Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Kinijos panaikinti prekybos draudimai, Turkijos pažadas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash
Kinijos vėliava.

Svarbiausių lapkričio 29-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Kinija panaikino Lietuvai taikytus prekybos ribojimus

Kinija atsisakė Lietuvai taikytų prekybos apribojimų, kurie buvo apskųsti Pasaulio prekybos organizacijai (PPO), abiejų šalių vyriausybėms tariantis, kaip pamažu normalizuoti diplomatinius santykius. Apie tai interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“ šią savaitę sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jis teigė, kad, nors ribojimai jau panaikinti, bendrovės vis dar atsargiai žiūri į prekybą su Kinija.

Turkija pažadėjo artimiausiu metu pritarti Švedijos narystei NATO

Švedų užsienio reikalų ministras trečiadienį sakė, kad jo kolega turkas pažadėjo, jog Ankara per kelias savaites pritars Švedijos narystei NATO. Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, dar neratifikavusios Švedijos narystės. Stokholmas paraišką dėl stojimo pateikė daugiau kaip prieš pusantrų metų.

X
NATO ir Švedijos vėliavos.

NATO rekomendacijos Ukrainai ir šalies biudžetas

NATO trečiadienį pateikė rekomendacijų narystės Aljanse siekiančiai Ukrainai, tarp jų – reformos, skirtos kovai su korupcija, teisinei valstybei stiprinti ir paramai žmogaus teisėms bei mažumų teisėms. Aljanso tinklalapyje paskelbtame pareiškime nurodoma, kad NATO ir Ukrainos taryba rengia „Ukrainos perėjimo prie visiškos sąveikos su NATO veiksmų planą“. „Taip pat rengiame naujus humanitarinio išminavimo, sužeistų Ukrainos karių medicininės reabilitacijos ir Ukrainos gynybos pramonės potencialo vystymo projektus, pagrįstus strategine gynybos pirkimų peržiūra“, – rašoma jame.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė 2024 m. biudžeto įstatymą, kuriame numatytos milijardinės išlaidos ginkluotei. Gynybai planuojama skirti per 40 mlrd. eurų – tai sudarys apie pusę visų biudžeto išlaidų. Pusė iš maždaug 84,04 mlrd. eurų numatomų biudžeto išlaidų, kaip ir šiais metais, bus finansuojama skolinantis. Dėl karo ekonomiškai susilpnėjusi šalis kitais metais tikisi apie 44,37 mlrd. eurų įplaukų, kurios beveik visos bus skirtos gynybai.

Scanpix
Ukrainos kariai Donecke.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį paskelbė, kad jos ginkluotosios pajėgos užėmė Chromovę – mažą kaimelį Bachmuto pakraštyje Ukrainos rytinėje Donecko srityje. Nepriklausomai patikrinti Rusijos gynybos ministerijos pranešimo apie kaimo prie Bachmuto užėmimą nebuvo įmanoma, Ukraina iš karto nepateikė jokių komentarų.

„Hamas“ norėtų pratęsti paliaubas

„Hamas“ artimas šaltinis trečiadienį sakė, kad islamistų judėjimas yra pasirengęs dar keturioms dienoms pratęsti paliaubas, pagal kurias bus paleisti kai kurie Gazos Ruože laikomi įkaitai mainais į palestiniečių kalinius. Tarptautiniai tarpininkai trečiadienį toliau siekia pratęsti paliaubas Gazos Ruože, tikėdamiesi, kad teritoriją kontroliuojantys „Hamas“ kovotojai toliau paleidinės įkaitus mainais į palestiniečių kalinius ir suteiks ilgesnį atokvėpį nuo kovų. Priešingu atveju paliaubos baigsis trečiadienio vakarą.

Scanpix
Gyventojai bando atstatyti namus Sderote (Izraelis).

Vienas aukšto rango „Hamas“ pareigūnas pranešė, kad trečiadienį iš Gazos Ruožo bus paleisti keli rusų tautybės įkaitai. „Šiandien keli kiti asmenys bus paleisti atskirai nuo paliaubų susitarimo, taip įvertinant prezidento V. Putino poziciją“, – rašė jis.

2023 11 29 16:30
Spausdinti