Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
NATO žinios Ukrainai, R. Žemaitaičio neliečiamybė, „Skaidrinam“ Seime ir kitos dienos naujienos
IQ BNS ELTA
IQ fotomontažas

Svarbiausių vasario 14-osios naujienų iš Lietuvos ir užsienio apžvalga.

Iš NATO – nuviliančios žinios Kyjivui

Ramšteino formato Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikimo išvakarėse Kyjivas sulaukė nepaguodžiančių žinių. Viltys (nors ir nedidelės), kad Ukraina gali būti pakviesta į NATO per šią vasarą Vašingtone vyksiantį jubiliejinį Aljanso vadovų susitikimą, visiškai subliūško.

„Kalbėdama apie šią vasarą vyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą nesitikiu, kad Aljansas paskelbs kvietimą esant dabartinei padėčiai. Tikiuosi, jog sąjungininkai rodys ženklus, kad Aljansas toliau artėja prie Ukrainos ir kad mes imamės konkrečių veiksmų, kad taptume tiltu tarp dabartinės padėties ir visateisės narystės“, – antradienį nuotolinėje konferencijoje pareiškė JAV ambasadorė NATO Julianne Smith.

Skaitykite daugiau

Naujas ES žingsnis – sankcijos Kinijos įmonėms

ES siūlo pirmą kartą taikyti sankcijas žemyninės Kinijos bendrovėms – tai dalis naujausių priemonių, kuriomis siekiama panaikinti spragas, leidžiančias Rusijai per trečiąsias šalis nukreipti karines technologijas į savo ginklų gamyklas.

Trys žemyninės Kinijos, taip pat keturios Honkongo ir viena Indijos bendrovė įtrauktos į 91 puslapio dokumentą, kuriame nurodytos bendrovės ir asmenys, kuriuos ES valstybės narės nori įtraukti į ilgėjantį sankcijų sąrašą prieš antrąsias Rusijos invazijos į Ukrainą metines.

Skaitykite daugiau

Seimas panaikino R. Žemaitaičio teisinę neliečiamybę

Neeilinėje sesijoje Seimas apsisprendė tenkinti generalinės prokurorės prašymą naikinti antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę ir leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Už tai balsavo 77 Seimo nariai, prieš balsavusių ir susilaikiusių nebuvo.

Skaitykite daugiau

Lietuvos startuolių ekosistema išlieka viena sparčiausiai augančių Vidurio ir Rytų Europoje

Nors 2023-ieji vis dar pasižymėjo ekonomikos neapibrėžtumu ir įtempta geopolitine situacija, „Dealroom“ duomenimis, Lietuvos startuolių ekosistema su trimis vienaragiais stabiliai stiebiasi toliau ir yra viena lyderiaujančių Vidurio ir Rytų Europoje, skelbia Inovacijų agentūra.

Pernai Lietuvos startuoliai pritraukė solidžias investicijas, išlaikė veiklos sektorių dinamiką, taip pat rodė prisitaikymą prie rinkos poreikių.

Skaitykite daugiau

NATO į D. Trumpo teiginius atsako skaičiais: Aljansas išgyvena precedento neturintį augimą

Pristatydamas šią savaitę vyksiančius gynybos ministrų susitikimus, J. Stoltenbergas paskelbė, kad nuo 2014 m., kai buvo duotas pažadas investuoti į gynybą, Europos sąjungininkės ir Kanada gynybai skyrė daugiau kaip 600 mlrd. dolerių. 2023 m. matėme realų 11 proc. Europos sąjungininkių ir Kanados gynybos išlaidų didinimą. Tai generalinis sekretorius pavadino „precedento neturinčiu augimu“. Jis pridūrė, kad tikisi, jog 2024 m. 18 sąjungininkių gynybai išleis 2 proc. BVP – tai yra šešis kartus daugiau nei 2014 m., kai šį tikslą pasiekė tik trys sąjungininkės.

Skaitykite daugiau

Į Seimą persikėlusi akcija „Skaidrinam“ skina pirmuosius vaisius

Į Seimą persikėlusios akcijos „Skaidrinam“ iniciatoriai skelbia naujas detales apie atliekamą parlamentinių lėšų panaudojimo tyrimą. Politikų piktnaudžiavimo atvejus demaskuojančios iniciatyvos autorius Andrius Tapinas teigia, kad Seimo nariai, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti itin brangių ir vargu ar Seimo nario darbui būtinų pirkinių. Visuomenininko teigimu, tokia praktika yra amorali, nes politikai brangius kompiuterius bei telefonus griebė artėdami prie termino, kai galima įsigytus daiktus pasilikti sau.

Skaitykite daugiau

*****susije*****

2024 02 14 15:57
Spausdinti