Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Seimo rudens sesijos darbai, infliacijos prognozės ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Dainius Labutis/ELTA
V. Čmilytė-Nielsen ir G. Nausėda.

Svarbiausių rugsėjo 5-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Prezidentas ir Seimo valdyba aptarė rudens sesijos darbus

Sekmadienį prasidedant Seimo rudens sesijai, parlamento valdyba susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda ir aptarė artėjančio politinio sezono darbus. Daugiausia politikų dėmesio rudenį sulauks Vyriausybės pristatyta mokesčių reforma, kitų metų valstybės biudžetas. Taip pat parlamentas bus kviečiamas svarstyti vadinamosios šauktinių reformos, pėstininkų divizijos steigimo, valstybės tarnybos reformos antrojo etapo. G. Nausėda nurodė, kad dėmesio centre bus krašto apsaugos klausimai. Jo nuomone, išskirtinis dėmesys būsimoje Seimo sesijoje turėtų būti skiriamas ir ekonominiams klausimams.

Seimo valdybos ir prezidento nuomonės dėl ribojimų Baltarusijos ir Rusijos piliečiams suvienodinimo išsiskyrė. Prezidentas teigia, kad ribojimai jiems turi būti lygūs, o Seimo pirmininkė ragina nepamiršti žmogaus teisių.

Infliacijos prognozės

Euro zonai grumiantis su užsispyrusiai aukšta infliacija, Europos Centrinio Banko (ECB) vyriausiasis ekonomistas Philipas Lane'as mato šviesą tunelio gale. „Mūsų skaičiavimai iš esmės yra tokie, kad prieš metus buvo stebimi labai stiprūs kainų prieaugiai ir jie šį rudenį į duomenis nebepateks. Tad manome, kad garsioji bazinė infliacija rudenį sumažės“, – antradienį paskelbtame interviu airių žurnalui „The Currency“ pareiškė Ph. Lane'as. Bazinė infliacija neapima nepastovių rodiklių, įskaitant energijos ir maisto kainas.

Freepik
Ar bus geriau?.

Augantys prieglobsčio prašančiųjų srautai

Per pirmus šešis šių metų mėnesius Europos Sąjungos (ES) šalyse, Norvegijoje ir Šveicarijoje pateikta 519 000 prieglobsčio prašymų – tai yra 28 proc. daugiau, palyginti su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu. Daugiausia – 30 proc. visų prieglobsčio prašymų, arba daugiau nei dvigubai daugiau prašymų, – sulaukė Prancūzija ir Ispanija. Tai didžiausi pusmečio skaičiai nuo 2015 ir 2016 metų. Apie 4 mln. ukrainiečių, palikę savo šalį dėl Rusijos invazijos, nepatenka į prieglobsčio prašytojų skaičių. Jiems ES šalyse taikomas specialus apsaugos statusas.

V. Zelenskis apsilankė fronte prie Bachmuto

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aplankė karius, vykdančius kontrpuolimą link rytinio karo nuniokoto Bachmuto miesto, antradienį pranešė Kyjivas. „Per darbo kelionę į Donecko sritį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis aplankė kovines brigadas, Bachmuto regione vykdančias puolamąsias operacijas“, – nurodė prezidento biuras ir pridūrė, kad V. Zelenskis „išklausė pranešimus apie operatyvinę padėtį“ rytiniame fronte. Pramoninis Bachmuto miestas, kuriame anksčiau gyveno apie 70 tūkst. žmonių, po ilgus mėnesius trukusių brutalių kovų šią vasarą pateko Rusijai į rankas. Ukrainos pajėgos griuvėsiais virtusio miesto apylinkėse vykdo sudėtingą puolimą.

Scanpix
V. Zelenskis Donecko regione.

Šiaurės Korėjos vadovas galbūt vyksta į Rusiją

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas gali vykti į Rusiją susitikti su prezidentu Vladimiru Putinu ir aptarti galimo susitarimo dėl ginklų tiekimo Maskvai karo su Ukraina tikslais, praneša CNN. JAV nacionalinio saugumo tarnyba įspėja, kad šių dviejų valstybių derybos dėl ginklų intensyvėja. Kol kas neaišku, kada šis susitikimas galėtų įvykti.

2023 09 05 16:30
Spausdinti