Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: tyrimas dėl sankcijų, infliacija ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
Žygimantas Gedvila/BNS
Panerių geležinkelio stotyje sulaikytas trąšų krovinys.

Svarbiausių vasario 23-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Tyrimas dėl sankcijų. Muitinė pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl sankcijų apėjimo ir baltarusiškų trąšų kontrabandos į Lietuvą. Tyrimas pradėtas sausio 13-ąją. Trečiadienį buvo atliktos kratos trijų miestų įmonėse, sulaikyti du asmenys ir daugiau nei 2 mln. eurų vertės per 3 tūkst. tonų trąšų krovinys. Tarp sulaikytųjų yra ir tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ tyrime minimas Kaune registruotos įmonės „Rogera“ vadovas. Kratos atliktos ir Birių krovinių terminale Klaipėdoje.

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, su sankcijų įgyvendinimu Lietuva susitvarko „neblogai“.

Infliacija. Eurostato skaičiavimais, Lietuvoje metinė infliacija sausį siekė 18,5 proc. ir buvo viena aukščiausių ES. Didžiausia metinė infliacija buvo Vengrijoje (26,2 proc.), toliau rikiavosi Latvija (21,4 proc.), Čekija (19,1 proc.) ir Estija (18,6 proc.).

Sankcijų poveikis. JAV iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį sakė, kad Vakarų sankcijos Rusijai turi „reikšmingą neigiamą poveikį“, o pati šalis susiduria su dideliu biudžeto deficitu. „Dėl mūsų sankcijų ir eksporto kontrolės jai labai sunku gauti medžiagų, reikalingų ginklams papildyti ir, pavyzdžiui, suremontuoti 9 tūkst. tankų, sunaikintų kare“, – žurnalistams sakė Indijoje viešinti J. Yellen.

Scanpix
V. Putinas Tėvynės dienos minėjime Maskvoje.

Grasinimai. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per Rusijoje minimą Tėvynės dieną pareiškė, kad Maskva ketina didinti savo branduolinį arsenalą, įskaitant ir tolesnę raketų „Zirkon“ ir „Kinžal“ gamybą ir jų bandymus. „Kaip ir anksčiau, skirsime ypatingą dėmesį savo branduolinei triadai“, – Kremliaus išplatintame pranešime cituojamas V. Putinas. Branduoline triada vadinamos branduolinės sausumos, jūros ir oro raketos. Antradienį, sakydamas savo metinę kalbą, Rusijos prezidentas paskelbė apie stabdomą šalies dalyvavimą Naujojoje START sutartyje.

2023 02 23 16:00
Spausdinti