Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Rusijos karas Ukrainoje, karščio bangos ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Ukrainos kariai netoli Bachmuto.

Svarbiausių liepos 17-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Dėl Lietuvos pasitraukimo iš BRELL sutarties svarstomi visi scenarijai

Nors stringa derybos su Latvija ir Estija dėl ankstesnio pasitraukimo iš Rusijos kontroliuojamos energetikos sistemos ir spartesnio susijungimo su žemynine Europa, Lietuvos elektros perdavimo bendrovės „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis sako, kad vienašališko Lietuvos pasitraukimo iš BRELL sutarties galimybė kitų metų vasarį nėra atmetama. Jo teigimu, šiuo metu svarstomi visi scenarijai, tačiau atsijungti vienai Lietuvai nepavyks.

Ukrainos laimėjimai prie Bachmuto ir susprogdintas Krymo tiltas

Tiltas, jungiantis 2014 m. Rusijos okupuotą Krymą su Krasnodarsko regionu, pirmadienio naktį įgriuvo įvykus sprogimams, juo sustabdytas eismas. Platformos „Telegram“ rusiškais kanalais pranešama, kad, preliminariais duomenimis, tiltas įgriuvo, žuvo mažiausiai du žmonės. Oficialių pranešimų apie tai nebuvo, rusų valdžia teigia, kad įvyko nenumatytas atvejis.

Scanpix
Krymo tiltas.

Ukraina teigia per pastarąją savaitę susigrąžinusi septynis kvadratinius kilometrus teritorijos aplink rusų okupuotą Bachmuto miestą. Jį Rusijos pajėgos užėmė gegužę. Ukraina neseniai pripažino, kad ilgai planuotas ir lauktas kontrpuolimas susiduria su sunkumais, ir paragino Vakarų partnerius tiekti daugiau ginklų. Vėlai sekmadienį rusai apšaudė Charkivą, per smūgį niekas nenukentėjo.

Kremlius pirmadienį paskelbė, kad susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto galiojimas faktiškai baigėsi. Kremliaus atstovo Dmitrijaus Peskovo teigimu, Rusija ketina atnaujinti susitarimą, kai tik bus patvirtintos jos reikalaujamos susitarimo sąlygos. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas pareiškė, kad, nepaisant priešingų Kremliaus komentarų, Rusija nori pratęsti Ukrainos grūdų iniciatyvos galiojimą. Vakarai smerkia Maskvos pareiškimą apie faktinę susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų pabaigą ir ragina kuo greičiau prie jo grįžti.

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad, Baltarusijoje pasirodžius karinės grupuotės „Wagner“ kovotojams, Lietuvos saugumo padėtis nesikeičia. Taip jis kalbėjo savaitgalį stebėtojams pranešus, kad pastarosiomis dienomis į stovyklą Baltarusijoje atvyko „Wagner“ kovotojų kontingentas – mažiausiai 60 įvairių automobilių. „Aš jų nevadinčiau daliniais, aš juos vadinčiau grupėmis, kurios be ginklų, amunicijos ir logistikos perkeliamos į Baltarusiją, skaičius nėra didelis. Situacijos regione, kuri sudėtinga nuo pat Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios, iš esmės tai nekeičia“, – BNS pirmadienį sakė Arvydas Anušauskas.

Scanpix
Karštis Romoje.

Svilinantis karštis

Trijuose pasaulio žemynuose tvyrant nerimą keliančioms globalinio atšilimo pasekmėms, svilinantis karštis pirmadienį grasina pagerinti temperatūros rekordus ir pakurstyti gaisrus. Daliai Europos, Azijos ir Šiaurės Amerikos šalių ruošiantis istorinėms karščio bangoms, buvo paskelbti įspėjimai apie pavojų sveikatai ir evakuacijos. Aukščiausia temperatūra per visą Europos istoriją šią savaitę gali būti užfiksuota Italijoje, Sicilijos ir Sardinijos salose, kur numatomi 48 laipsniai Celsijaus, pranešė Europos kosmoso agentūra. Japonijos valdžios institucijos perspėjo dešimtis milijonų žmonių dvidešimtyje iš 47 prefektūrų, kuriose beveik rekordiškai aukšta temperatūra svilino dideles teritorijas, o kituose regionuose praūžė liūtys. Kalifornijoje esančiame Mirties slėnyje, kuris laikomas viena karščiausių vietų žemėje, sekmadienio popietę pasiekė beveik rekordinę 52 laipsnių Celsijaus temperatūrą.

2023 07 17 16:30
Spausdinti