Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ataka prieš Pietų Libaną, pakeltas grėsmės lygis Lietuvoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio oro antskrydžiai Gazos Ruože.

Svarbiausių spalio 11-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvoje pakeltas grėsmės lygis

Trečiadienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pranešė, kad dėl Suomiją ir Estiją jungiančio dujotiekio pažeidimo šiuo metu Lietuvoje yra pakeltas grėsmės lygis. Ministrė taip pat pavedė Viešojo saugumo tarnybai (VST) pakelti parengties lygį. A. Bilotaitės teigimu, siekiant sustiprinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo Klaipėdoje apsaugą, sprendžiami visi technologiniai klausimai.

Suomiją ir Estiją jungiantis dujotiekis buvo pažeistas sekmadienį apie 2 val. nakties. Dujų perdavimo tinklų operatoriai „Gasgrid Finland Oy“ ir „Elering“ šalis jungiančiame dujotiekyje „Balticconnector“ užfiksavo slėgio nukritimą.

Taip pat NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas patikino, kad paaiškėjus, jog dujotiekio pažeidimas – sabotažas, Aljansas ruoš vieningą atsaką.

Didės biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimai

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pranešė, kad nuo kitų metų pradžios keisis biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka, didės minimalios, taip pat maksimalios koeficientų ribos, daugės skatinimo priemonių. Pasak ministerijos, mažiausiai uždirbantiems biudžetinių įstaigų darbuotojams atlyginimai kitąmet didės vidutiniškai 7 proc.

Taip pat ministerija siūlo mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, auklėtojų, koncertmeisterių, akompaniatorių ir kitų pagalbos mokiniui specialistų pareiginės algos koeficientus nuo kitų metų pradžios padidinti 10 proc., nuo rugsėjo 1 d. – dar 10 proc.

Parskraidinti Izraelyje įstrigę lietuviai

Trečiadienio popietę Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Tel Avivo, kuriuo buvo pargabenti Izraelyje įstrigę Lietuvos piliečiai. Iš viso į Lietuvą sugrįžo 141 asmuo. Dalis iš jų buvo Betliejuje įstrigę piligrimai.

Žygimantas Gedvila/BNS
Iš Izraelio į Lietuvą grįžo evakuoti Lietuvos piliečiai.

Pietų Libano apšaudymas ir kitos naujienos iš karo fronto

Izraelio apsuptame Gazos Ruože ir toliau tęsiasi ištisų palestiniečių gyvenamųjų rajonų apšaudymai. Šiandien po grupuotės „Hezbollah“ įvykdų atakų Izraelis apšaudė Pietų Libano teritoriją. Izraelio kariuomenė pranešė, kad „atsakydama į prieštankines raketas, kurios prieš kurį laiką buvo paleistos į (...) karius, IDF (kariuomenė) šiuo metu vykdo smūgius Libano teritorijoje“. Irano remiama Libano „Hezbollah“ grupuotė taip pat paskelbė, kad trečiadienį paleido raketų į Izraelį keršydama už trijų jos narių nužudymą anksčiau šią savaitę.

Scanpix
Izraelio pajėgų apšaudytos kalvos pietų Libano pasienio Dhairos kaimo pakraštyje.

Pranešama, kad per palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. izraeliečių. Dauguma aukų – civiliai. Žuvusių palestiniečių skaičius taip pat pasiekė 1,2 tūkst.

Krinta gamtinių dujų kaina

Nuo išvakarėse pasiektų pusmečio aukštumų trečiadienį nukrito gamtinių dujų kainos Europos rinkoje. Megavatvalandės (MWh) dujų kaina TTF biržoje (Europos lyginamoji kaina) tiekti ateinantį mėnesį trečiadienį iki vidurdienio nukrito daugiau kaip 4 proc., iki beveik 47 eurų.

Žinoma, kad Izraelis dėl saugumo problemų karo sąlygomis laikinai uždarė didelį dujų telkinį, o tai gali paveikti suskystintųjų gamtinių dujų tiekimą į Europą.

Ukrainos bepiločių atakos

Rusijos Briansko srities gubernatorius Aleksandras Bogomazas pranešė, kad spalio 11-osios naktį Ukrainos bepiločiai orlaiviai atakavo objektus Briansko srities Suražo rajono teritorijoje.

Nauja karinė parama Kyjivui

Jungtinė Karalystė ir kitos Ukrainos sąjungininkės Šiaurės Europoje trečiadienį pranešė apie naują 100 mln. svarų sterlingų (115,91 mln. eurų) karinės paramos Kyjivui paketą. Juo bus siekiama padėti Ukrainos pajėgoms išvalyti minų laukus, prižiūrėti transporto priemones ir apsaugoti pagrindinę šalies energetikos infrastruktūrą.

Taip pat Belgija įsipareigojo nuo 2025 m. Ukrainai pristatyti kelis naikintuvus F-16.

2023 10 11 16:32
Spausdinti