Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Pirmadienio kaleidoskopas: EK ekonomikos prognozė, LB tyrimas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
Scanpix
Sugriauti kvartalai Andakijos mieste.

Svarbiausių vasario 13-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Sumokės vartotojas. Lietuvos bankas (LB) paskelbė savo tyrimo rezultatus – teigiama, kad infliacijos pikas jau praeityje. Vis dėlto maisto kainų infliacijos lėtėjimas nebūtinai bus tolygus, nors išlaidos energijos ištekliams, joms turėjusios didesnę įtaką Lietuvoje nei vidutiniškai visoje euro zonoje, ims mažėti. Analizė taip pat parodė, kad gamintojai ir prekybininkai, patyrę didesnes gamybos sąnaudas, dėl pastaraisiais metais buvusios palankios ekonomikos padėties išaugusias išlaidas galėjo lengviau perkelti galutiniam vartotojui.

Greta Skaraitienė/BNS

ES – gerai, Lietuvai – nelabai. Europos Komisija (EK) pirmadienį Briuselyje pristatė savo Žiemos ekonomikos prognozę ES. Bendrai bloke situacija esą nebus tokia bloga, kaip planuota, bet Lietuvos ekonomikos augimas dar labiau sumažintas, nors infliacija turėtų smukti. 2023 m. augimo perspektyva padidinta iki 0,8 proc. ES ir 0,9 proc. euro zonoje. Kalbant apie Lietuvą, EK prognozuoja, kad šalies ekonomika 2023 m. augs tik 0,3 proc. Rudenį EK teigė, kad Lietuvos ekonomika 2023 m. augs 0,5 proc. Ji taip pat prognozavo, kad 2022 m. BVP kils 2,5 proc., bet dabar šis rodiklis – tik 1,9 proc.

„Facebook“ tramdymas. Pirmadienį Vyriausybės atstovai susitiko su socialinį tinklą „Facebook“ valdančios „Meta“ atstovais Lietuvoje, jame buvo aptariamas tinkle skelbiamo turinio moderavimas ir galima cenzūra. Praėjusių metų pabaigoje dezinformacijos analizės centras debunk.org skelbė, kad „Facebook“ yra blokuojamos Ukrainą palaikančios paskyros ir įrašai. Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė teigė, kad šį klausimą ketinama kelti ir visos ES lygiu.

Rusijos karas Ukrainoje. Ukrainos atstovai pirmadienį patvirtino, kad situacija išlieka sudėtinga viename iš netoli Bachmuto esančių kaimų, kurį anksčiau paskelbė kontroliuojanti rusų samdinių grupuotė „Wagner“. Mūšiai tebesitęsia ir pačiame Bachmute. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Ukraina sunaudoja labai daug šaudmenų ir mažina sąjungininkų atsargas, dėl to Aljansas turėtų didinti gamybą. „Akivaizdu, kad dalyvaujame logistikos lenktynėse“, – sakė J. Stoltenbergas.

Scanpix
„Bachmutas myli Ukrainą“.

Senkančios viltys. Praėjus savaitei po žemės drebėjimų Turkijoje ir Sirijoje, gelbėtojai turi vis mažiau vilčių po griuvėsiais rasti išgyvenusių žmonių – tikimybę smarkiai mažina tai, kad žmogaus organizmas negali taip ilgai išgyventi be vandens, o naktimis temperatūra nukrinta žemiau nulio. Šiuo metu aukų skaičius abiejose valstybėse yra perkopęs 35 tūkst.

Išaiškintas sąmokslas. Moldovos prezidentė Maia Sandu pirmadienį pranešė apie išaiškintą Rusijos sąmokslą nuversti prodemokratišką Moldovos vyriausybę, priversti ją tapti labiau priklausomą nuo Kremliaus ir atitolinti nuo įstojimo į ES. Šiuos teiginius anksčiau patvirtino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Moldovos žvalgyba.

2023 02 13 17:00
Spausdinti