Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: protestai JK, mažėjanti euro zonos infliacija ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Scanpix
Protestai JK.

Svarbiausių vasario 1-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Mokesčių reforma. Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė nesanti tikra, ar diskusijos dėl mokesčių sistemos reformos Seime būtų sėkmingos. Ji išreiškė viltį, kad Vyriausybė pateiktų siūlymus svarstyti pavasario sesijoje, tačiau tai nereiškia, kad jie būtų ir priimti. Prezidentūros teigimu, mokesčių sistemos reforma vėluoja, ir tikimybė, kad valdantiesiems pavyks ją priimti, mažėja.

Kaltinimai. Buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo jam dar esant Seimo nariu. Anot prokuratūros, šiuo metu nukentėjusiais pripažįstami keturi asmenys.

Rusijos karas Ukrainoje. Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia apie trečiadienį pasirodžiusius pranešimus, esą rusų kariai apsupo Rytų Ukrainoje esantį Bachmutą. Ukrainos kariuomenė tokių žinučių nepatvirtina ir teigia, kad ukrainiečiai savo pozicijų neužleidžia, o Rusijos kariuomenė patiria didelius nuostolius ties Bachmutu ir Lymanu. Mūšiai dėl Bachmuto tęsiasi jau kelis mėnesius.

Scanpix
Bachmutas.

Protestai Britanijoje. Pusė milijono mokytojų, universitetų dėstytojų, traukinių mašinistų ir viešojo sektoriaus darbuotojų trečiadienį išėjo į gatves Jungtinėje Karalystėje (JK) protestuodami dėl nekeliamų atlyginimų. JK – viena labiausiai Europoje nuo infliacijos nukentėjusių šalių (pernai gruodį ji siekė 10,5 proc.) Streikai valstybėje nerimsta jau kelis mėnesius. Skaičiuojama, kad dėl streikų šiandien visiškai arba iš dalies neveiks apie 85 proc. švietimo įstaigų visoje JK.

Tylus ryžtas. Trečiadienį skaičiuojami lygiai dveji metai nuo karinio perversmo Mianmare, kai valdžią perėmė karinė chunta, o šalies vadovė Aung San Suu Kyi nuversta ir vėliau pasodinta į kalėjimą. Už demokratiją pasisakantys Mianmaro gyventojai šiandien surengė tylųjį protestą – užuot išėję į gatves, protestuotojai pasirinko likti namuose, kavinės, restoranai, parduotuvės ir kiti verslai skatinti užverti duris nuo 10 val. ryto iki 16 val. popiet. Per dvejus metus karinė chunta nužudė beveik 3 tūkst. disidentų, Jungtinių Tautų skaičiavimais, sugriauta 40 tūkst. namų, 8 mln. vaikų negali lankyti mokyklų, 15 mln. Mianmaro gyventojų balansuoja ant skurdo ribos.

Scanpix
Ištuštėjusios gatvės Jangone.

Pamažu žemyn. Kaip praneša „Deutsche Welle“, infliacija euro zonoje sausį susitraukė nuo 9,2 iki 8,5 proc. iš dalies dėl kritusių energijos kainų. Piką ji buvo pasiekusi pernai lapkritį (10,7 proc.). Nepaisant to, bazinė infliacija, skaičiuojama neįtraukiant maisto ir energijos kainų, sausį išliko nepakitusi – 5,2 proc. Analitikų teigimu, infliacijos traukimasis vartotojams kol kas nėra juntamas, nes pagrindinių produktų ir paslaugų kainos išlieka aukštos.

Dar truputį. JAV federalinė rezervų sistema (FED) trečiadienį turėtų paskelbti apie dar vieną bazinių palūkanų normų kilstelėjimą. Ekspertai tikisi, kad jos ūgtelės ketvirtadaliu procentinio punkto – nuo 4,5 iki 4,75 proc. Kaip praneša „New York Times“, nors JAV centrinio banko atstovai nepateiks tolesnės ekonomikos prognozės, šis susitikimas parodys, ar FED apsigalvojo ir nekels palūkanų normų virš 5 proc. ribos, kaip buvo kalbėta pernai gruodį. Sprendimas turėtų paaiškėti 20 val. Lietuvos laiku.

2023 02 01 17:00
Spausdinti