Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


IQ ŽURNALO LIEPOS NUMERIS
Kaip Lietuvos NT rinką veikia karo baimė? Ko tikėtis iš NATO viršūnių susitikimo? Kodėl JAV netiki J. Bideno ekonomika?
IQ

Liepos mėnesio IQ žurnale – rinktiniai straipsniai svarbiomis ir aktualiomis temomis iš Lietuvos, Europos ir viso pasaulio. Apie ką galėsite skaityti šįkart? Visus žurnalo tekstus galite rasti čia.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Viršelio tema: NT paieškos už Lietuvos ribų

Kaip Lietuvos NT rinką veikia karo baimė? Ar tiesa, kad nerimas dėl saugumo skatina parduoti Lietuvoje esantį investicinį NT ir perkelti kapitalą į saugesnius ir šiltesnius kraštus? Ar tai paveiks Lietuvos pajūrio NT rinką, kuri išgyveno auksinius laikus per pandemiją? Atsakymų į šiuos klausimus ieškokite IQ apžvalgininko Karolio Juršio tekste. Geriausias investicines NT rinkas dėlioja "pabėgimo gidas", o IQ biurų vadovai Evaldas Labanauskas ir Liepa Žeromskaitė apžvelgia tendencijas Briuselyje ir JAV.

Vyčio Snarskio pieš.

Išskirtiniai interviu apie ES ir JAV santykius, Rusiją ir Lietuvos pavyzdį besivystančioms valstybėms

Europoje baiminamasi artėjančių JAV prezidento rinkimų ir galimo chaoso, tačiau Europos Sąjungos (ES) ambasadorė JAV Jovita Neliupšienė turi paprastą atsakymą. „Kad ir kas bus išrinktas šioje šalyje prezidentu, dirbsime su visais, ir pasiruošimas yra vienodai reikalingas prieš bet kurią administraciją. Tai kasdienis darbas – reikia kontaktų, kalbėti su žmonėmis, kurie yra artimesni, tolimesni, su politikos formuotojais iš abiejų partijų, analitikos centrais, kurie turi galimybes plėtoti atskiras politikos sritis, kurios vėliau gali tapti pagrindu. Tad darbas vyksta kasdien“, – L. Žeromskaitei Vašingtone teigė ambasadorė.

ES atstovybė JAV
JAV prezidentas J. Bidenas ir J. Neliupšienė.

Kaip Borisas Jelcinas atsakingas už dabartinio Vladimiro Putino režimo iškilimą? „Jei B. Jelcinas ir jo aplinka patys nebūtų už menką atlygį grąžinę valdžios sovietinei nomenklatūrai ir KGB, visuomenės pasitikėjimo būtų pakakę demokratinei Rusijai sukurti. Problema yra būtent tai, kad jie išdavė milijonus žmonių, jų lūkesčius ir pasitikėjimą – žmonių, kurie 1989–1991 m. rinkdavosi aikštėse, reikalaudami keisti įstatymus, paleisti politinius kalinius, suteikti laisvę Baltijos šalims“, – žurnalistui Vladimirui Laučiui aiškino Aleksejaus Navalno bendražygis Leonidas Volkovas.

Scanpix
L. Volkovas.

Šįkart žurnalo ekonomikos skiltyje – du pokalbiai apie verslą. Europos Komisijos (EK) narė Jutta Urpilainen K. Juršiui pasakojo apie rečiau prisimenamas prekybos partneres Pietuose. „Jūs esate visuomenė, kuri nuo sovietinių laikų išgyveno tam tikrą pereinamąjį laikotarpį ne tik teisėkūros, žmogaus teisių, demokratijos, bet ir ekonomikos požiūriu. Patirtis ir žinios, kurias įgijote ir gavote per šį pereinamąjį laikotarpį, yra labai vertingos ir mūsų partneriams“, – kalbėjo EK narė.

Lauktuvės iš Vašingtono

Liepos viduryje JAV sostinėje vyks jubiliejinis, 75-asis NATO viršūnių susitikimas. L. Žeromskaitė domėjosi, kaip jam ruošiasi Vašingtonas, o E. Labanauskas nagrinėjo, kokių uždavinių jame sieks Lietuva ir Ukraina bei kokias lauktuves iš jo gali parsivežti. Politikos skiltyje nepamiršti ir birželio pradžioje vykę Europos Parlamento rinkimai - E. Labanauskas Briuselyje gilinosi į jų reikšmę.

Scanpix
Ko tikėtis šiemet?.

J. Bideno ekonomika

JAV prezidentui Joe Bidenui, regis, pavyko sutramdyti iš pandemijos išnirusią JAV ekonomiką - sumažinti infliaciją, kylant atlyginimams didinti ir darbo vietų skaičių, auginti valstybės bendrąjį vidaus produktą, tačiau amerikiečiams vis tiek atrodo, kad pagrindinis J. Bideno konkurentas prezidento rinkimuose Donaldas Trumpas su šiais iššūkiais susitvarkytų geriau. Kodėl taip yra, aiškinosi L. Žeromskaitė.

Shutterstock
Amerikiečiai nepatenkinti.

E. Labanauskas Paryžiuje susėdo pasikalbėti su "Philip Morris International" pasaulinio tvarumo vadovu Migueliu Coleta apie tvarumo burtažodį ir kaip užtikrinti, kad verslas iš tiesų jo siekia, o ne tik švaistosi gražiais pažadais.

Rinktiniai "The Economist" tekstai

Scanpix
Didžiausias Žemės teleskopas – dar viena Kinijos ambicija.

Liepos numeryje skaitytojai galės mėgautis rinktiniais britų savaitraščio "The Economist" tekstais apie Kinijos mokslo proveržį, nelabai vykusią JAV kovą su "Huawei", Saudo Arabijos milžinės "Aramco" perėjimą prie tvarios energetikos ir Narendros Modi nesėkmes Indijoje.

"IQ Life" žurnale skaitytojų laukia tekstai apie Rusijos centrinio banko vadovę Elvirą Nabiuliną ir jos pastangas finansuoti V. Putino karo mašiną, bei politinius neramumus ir riaušes Naujojoje Kaledonijoje.

Medicinos ateitis - smegenų stimuliacija

Samphire Neuroscience
E. Radytė.

Šiemet į „Forbes“ sąrašą „30 under 30 Europe“ kartu su kolega įtraukta neuromokslininkė, startuolio „Samphire Neuroscience“ viena įkūrėjų Emilė Radytė užsibrėžusi nei daug, nei mažai – sukelti revoliuciją moterų sveikatos srityje. IQ apžvalgininkei Liepai Žeromskaitei ji pasakojo apie vaistus galinčią pakeisti smegenų stimuliaciją.

2024 06 27 06:40
Spausdinti