Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Lietuvos ekonomika, „Wagner“ samdinių grėsmė ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash

Svarbiausių liepos 31-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuvos ekonomika šiemet smuko beveik 1 proc.

2023 m. pirmą pusmetį Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) sudarė 33,7 mlrd. eurų to meto kainomis, praneša Valstybės duomenų agentūra. Palyginti su 2022 m. pirmu pusmečiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė –0,9 proc. (nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos pokytis buvo toks pat).

Vien 2023 m. antrą ketvirtį šalies BVP to meto kainomis siekė 17,7 mlrd. eurų. Palyginti su 2023 m. pirmu ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo teigiamas ir sudarė 2,8 proc.

Keturios priežastys, kodėl „Wagner“ samdinių grėsmė Lietuvai perdėta

Lenkija stiprina pajėgumus Baltarusijos pasienyje ir kartu netyla kalbos apie galimas „Wagner“ samdinių provokacijas prieš Lietuvą ar Lenkiją. Tačiau Baltijos gynybos ir saugumo ekspertas iš Nyderlandų Leideno universiteto Lukas Milevskis įvardijo priežastis, kodėl tai mažai tikėtina.

Pasak analitiko, pirma, nors Baltarusijoje atsidūrė galbūt patyrę „Wagner“ veteranai, tai nebėra gerai ginkluotos pajėgos, nes Rusijos gynybos ministerija didžiąja dalimi jas nuginklavo ir paėmė sunkiąją techniką. Antra, eksperto teigimu, „Wagner“ samdinių skaičius Baltarusijoje yra labai mažas ir jų judėjimas nuolat stebimas.

Scanpix
„Wagner“ samdiniai.

Nigerio pučistus smerkia Vakarų Afrikos valstybės

Skubiai sušauktame susitikime Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija pagrasino „panaudoti jėgą“ prieš Nigerio naująją karinę vyriausybę, jei ji per savaitę neperduos valdžios. Šalių lyderiai chuntai taip pat įvedė ekonomines sankcijas.

Per trečiąjį perversmą per trejus metus Sahelyje buvo nuverstas išrinktas Nigerio prezidentas ir Vakarų sąjungininkas Mohamedas Bazoumas, jis nuo trečiadienio sulaikytas kariškių.

Kai kuriose buvusiose kolonijose Afrikoje tvyro didelis priešiškumas Prancūzijai, stiprėjant Rusijos ir Kinijos įtakai žemyne, jis tampa diplomatinio mūšio lauku. Už perversmą pasisakantys demonstrantai sostinėje Niamėjuje degino Prancūzijos vėliavas ir skandavo prieš Prancūziją nukreiptus šūkius. Prancūzija, buvusi Nigerio kolonijinė valstybė, šalyje yra dislokavusi 1 500 karių, kad padėtų jai kovoti su džihadistais.

Scanpix
Užrašas: „Šalin Prancūziją, tegyvuoja Putinas“.

Euro zonos ekonomika pradėjo augti

Antrą ketvirtį euro zonos ekonomika pradėjo augti ir sudarė 0,3 proc. Prie to prisidėjo Prancūzijos ir Ispanijos ekonomikų augimas. Pastebėtina, kad Vokietijos, didžiausios bloko šalies, ekonomika neaugo.

Infliacija pastaruoju metu lėtėjo, tačiau birželį ji vis tiek siekė 5,5 proc. ir gerokai viršijo Europos Centrinio Banko (ECB) taikomą tikslinį 2 proc. lygį. ECB kitame posėdyje gali vėl padidinti palūkanų normas arba padaryti pertrauką, o bet koks sprendimas priklausys nuo naujausių duomenų, pareiškė banko vadovė Christine Lagarde. Sekmadienį paskelbtame interviu prancūzų dienraščiui „Le Figaro“ ji pabrėžė, jog dar nenuspręsta, ką ECB darys kitame posėdyje, kuris vyks rugsėjo 14-ąją.

2023 07 31 16:30
Spausdinti