių metų mėnesius įvertintas 27,1 mlrd. JAV dolerių, importas – 46,6 mlrd. dolerių. Pagrindinės eksporto rinkos – Lenkija (13,6 proc. viso eksporto), Rumunija (11,1 proc.), Turkija (7 proc.), o daugiausia importuota iš Kinijos (15,9 proc. viso importo), Lenkijos (10,5 proc.), Turkijos (7,9 proc.).

2023 10 16 16:30
Spausdinti