Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: G 20 susitikimas, „Grigeo“ taikos paieškos ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
ELTA
IQ
Scanpix

Svarbiausių kovo 2-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

G 20 susitikimas. Indijoje, Naujajame Delyje, prasidėjo 19 turtingiausių pasaulio valstybių ir Europos Sąjungos (G 20) susitikimas. Svarbiausia jo ašimi vėl tapo Rusijos karas Ukrainoje. Susitikimui vadovaujantis Indijos premjeras Narendra Modi paragino siekti vienybės. Jo teigimu, „pasaulinis valdymas žlugo“.

Pirmą kartą nuo karo pradžios susitiko JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Rusijos užsienio reikalų ministas Sergejus Lavrovas, nors anksčiau dėl šio susitikimo buvo išreikšta abejonių. Pasak su anonimiškumo sąlyga kalbėjusio pareigūno, A. Blinkenas priminė S. Lavrovui apie JAV įsipareigojimą remti Ukrainą, primygtinai ragino Rusiją atšaukti savo sprendimą sustabdyti dalyvavimą Naujojoje START branduolinėje sutartyje ir paskatino paleisti JAV kalinį Paulą Whelaną.

O S. Lavrovas viešai apkaltino JAV dėl to, kad po G 20 nebus paskelbta įprasta bendra deklaracija, Indija tik pateiks susitikimo santrauką. „Deklaracija buvo užblokuota, o diskusijų rezultatai bus aprašyti santraukoje, apie kurią kalbės pirmininkaujanti Indija“, – po derybų Naujajame Delyje žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Žalos atlyginimas. 2020 m. sausį išaiškėjus, kad iš bendrovės „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias per „Klaipėdos vandens“ nuotekų išleidimo kolektorių galėjo būti išleidžiamos iš dalies biologiškai apvalytos nuotekos, bendrovė buvo patraukta į teismą – Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) jai pateikė 48 mln. eurų siekiantį civilinį ieškinį, pagal kurį reikalaujama atlyginti gamtai padarytą žalą. Likus dienai iki Šiaulių apygardos teismo posėdžio, kuriame turėtų būti nagrinėjama ši byla, bendrovė pasiūlė su valstybe susitarti taikiai – ji parengė aplinkos atkūrimo priemonių planą, kuriuo iš Kuršių marių būtų pašalinti bendrovei civiliniame ieškinyje inkriminuojami teršalai.

Bendrovė

Infliacija. Metinė infliacija euro zonoje vasarį sumažėjo iki 8,5 proc., praneša Eurostatas. Palyginti su sausiu, susitraukimas siekė 0,1 proc. Nors energijos išteklių kainos krito, augo maisto produktų kainos.

Raginimai dėl mokesčių reformos. Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dar kartą paragino Vyriausybę imtis žadėtos ir ilgai lauktos mokesčių reformos. Nors mokesčių reforma buvo iškelta kaip vienas pagrindinių esamos Vyriausybės tikslų, G. Nausėdos teigimu, laiko ją sėkmingai įgyvendinti vis mažėja. Dėl šios reformos stabdymo Europos Komisija yra sulaikiusi dalies lėšų išmokėjimą pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą (RFF). Premjerė Ingrida Šimonytė tikisi, kad Seimas pritars pataisoms, kurias Vyriausybė jam turėtų pateikti svarstyti pavasarį.

Vengrija traukiasi. Nors anksčiau spyriojosi dėl Švedijos ir Suomijos priėmimo į NATO, Vengrijos valdančioji partija „Fidesz“ ketvirtadienį pareiškė pritarsianti šiam Skandinavijos valstybių žingsniui. Vengrijos parlamento balsavimas dėl Aljanso plėtros vyks kovo 6–9 d.

2023 03 02 16:00
Spausdinti