Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
„Wagner“ keliamos grėsmės, kaltinimai D. Trumpui ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Naujieji žalieji žmogeliukai?.

Svarbiausių rugpjūčio 8-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lenkija ir Lietuva skaičiuoja „Wagner“ kovotojus Baltarusijoje

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda lankėsi Lenkijoje, kur susitiko su lenkų premjeru Mateuszu Morawieckiu. Abiejų teigimu, šiuo metu Baltarusijoje susitelkę apie 4 tūkst. karinės „Wagner“ grupuotės kovotojų, dalis jų yra netoli Lietuvos ir Lenkijos. „Palyginome duomenis, kuriuos abu turime, ir galim konstatuoti faktą, kad jie yra labai panašūs. Kad Baltarusijos teritorijoje dislokuotų „Wagner“ kovotojų skaičius viršija 4 tūkst. arba yra artimas tam skaičiui ir kad dalis kovotojų yra priartėję prie mūsų sienos, užėmę padėtį Gardino srityje“, – tvirtino G. Nausėda.

Lietuvos prezidentas teigė, kad situacijai komplikavusis gali būti uždarytos sienos su Baltarusija. Jis atmetė svarstymus, kad, Švediją priėmus į NATO, Suvalkų koridoriaus saugumo reikšmė mažėja.

ELTA
G. Nausėda.

Oficialiai susitarta dėl Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos

Trijų Baltijos šalių premjerai ketvirtadienį pasirašė deklaraciją, pagal kurią Lietuva, Latvija ir Estija įsipareigoja nuo BRELL žiedo atsijungti iki 2025 m. vasario ir sinchronizuoti savo elektros tinklus su Europa. Susitarimas pasirašytas nuotoliniu būdu. Ingrida Šimonytė, Krišjanis Karinis ir Kaja Kallas deklaraciją pasirašė kitą dieną po to, kai susitarimą dėl elektros tinklų sinchronizacijos 2025-ųjų vasarį pasirašė Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorės.

Freepik
Šviesus energetikos rytojus.

Ukraina toliau puola Rusiją

Rusija ketvirtadienį paskelbė numušusi šešis dronus maždaug 200 kilometrų atstumu nuo Maskvos. Apie nukentėjusius asmenis nepranešama. Kiek anksčiau antradienį Rusija paskelbė, kad sužlugdė kelias dronų atakas Maskvoje, bet vienas iš dronų smogė pastatui, panašų smūgį patyrusiam ir praėjusį savaitgalį.

Scanpix
Žurnalistai laukia D. Trumpo pasirodymo prie teismo rūmų Vašingtone.

Dar kartą teisme

Donaldas Trumpas ketvirtadienį turi pasirodyti teisme ir atsakyti į kaltinimus sąmokslu panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus. Teigiama, kad ši byla temdys artėjančius 2024 m. JAV prezidento rinkimus, kuriuose D. Trumpas veikiausiai bus Respublikonų partijos kandidatas. Teismo posėdis planuojamas 16 val. (23 val. Lietuvos laiku).

2023 08 03 16:30
Spausdinti