Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Vokiečių brigados dislokavimas, apeinamos sankcijos Rusijai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Dainius Labutis/ELTA
A. Anušauskas ir B. Pistoriusas.

Svarbiausių gruodžio 18-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuva ir Vokietija pasirašė brigados dislokavimo Lietuvoje veiksmų planą

Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai Arvydas Anušauskas bei Borisas Pistoriusas pasirašė veiksmų planą dėl brigados dislokavimo Lietuvoje. Šiuo metu šalyje jau yra dislokuotas vokiečių brigados vadovavimo elementas. Pasak A. Anušausko, kitų metų pavasarį į šalį atvyks pradinė brigados komanda, o iki 2024 m. pabaigos bus suformuotas perdislokavimo elementas. „2025–2026 m. vyks pagrindinis brigados vienetų perkėlimas. Siektina, kad per šį laikotarpį persikeltų pagrindiniai vienetai“, – kalbėjo jis.

Naikinamas P. Gražulio mandatas

Seimas pirmadienį surengtame nenumatytame posėdyje apsisprendė panaikinti šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir Seimo nario priesaiką sulaužiusio Petro Gražulio mandatą. Už P. Gražulio mandato panaikinimą balsavo 86 Seimo nariai.

Balsavime dalyvavo visų valdančiųjų frakcijų atstovai, taip pat Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“, Darbo partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijų atstovai. Visgi prie balsadėžės nepasirodė Mišrios Seimo narių grupės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai.

Josvydas Elinskas/ELTA
P. Gražulis.

ISW: V. Putino pareiškimai apie NATO primena sakytus apie Ukrainą

Rusijos lyderio Vladimiro Putino pareiškimas, kad Rusija nėra suinteresuota įsiveržti į NATO šalis, labai panašus į nuolat Kremliaus kartotus teiginius 2021 m. pabaigoje ir 2022 m. pradžioje, taip pat invazijos išvakarėse, kad Rusija neketina įsiveržti į Ukrainą, sakoma JAV karo studijų instituto (ISW) pranešime.

ISW išanalizavo išsamų gruodžio 17 d. V. Putino interviu Rusijos televizijai, kai jis grasino Suomijai ir tvirtino, kad Rusija neturi jokių geopolitinių, ekonominių, karinių ar teritorinių priežasčių kariauti su NATO. Gruodžio 17 d. interviu V. Putinas taip pat mėgino paneigti JAV prezidento Joe Bideno gruodžio 6 d. perspėjimą, kad, jei Rusija laimės karą Ukrainoje, ji užpuls NATO šalį. ISW analitikai mano, kad visi šie patikinimai niekuo nepagrįsti.

Scanpix
V. Putinas.

Sankcijos Rusijai ir toliau apeinamos per Vidurinės Azijos šalis

Importas per Vidurinės Azijos valstybes toliau išlieka priemone, kuria Rusijos režimas apeina prieš jį nutaikytas sankcijas, rodo Tarptautinio finansų instituto (IIF) duomenys. Visgi, nors IIF vyriausiasis analitikas Robinas Brooksas teigia, kad tai parodo tam tikrą sankcijų neveiksnumą, „Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas mano, jog šis augimas yra labiau istoriškai mažos prekybos rezultatas, o didesnė problema – „Urals“ naftos kaina.

Ukrainos kariai neužleidžia pozicijų kairiajame Dniepro krante

Kairiajame Dniepro krante Chersono srities teritorijoje Ukrainos kariai išlaiko užimtas pozicijas. Tai per televizijos maratoną pareiškė Pietų gynybos pajėgų jungtinio koordinacinio spaudos centro atstovė Natalija Humeniuk. Ukrainos teritorijoje esantys Rusijos daliniai yra labai įvairūs, kartais tarp jų kyla konfliktų. Jie taip pat varžosi, kuris pasieks geresnių rezultatų fronte. N. Humeniuk patikino, kad šiuo požiūriu Ukrainos daliniai nesuteikia jiems šansų.

Scanpix
Savaitgalį Rusijos dronų apšaudyta Odesa.

Ukrainos gynybos žvalgyba (DIU) pranešė, kad įsibrovėliai iš Rusijos vis labiau spaudžia Zaporižios atominėje elektrinėje dirbančius Ukrainos piliečius, verčia juos gauti Rusijos pasus ir pasirašyti sutartis su korporacija „Rosatom“. Pasak DIU, įsibrovėliai reikalauja, kad keli šimtai elektrinėje dirbančių ukrainiečių iki šių metų gruodžio 31 d. gautų Rusijos pasus ir pasirašytų sutartis. Kad palenktų Ukrainos specialistus, rusai daro jiems psichologinį spaudimą, pasirinktinai be įspėjimo atimdami galimybę patekti į darbo vietas ir panaikindami leidimus.

Serbijos prezidentas skelbia išankstinę savo partijos pergalę rinkimuose

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius pareiškė, kad jo partija laimėjo sekmadienį vykusius parlamento rinkimus. Nors oficialūs rezultatai turėtų būti paskelbti vėlų pirmadienį, valstybės vadovas neabejojo savo Serbijos pažangos partijos (SNS) pasiekimais praėjus vos kelioms valandoms nuo rinkimų apylinkių uždarymo. „Turėsime absoliučią daugumą parlamente su 127 mandatais“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė A. Vučičius, nurodydamas, kad buvo suskaičiuota apie 76 proc. balsų.

2023 12 18 16:30
Spausdinti