Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Priedangų tinklo plėtra, JAV ir JK ataka prieš Jemeno hučius ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Sausio 12-ąją iš neatpažintos vietos JAV ir JK jungtinės oro pajėgos ruošiasi smogti Hučių kontroliuojamam Jemenui.

Svarbiausių sausio 12-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Priedangų tinklo plėtra Lietuvoje

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, siekiant padidinti gyventojų saugumą, šiuo metu 11 Lietuvos savivaldybių yra įsirengusios priedangas. Anot jos, Vidaus reikalų ministerija sieks, kad miestuose esančiose priedangose, kilus pavojui, galėtų pasislėpti ne mažiau kaip 60 proc. gyventojų, o rajonuose – ne mažiau kaip 40 proc.

Priedangų Lietuvos miestuose poreikis iškilo prasidėjus karui Ukrainoje. 2022 m. pavasarį buvo atlikta kolektyvinės apsaugos statinių inventorizacija, per kurią identifikuota apie 1,8 tūkst. priedangai tinkamų vietų.

Lietuvai reikia ir tankų, ir dronų

Kalbėdamas 1991 m. laisvės gynėjų susirinkime Seime kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys pabrėžė, kad Lietuvai reikia visų rūšių ginkluotės – ir tankų, ir dronų. Jo teigimu, tankai yra būtini, kad Lietuvos kariuomenė, susidūrusi su priešu, galėtų kontratakuoti ir užimti strateginius objektus.

Taip pat šiandien Lietuvos kariai išvyko į dar vieną ukrainiečių rengimo misiją Jungtinėje Karalystėje. Ketvirtoji 18-os Lietuvos kariuomenės instruktorių grupė dalyvaus prieš Rusijos invaziją kovojančios Ukrainos karių mokymo operacijoje „Interflex“.

Protestas dėl J. Krikštaponio ir A. Smetonos paminklų

Penktadienį Vilniuje, Lukiškių aikštėje, kelios dešimtys protestuotojų reikalavo nepašalinti partizano Juozo Krikštaponio paminklo Ukmergėje, pastatyti sostinėje Vyčio paminklą ir įamžinti prezidento Antano Smetonos atminimą. Mitingas suorganizuotas minint 79-ąsias J. Krikštaponio žūties metines ir reikalaujant nepaisyti Desovietizacijos komisijos reikalavimų dėl partizano paminklo nukėlimo.

Pernai birželį Desovietizacijos komisija Ukmergės rajone esantį partizano paminklą pripažino kaip propaguojantį totalitarinius, autoritarinius režimus. Manoma, kad J. Krikštaponis galėjo prisidėti vykdant Holokausto nusikaltimus.

JAV ir JK ataka prieš Jemeną

Po kelias savaites trukusių Irano remiamų hučių pajėgų išpuolių prieš laivybą Raudonojoje jūroje ankstyvą penktadienio rytą JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) oro pajėgos smogė taikiniams sukilėlių kontroliuojamame Jemene. Hučių sukilėlių televizijos stotis „Al-Masirah“ pranešė, kad smūgiai buvo skirti oro pajėgų bazei, o AFP korespondentai ir liudininkai patvirtino girdėję bombardavimą.

JK ministro pirmininko Rishi Sunako teigimu, nepaisydami tarptautinės bendruomenės perspėjimų, hučiai vykdė išpuolius Raudonojoje jūroje, todėl kartu su sąjungininkais buvo nuspręsta imtis savigynos veiksmų.

2024 01 12 17:00
Spausdinti