Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SUVALDYTI DRAKONĄ
Vilniui patiks: Eurokomisija paruošė dar vieną nemalonią staigmeną Kinijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Uigūrų persekiojimas.

Nors ES atsakas dėl Kinijos spaudimo Lietuvai strigo Briuselio koridoriuose, Europos Komisija siūlo naują priemonę, kuri miela mūsų dabartinės „vertybinės“ užsienio politikos formuotojų ausiai. Eurokomisija pateikė visą apimantį produktų, pagamintų naudojant prievartinę darbo jėgą, draudimą.

Apie tai paskelbta trečiadienį. Komisija numato visiškai uždrausti prekes, pagamintas naudojant prievartinę darbo jėgą. Taikymo sritis apima „bet kokią prekę, kurią tiekia bet kuris ūkio subjektas“. Pasak Eurokomisijos, apie 27,6 mln. žmonių yra įtraukti į priverstinį darbą daugelyje pramonės šakų ir visuose žemynuose.

„Šis pasiūlymas iš tiesų padės kovoti su šiuolaikine vergove, nuo kurios kenčia milijonai žmonių visame pasaulyje. Mūsų tikslas – pašalinti iš ES rinkos visus gaminius, pagamintus naudojant priverstinį darbą, neatsižvelgiant į tai, kur jie buvo pagaminti. Mūsų draudimas bus taikomas tiek vidaus produktams, tiek eksportuojamiems, tiek importuojamiems“, – pranešime spaudai cituojamas Europos Komisijos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

Nors oficialiai neįvardijama, kad tai susiję su Pekinu, didelių abejonių dėl to nekyla. Mat nuolat pasirodo pranešimų apie prievartinio darbo uigūrų stovyklas Kinijoje, kurios eksportuoja įvairią produkciją į užsienio šalis.

Vasario pradžioje apie tai užsiminė Europos Parlamento delegacijos ryšiams su Kinijos Liaudies Respublika pirmininkas Reinhardas Bütikoferis. Pasak jo, pavyzdys paimtas iš JAV, kur prezidentas Joe Bidenas pasirašė Uigūrų prievartinio darbo prevencijos aktą, kuris draudžia importuoti prekes iš Sindziango provincijos į JAV rinką, ir importuotojai privalo įrodyti, kad tiekimo grandinėje nebuvo naudojamas prievartinis darbas.

Tuo metu kitas Briuselio atsakas Kinijai dėl šios spaudimo Lietuvai kol kas nepajudėjo iš vietos.

Pagal dabartinį Komisijos pasiūlymą ES šalys draudimui įgyvendinti turėtų pasitelkti savo muitines ir (arba) specialią rinkos priežiūros instituciją.

Europos Komisijos pasiūlymą dabar turi aptarti ir patvirtinti Europos Parlamentas bei ES Taryba. Produktų, pagamintų naudojant prievartinę darbo jėgą, draudimas bus taikomas praėjus 24 mėnesiams nuo jo įsigaliojimo.

Tuo metu kitas Briuselio atsakas Kinijai dėl šios spaudimo Lietuvai kol kas nepajudėjo iš vietos. Dar praėjusiais metais Europos Komisijos pasiūlyta Kovos su prievarta priemonė, kuri suteiktų įgaliojimus taikyti prekybos, investicijų ar kitus apribojimus bet kuriai ES nepriklausančiai šaliai, kuri kišasi į Bendrijos ar jos valstybių narių politikos sprendimus (kaip susiklostė Lietuvos ir Kinijos santykiai), strigo Europos Parlamente. Šių metų pirmąjį pusmetį ES pirmininkavusi Prancūzija net žadėjo šią priemonę priimti iki vasaros, tačiau nepavyko.

Iš pradžių balsavimas dėl Europarlamento pozicijos dėl šios priemonės Europos Parlamento Tarptautinės prekybos (INTA) komitete buvo numatytas liepos 22 d., tačiau, kaip IQ teigė komiteto pakaitinis narys Liudas Mažylis, klausimas buvo kelis kartus atidėtas ir dabar planuojama prie jo sugrįžti tik spalio 10 d.

2022 09 14 14:41
Spausdinti