Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Pataisos dėl žiniasklaidos paslaugų, derybos dėl Ukrainos narystės ES ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Europos lyderiams nepavyko susitarti dėl biudžeto plano, kuriame buvo numatyta pagalba Ukrainai, Ch. Michelis nurodė, kad ES vadovai prie šio klausimo sugrįš „kitų metų pradžioje“.

Svarbiausių gruodžio 15-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Pataisos dėl visuomenės informavimo paslaugų

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) kreipėsi į politikus su prašymu stabdyti Seime šią savaitę pateiktas pataisas, pagal kurias šalies žiniasklaidos priemones, tarp jų – ir naujienų portalus, norima įpareigoti šalinti neleistino turinio komentarus iš socialinių tinklų.

Pataisas parengė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, įgyvendindama Europos Sąjungos reglamentą dėl bendrosios skaitmeninių paslaugų rinkos. Projektui buvo pritarta po pateikimo ir jį paprašyta nagrinėti skubos tvarka. Svarstymas suplanuotas gruodžio 19 dieną.

Derybos dėl Ukrainos narystės ES

Europos Sąjungos (ES) vadovas Charles’is Michelis penktadienį patvirtino, kad Europos lyderiams nepavyko susitarti dėl biudžeto plano, kuriame buvo numatyta pagalba Ukrainai, nes tam prieštaravo viena narė – Vengrija. Tačiau Ch. Michelis nurodė, kad ES vadovai prie šio klausimo sugrįš „kitų metų pradžioje“.

Nesibaigiantis Izraelio karas su „Hamas“

Dar ketvirtadienį Izraelyje viešint aukštiems JAV pareigūnams, šalies gynybos ministras Yoavas Gallantas pareiškė, kad Izraelio karas su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ truks ilgiau nei kelis mėnesius. Į užsitęsusias kovas Gazos Ruože reaguotis JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake’as Sullivanas šiandien patikino, kad Izraeliui nederėtų ilgą laiką okupuoti Gazos Ruožo. „Mes nemanome, kad Izraeliui būtų prasminga ar teisinga okupuoti Gazos Ruožą, reokupuoti Gazos Ruožą ilgam laikui“, – teigė J. Sullivanas.

Scanpix
Palestiniečių jaunuoliai tikrina nuolaužas, likusias po Izraelio bombardavimo Rafoje, Gazos Ruožo pietuose.

Taip pat Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šiandien paragino Raudonąjį Kryžių daryti didesnį spaudimą, kad galėtų patekti pas Gazos Ruože „Hamas“ laikomus įkaitus. „Turite visus būdus, visas teises viešai daryti spaudimą „Hamas“, ir visi to tikisi“, – antradienį susitikęs su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (ICRC) pirmininke Mirjana Spoljaric tvirtino Izraelio premjeras

JAV ir Kinijos nesąžininga ekonomikos politika

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį paragino Kiniją atsisakyti valstybinės ekonomikos politikos, teigdama, kad toks modelis gali atbaidyti investuotojus. „Per didelis valstybės įmonių vaidmuo gali stabdyti augimą, o per didelis saugumo aparato vaidmuo – atbaidyti investicijas“, – tvirtino J. Yellen.

JAV bendrovės jau seniai skundžiasi dėl, jų manymu, nesąžiningos verslo aplinkos Kinijoje, kurioje egzistuoja ribota intelektinės nuosavybės apsauga ir preferencinis režimas, taikomas vietos konkurentams. Cituodama neseniai atliktą JAV ir Kinijos verslo tarybos narių apklausą J. Yellen pabrėžė, kad įmonės persvarsto investicijų planus ir kad tai turėtų kelti susirūpinimą Pekinui. 2023 m. apklausoje apie planus perkelti dalį veiklos iš Kinijos pranešė didesnė dalis įmonių nei bet kuriais kitais metais nuo 2016-ųjų.

Venesuelos ir Gajanos susitarimas

Venesuelos ir Gajanos prezidentai po tiesioginių derybų ketvirtadienį įsipareigojo nenaudoti jėgos, kad išspręstų neseniai vėl įsiplieskusį teritorinį ginčą dėl naftos turtingo Esekibo regiono. Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro ir Gajanos prezidentas Irfaanas Ali susitarė, kad jokiomis aplinkybėmis negrasins ir nenaudos jėgos viena prieš kitą.

SCANPIX/REUTERS
Venesuela.

Abi šalys įsipareigojo ginčą spręsti remdamosi tarptautine teise, tačiau pabrėžė, kad, nors Gajana mano, jog Tarptautinis Teisingumo Teismas yra tinkama jurisdikcija šiam klausimui spręsti, Venesuela šią instituciją atmetė.

2023 12 15 16:30
Spausdinti