Meniu
Prenumerata

pirmadienis, rugsėjo 16 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Karinis perversmas Nigeryje, nauji nemalonumai D. Trumpui ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Perversmas Nigeryje.

Svarbiausių liepos 28-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

ECB rugsėjį gali nuspręsti pristabdyti palūkanų normų kėlimą

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus mano, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) gali nuspręsti rugsėjį nebekelti bazinių palūkanų normų. Visgi, anot jo, tai nereikštų, kad bus pasiektas palūkanų pikas, nes, priklausomai nuo ekonominių duomenų, palūkanų normos gali būti keliamos ir vėliau.

„Kryptis yra labai akivaizdi. Ir labai natūralu, kad, kai ateini prie to piko, tu tiesiog turi daugiau sprendimo alternatyvų. Dabar iš tikrųjų yra klausimas, ar reikia padidinti, ar tiesiog reikia padaryti tą pauzę ir pažiūrėti, kaip iš tikrųjų ta ekonomika vystysis“, – penktadienį žurnalistams teigė G. Šimkus.

Anot LB pirmininko, jei ECB kels palūkanų normas rugsėjį, tai bus daroma 25 baziniais punktais.

Josvydas Elinskas/ELTA
Gediminas Šimkus.

Dėl Astravo atominės elektrinės antrojo bloko paleidimo Lietuva įteikė notą Baltarusijai

Baltarusijai pradėjus antrojo Astravo atominės elektrinės bloko energetinį paleidimą ir padidinus jo galią, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) Minskui įteikė notą. Lietuva ragina Baltarusiją neeksploatuoti antrojo bloko, kol nėra išspręstos identifikuotos saugos problemos, įgyvendintos reikiamos saugos gerinimo priemonės ir nėra griežtai laikomasi tarptautinių branduolinės saugos bei aplinkosaugos standartų ir reikalavimų.

Anot ministerijos, pasirinkdama Astravo aikštelę Baltarusija nevertino Lietuvos gyventojų tankumo ir pasiskirstymo bei galimo neigiamo tarpvalstybinio poveikio aplinkai, gyventojams, neužtikrino tinkamo visuomenės dalyvavimo sprendimų priėmimo procese.

Scanpix
Astravo atominė elektrinė.

D. Trumpui pateikti nauji kaltinimai

Buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui ketvirtadienį pateikta naujų kaltinimų. Teismo dokumentuose teigiama, kad jis bandė sutrukdyti tyrimui dėl kitų jam pateiktų kaltinimų, susijusių su netinkamu griežtai įslaptintų dokumentų tvarkymu, ketindamas ištrinti stebėjimo kamerų savo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje įrašus.

Šioje byloje jis bus teisiamas kitų metų gegužę. Pats D. Trumpas naujus kaltinimus atmetė kaip „tolesnį desperatišką ir beviltišką Bidenų nusikalstamos šeimos ir jų Teisingumo departamento bandymą persekioti“ jį ir jo aplinkos žmones.

D. Trumpui iš viso pateikta 40 baudžiamųjų kaltinimų dėl įtariamo netinkamo įslaptintos medžiagos tvarkymo po to, kai jis paliko Baltuosius rūmus.

Scanpix
Donaldas Trumpas.
Perversmas Nigeryje

Valstybinė Nigerio televizija pranešė, kad naujasis Nigerio lyderis po karinio perversmo yra generolas Abdourahamane Tchiani.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį perversmą Nigeryje, kur buvo nušalintas išrinktas prezidentas, pavadino pavojingu visam Sachelio regionui. „Perversmas yra visiškai neteisėtas ir labai pavojingas Nigerio gyventojams, Nigeriui ir visam regionui“, – sakė E. Macronas. Jis taip pat paragino paleisti teisėtai išrinktą ir nuverstą prezidentą Mohamedą Bazoumą. Jį nuo trečiadienio prezidento rezidencijoje laiko jo paties sargybiniai.

Anot analitikų, politinis chaosas gali pakenkti kovai su ekstremistų grupuotėmis ir padidinti Rusijos įtaką regione, kur Nigerio vyriausybė daugelio tarptautinėje bendruomenėje buvo laikoma apsauga nuo islamistų grupių.

2023 07 28 16:30
Spausdinti