Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
„Wagner“ samdiniai Baltarusijoje, A. Blinkeno vizitas Kyjive ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
X
„Wagner“ grupuotės samdiniai.

Svarbiausių rugsėjo 6-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

„Wagner“ samdinių Baltarusijoje mažėja

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad pastaruoju metu stebimas karinės grupuotės „Wagner“ samdinių skaičiaus mažėjimas Baltarusijoje. „Galėčiau tik iš viešų šaltinių paminėti, kad vyksta dinamiškas mažėjimas. Jie skirstosi, pereina į kitas teritorijas, kažkas išvažiuoja „atostogų“ į Rusiją, ar juos perverbuoja kitos karinės kompanijos. Ten yra visai kita situacija, nei buvo prieš trejetą savaičių“, – žurnalistams trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį teigė A. Anušauskas.

Josvydas Elinskas/ELTA
A Anušauskas.

Dėl smulkių centų monetų atsisakymo – atskiras įstatymas

Lietuvos bankas, kaip rekomendavo Seimo Teisės departamentas, teiks atskirą įstatymą dėl 1 ir 2 euro centų monetų atsisakymo atsiskaitant grynaisiais pinigais. Šiuo metu projektas derinamas su Finansų ministerija, o rudenį, gavus Vyriausybės išvadą, turėtų prasidėti svarstymas Seime. Šešios euro zonos šalys jau priėmusios tokio pobūdžio vidinius teisės aktus: Airija, Belgija, Italija, Nyderlandai, Suomija ir Slovakija.

A. Blinkenas lankosi Kyjive

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį atvyko iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą, čia jį pasitiko JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink. Pasak JAV pareigūnų, A. Blinkeno kelionės tikslas – įvertinti tris mėnesius trunkantį Ukrainos kontrpuolimą ir parodyti, kad JAV toliau remia Kyjivo pastangas išstumti rusų pajėgas plataus masto karui tęsiantis jau daugiau kaip pusantrų metų, kai kuriems Vakarų sąjungininkams reiškiant susirūpinimą dėl pažangos tempo. A. Blinkenas vizito metu taip pat turėtų paskelbti apie naują daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių vertės paramos paketą Ukrainai.

Scanpix
Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir A. Blinkenas Kyjive.

R. Umerovas tapo naujuoju Ukrainos gynybos ministru

Trečiadienį Ukrainos parlamentas patvirtino prezidento Volodymyro Zelenskio pateiktą kandidatą, Krymo totorių Rustemą Umerovą naujuoju Kyjivo gynybos ministru, atsistatydinus Oleksijui Reznikovui. 41 metų R. Umerovo paskyrimas yra reikšmingas pokytis Kyjivo kariniuose sluoksniuose, praėjus pusantrų metų nuo Rusijos invazijos pradžios. V. Zelenskis į šias pareigas pasiūlė R. Umerovą dėl jo vaidmens reikalaujant „naujų požiūrių“ Ukrainos gynybos ministerijoje. R. Umerovas pakeičia O. Reznikovą, ėjusį šias pareigas per visą Maskvos invaziją.

Rusai ruošiasi revanšui Rytų Ukrainoje

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis informuoja, kad Rytų Ukrainoje Rusijos kariuomenė rengiasi revanšui ir atgauti operatyvinę iniciatyvą fronte. „Operatyvinė padėtis rytų kryptimi išlieka sudėtinga. Priešo pajėgos neatsisako planų pasiekti Donecko ir Luhansko sričių sienas. Jie atkakliai rengiasi revanšui ir ketina susigrąžinti operatyvinę iniciatyvą“, – sakė O. Syrskis.

Kupjansko sektoriuje Rusijos puolimo padalinių mokymai artėja prie pabaigos. Priešo kariuomenė kasdien apšaudo Ukrainos pozicijas iš artilerijos ir minosvaidžių. Lymano sektoriuje priešas ir toliau keičia savo kariuomenę 25-osios armijos daliniais, sudarytais ir perdislokuojamais iš Rusijos teritorijos. Bachmuto sektoriuje vyksta įnirtingos kovos. Įsibrovėliai iš Rusijos stengiasi išlaikyti užgrobtas pozicijas, tačiau Ukrainos kariai juos pamažu stumia.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos per mūšius šalies pietuose tikriausiai neteko pirmojo iš 14 „Challenger 2“ tipo tankų. Vaizdo įraše, kuris nuo pirmadienio plinta socialiniuose tinkluose, matyti kelkraštyje liepsnojančios tanko liekanos. Įrašas esą darytas prie Robotynės kaimo Zaporižios srityje, kurį Ukraina atsikovojo praėjusią savaitę. Ekspertai dienraščiui „The Guardian“ patvirtino, kad tai tikrai britų tankas „Challenger 2“.

2023 09 06 16:30
Spausdinti