Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Mokytojų streikas, „Wagner“ Ukrainoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
IQ
Scanpix
„Wagner“.

Svarbiausių rugsėjo 29-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Pedagogų protestas prie Vyriausybės

Keli šimtai mokytojų penktadienį susirinko į protestą prie Vyriausybės dėl savo darbo sąlygų, reikalaudami sparčiau kelti atlyginimus ir gerinti darbo sąlygas. Penktadienį prasidėjus Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vienijamų pedagogų streikui, šias protesto akcijas žadama rengti apie mėnesį – tiek, kiek planuojamas ir pats streikas. LŠDPS pirmininko Andriaus Navicko duomenimis, streiką pradeda apie 3 tūkst. pedagogų maždaug 185 švietimo įstaigose, neatmetama, kad jų skaičius augs. LŠDPS streiką paskelbė nepasiekusi susitarimo su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl pedagogų darbo sąlygų.

Andrius Ufartas/ELTA
Mokytojų streike apsilankė ir G. Jakštas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ir dar keturios profesinės sąjungos, tarp jų ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, ketvirtadienį sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų. G. Jakštas sako sieksiantis greito susitarimo su streiką penktadienį pradėjusia LŠDPS, tačiau tvirtina, kad piniginių rezervų biudžete patenkinti visiems keliamiems reikalavimams nėra.

LB: į Lietuvą netrukus turėtų ateiti naujas užsienio bankas

Lietuvos banko (LB) atstovas sako, kad artimiausiu metu į Lietuvą turėtų ateiti naujas užsienio bankas.„Vien per šiemet turėjome individualių susitikimų su 21 unikaliu banku iš Europos ir užeuropio. Su kai kuriais iš tų bankų, kaip minėta, pokalbiai jau yra pažengę, ir tikimės, kad artimiausiu metu bus džiugių žinių“, – žurnalistams penktadienį sakė LB Finansų rinkos plėtros centro vadovas Lukas Jakubonis. „Bankas naujas ateis, tik klausimas – kada“, – pridūrė jis.

Jis neįvardijo tokių ketinimų turinčio banko, tačiau, jo teigimu, Lietuva domisi reikšmingi ir gerai žinomi Europos rinkos dalyviai, ypač iš Vokietijos ir Lenkijos.

Armėnai masiškai bėga iš Kalnų Karabacho

Jau daugiau kaip 70 proc. Kalnų Karabacho gyventojų pabėgo į Armėniją, penktadienį pranešė pareigūnai. Prieš prasidedant masiniam išvykimui šiame regione gyveno apie 120 tūkst. gyventojų. Masinis bėgimas prasidėjo po to, kai Azerbaidžanas praėjusią savaitę surengė žaibišką puolimą, siekdamas susigrąžinti visišką separatistinio regiono kontrolę ir reikalaudamas, kad armėnų separatistai Kalnų Karabache nusiginkluotų, o jų vyriausybė išsiskirstytų. Maskva pirmadienį pareiškė, kad jos taikos palaikymo pajėgų Kalnų Karabache ateitį nustatys Rusija ir Azerbaidžanas.

Scanpix
Armėnai bėga iš Kalnų Karabacho.

„Wagner“ kovotojai grįžta į Ukrainą dalyvauti kovos veiksmuose

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija penktadienį paskelbė, kad pastarosiomis savaitėmis galbūt šimtai kovotojų, anksčiau susijusių su Rusijos privačia karine samdinių bendrove „Wagner“, ėmė grįžti į Ukrainą pavieniui ar mažomis grupėmis kovoti drauge su įvairiais prorusiškais daliniais. Konkretus į Ukrainą sugrįžtančių kovotojų statusas nėra aiškus, bet tikėtina, kad jie buvo perkelti į Rusijos gynybos ministerijai pavaldžias pajėgas ar kitas privačias karines kompanijas, nurodo britų žvalgyba.

J. Bidenas perspėja amerikiečius dėl D. Trumpo

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį asmeniškai užsipuolė „ekstremistą“ Donaldą Trumpą ir apkaltino galimą savo varžovą per rinkimus 2024 m. sąmokslu sugriauti JAV konstituciją, jei kitais metais laimėtų ir grįžtų į valdžią. Savo kalboje Arizonos valstijoje demokratas sakė, kad respublikonų favoritas D. Trumpas puoselėja „troškimą atkeršyti“, ir paragino amerikiečius ginti demokratiją, kol dar nevėlu.

2023 09 29 16:30
Spausdinti