Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Kosovo kaltinimai Serbijai, neeilinis susitikimas Kyjive ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
YouTube
Serbijos ir Kosovo pasienis.

Svarbiausių spalio 2-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Tęsiasi mokytojų streikas

Pirmadienį Nacionalinė švietimo agentūra pranešė, kad šalyje vis dar streikuoja beveik 2 tūkst. mokytojų ir 122 ugdymo įstaigos. Daugiausia mokytojų streikuoja Klaipėdoje, Vilniuje, Alytuje, Panevėžyje ir Kaišiadorių rajone. Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos teigimu, streikas truks visą mėnesį.

Orestas Gurevičius/ELTA
Pirmadienį Nacionalinės švietimo agentūra (NŠA) pranešė, jog šalyje vis dar streikuoja beveik 2 tūkst. mokytojų.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovo Andriaus Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami gerokai daugiau. Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse ir mokytojų darbo krūvį.

ES užsienio reikalų taryba Kyjive

Pirmadienį Ukrainos sostinėje įvyko išvažiuojamasis Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos posėdis, kuriam pirmininkavo Josepas Borrellis. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba bendroje spaudos konferencijoje su ES vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio reikalams ir saugumo politikai J. Borrelliu pareiškė, kad sprendimas surengti ES Užsienio reikalų tarybos posėdį Ukrainoje yra paramos ženklas kariaujančiai Ukrainai ir istorinis įvykis.

Toje pačioje spaudos konferencijoje J. Borrellis pabrėžė, kad ES visada palaikys Ukrainą, nes Rusijos agresija kelia grėsmę Europai ir europiečiams. ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams taip pat pakomentavo ir ES reakciją į neįtrauktą pagalbos Ukrainai paketą į JAV biudžetą. Anot jo, ES turi ir toliau diskutuoti su savo sąjungininkais ir draugais amerikiečiais.

Kosovo kaltinimai Serbijai

Kosovo premjeras Albinas Kurtis pirmadienį apkaltino Serbiją, kad ši bando aneksuoti jo šalies šiaurinę dalį, kurioje gyventojų daugumą sudaro etniniai serbai, ir pareiškė, jog pastarieji kruvini susirėmimai yra su teritorinėmis ambicijomis susijusio plano dalis. Šis išpuolis laikomas vienu rimčiausių incidentų tarp Kosovo ir Serbijos pastaraisiais metais. Banskos kaime įvykęs išpuolis taip pat pareikalavo trijų serbų užpuolikų gyvybių.

Scanpix
Kosovo premjeras Albinas Kurtis.

Po to, kai 2008 m. Priština paskelbė nepriklausomybę nuo Belgrado, serbai vis dar nepripažįsta Kosovo teritorijos. Nors tarp abiejų pusių jau daugelį metų vyksta Europos Sąjungos remiami pokalbiai, juose nepasiekta daug pažangos.

Nobelio medicinos premija už COVID-19 vakcinas

Šių metų Nobelio premija už pasiekimus medicinos srityje paskirta vengrų biochemikei Katalin Kariko ir amerikiečių imunologui Drew Weissmanui už atradimus, susijusius su nukleozidų bazių modifikacijomis, leidusius sukurti veiksmingas iRNR vakcinas nuo COVID-19, pirmadienį paskelbė Nobelio komitetas Stokholme veikiančiame Karolio institute.

Mokslininkų tyrimai leido atrasti kelią „Pfizer/BioNTech“ bei „Moderna“ vakcinoms nuo COVID-19, kurios buvo patvirtintos nepraėjus nė metams po to, kai 2020-ųjų pradžioje kilo pandemija.

2023 10 02 16:41
Spausdinti