Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: žūtys Ukrainoje, sandoriai su Taivanu ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
IQ
Lukas Balandis/BNS
Ingrida Šimonytė, A. Paukštys ir Aušrinė Armonaitė.

Svarbiausių sausio 18-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Nelaimė Ukrainoje. Trečiadienio rytą Kyjivo srityje esančiuose Brovaruose prie vaikų darželio ir daugiabučio nukritus pagalbos tarnybų sraigtasparniui žuvo 15 žmonių, iš jų – 3 vaikai. Dar 25 žmonės dėl sužeidimų paguldyti į ligonines. Žuvo ir sraigtasparniu skridęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis kartu su savo pavaduotoju ir valstybės sekretoriumi. Tai pirmoji tokio aukšto rango pareigūno žūtis per šį karą Ukrainoje. D. Monastyrskis – žinomas Ukrainos politikas, vienas svarbiausių prezidento Volodymyro Zelenskio partijos narių. Užuojautą dėl jo žūties pareiškė ne tik Ukrainos politikai, bet ir lyderiai Europos Sąjungoje. Įvykio versijos tiriamos, pagalbą tiriant pasiūlė Vokietija.

Scanpix
Nukritusio sraigtasparnio mentės.

Puslaidininkių pramonė. Daiktų interneto prietaisų gamybos bendrovės „Teltonika“ vadovas Arvydas Paukštys pranešė apie pasirašytą sutartį su Taivano pramonės technologijų tyrimų institutu, jos vertė – 14 mln. eurų. „Teltonika“ ir institutas dalysis puslaidininkių technologijomis. A. Paukštys teigė besitikintis lustų gamybą Lietuvoje pradėti po 5–6 metų. Atidarius naują bendrovės technologijų parką Vilniuje, „Teltonikos“ eksportas išaugtų iki 9–10 mlrd. eurų, o tai sudarytų apie 5 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto.

Šauktiniai. Krašto apsaugos ministas Arvydas Anušauskas trečiadienį Vyriausybei neformaliame pasitarime pristatė šaukimo į kariuomenę reformą. Ja siekiama sutrumpinti privalomosios karinės tarnybos laikotarpį iki šešių mėnesių, o šauktinių skaičių iki 2027 m. padidinti iki 5 tūkst. per metus. A. Anušauskas pabrėžė, kad kol kas reforma yra aptariama ir jokie sprendimai nepriimami.

Andrius Ufartas/BNS
2023 01 18 16:30
Spausdinti