Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Vokietijos brigada Lietuvoje, skolinimasis euro zonoje ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik

Svarbiausių rugpjūčio 28-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vokietijos kariuomenės brigados dislokavimą tikimasi pradėti kitų metų pradžioje

Planas dislokuoti Vokietijos brigadą turėtų būti pradėtas įgyvendinti kitų metų pradžioje, sako Lietuvoje viešintis sąjungininkų vadas. „Šio ketvirčio pabaigoje turėsime planą. Esu įsitikinęs, kad į įgyvendinimo fazę pereisime 2024-ųjų pradžioje, taigi, prasidedant kitiems metams“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo Vokietijos kariuomenės vadas generolas Carstenas Breueris.

Jis pabrėžė, kad sprendimas priimtas vos prieš aštuonias savaites, panašus projektas vykdomas pirmą kartą, todėl „viską reikia padaryti iš esmės, nuo pradžių“. Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas per NATO viršūnių susitikimą liepą Vilniuje žurnalistams sakė, kad Berlynas iki šių metų ketvirto ketvirčio turėtų parengti planą dėl vokiečių brigados Lietuvoje dislokavimo.

Vokietija nuo 2017 m. vadovauja Lietuvoje dislokuotam NATO tarptautiniam sąjungininkų batalionui.

Scanpix
Carstenas Breueris.

Euro zonoje skolinimosi augimas toliau lėtėja

Euro zonos bankų skolinimo namų ūkiams apimtis praėjusį mėnesį didėjo 1,3 proc., ir tai buvo kukliausias augimas nuo 2015-ųjų lapkričio, skelbia Europos Centrinis Bankas. Verslo kreditavimas liepą augo lėčiausiai nuo 2021 m. rugsėjo – 2,2 procento. Bendras privataus sektoriaus, apimančio namų ūkis ir nefinansines įmones, kreditavimo augimas sulėtėjo iki 1,6 proc. ir buvo silpniausias nuo 2016-ųjų birželio.

Bachmuto kryptimi Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau išlaisvino 44 kvadratinius kilometrus

Ukrainos kariuomenė jau išlaisvino 44 kvadratinių kilometrų plotą į pietus nuo Bachmuto. „Bachmuto kryptimi kiekvieną savaitę vyksta laipsniškas, bet užtikrintas veržimasis į priekį – tai labiausiai neduoda ramybės priešams. Užimtos kontroliuojamos aukštumos palei pietinį ir šiaurinį flangą (Bachmuto) žemėlapyje atrodo kaip pusiau apsupimas. Priešai puola šiaurinį flangą, nori atkovoti ten mūsų užimtas pozicijas. Kova tęsiasi būtent dėl to. Padaryta pažanga pietų kryptimi: praeitą savaitę išlaisvintas dar vienas kvadratinis kilometras. Iš viso jau išlaisvinti 44 kvadratiniai kilometrai teritorijos“, – per nacionalinį telemaratoną sakė Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar, pranešė „Ukrinform“.

Pranešta, kad karinių operacijų epicentras yra Kliščijivka. Rusai priešinasi Orichove ir Vasylivkoje, tačiau Ukrainos kariuomenė žengia į priekį. Rusai taip pat vykdė neefektyvias puolimo operacijas Donecko regionuose prie Maryjinkos, Avdijivkos, Stepovės, Novomychailivkos, Vuhledaro.

Scanpix
Ukrainiečių karys.

EBPO narių BVP 2023-iųjų antrą ketvirtį didėjo 0,4 proc.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) priklausančių valstybių bendrasis vidaus produktas (BVP) antrą šių metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu laikotarpiu, negalutiniais duomenimis, paaugo 0,4 proc., pirmadienį skelbia organizacija. Augimas sulėtėjo nuo 0,5 proc. pirmą metų ketvirtį.

Sparčiausias iš EBPO narių ekonomikos augimas antrą metų ketvirtį užfiksuotas Airijoje (3,3 proc.), o didžiausias nuosmukis – Lenkijoje (3,7 proc.). EBPO duomenimis, Didžiojo septyneto (G 7) valstybių grupės BVP plėtra balandį–birželį paspartėjo iki 0,5 proc. nuo 0,4 proc. sausį–kovą.

2023 08 28 16:30
Spausdinti