Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Sulaikytas buvęs Kalnų Karabacho lyderis, derybos dėl JAV biudžeto ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Pakeliui į Armėniją sulaikytas buvęs Kalnų Karabacho separatistų lyderis Rubenas Vardanianas.

Svarbiausių rugsėjo 27-osios naujienų Lietuvoje ir pasaulyje apžvalga.

Tęsiasi JAV derybos dėl biudžeto

Antradienį kilę ginčai dėl JAV vyriausybės biudžeto tęsiasi. Šiandien Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeris ir respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas pritarė projektui, pagal kurį vyriausybė veiktų iki lapkričio 17 dienos. Vis dėlto nėra jokių ženklų, kad konfliktuojančios Atstovų Rūmų respublikonų frakcijos, įplieskusios susipriešinimą dėl vyriausybės finansavimo, pritars šiam projektui.

Pixabay.com nuotr.
Jungtinių Valstijų Kapitolijus.

Baltieji rūmai remia M. McConnello poziciją ir ragina Kongresą priimti Senato siūlymą, o prezidentas Joe Bidenas, antradienio vakarą kalbėdamas kampanijos renginyje, pareiškė, kad Atstovų Rūmų respublikonams laikas pradėti dirbti savo darbą.

Primename, kad JAV vyriausybė atsidūrė finansavimo aklavietėje po to, kai Atstovų Rūmų respublikonai atsisakė paremti vyriausybės išlaidų lygius, dėl kurių anksčiau buvo susitarę J. Bidenas ir pirmininkas Kevinas McCarthy – aukščiausiasis Kongreso respublikonas. Daugiausia nesutarimų kilo dėl papildomos paramos, ginklų, pažadėtų Ukrainai.

F-16 naikintuvai ir pokyčiai karo fronte

Trečiadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad Ukrainos gynybos pajėgos pasistūmėjo į priekį Donecko kryptimi. Šalies lyderis taip pat patikino, kad vien per pastarąją parą rusai į Chersono sritį paleido 26 valdomas aviacines bombas ir toliau terorizuoja srities gyvenvietes.

SCANPIX
Ukrainos kariai.

Taip pat šiandien Nyderlandų gynybos ministrė Kajsa Ollongren patvirtino, kad pirmieji pažadėti naikintuvai F-16 Kyjivui bus pristatyti kitais metais. Ministrė nurodė, kad tikslus lėktuvų perdavimo laikas nėra aiškus dėl pilotų apmokymų trukmės.

Sulaikytas buvęs Kalnų Karabacho lyderis

Azerbaidžanas trečiadienį pranešė, kad sulaikė buvusį Kalnų Karabacho separatistų lyderį, bandžiusį patekti į Armėniją. Valstybės sienos apsaugos tarnyba pateikė duomenis, kad Rubenas Vardanianas, verslininkas, vadovavęs separatistų vyriausybei nuo 2022 m. lapkričio iki vasario, buvo perduotas „kompetentingoms valstybės institucijoms“, kai buvo sulaikytas pakeliui į Armėniją.

Scanpix
Pakeliui į Armėniją sulaikytas buvęs Kalnų Karabacho separatistų lyderis Rubenas Vardanianas.

Taip pat šiandien Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pareiškė, kad Berlynas į Kalnų Karabacho teritoriją siųs nepriklausomus stebėtojus ir taip stengsis užtikrinti regione gyvenančių etninių armėnų saugumą.

Ukraina boikotuos UEFA turnyrus

Trečiadienį Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) paskelbė sprendimą šį sezoną turnyruose leisti varžytis Rusijos jaunimo iki 17 metų rinktinėms.

Scanpix
Asociatyvi nuotr.

UEFA oficialiame pareiškime nurodė, kad siekia sušvelninti visuotinį draudimą Rusijos nacionalinėms komandoms ir klubams dalyvauti tarptautinėse rungtynėse. UEFA įvedė draudimą Rusijos futbolo komandoms ir klubams praėjus kelioms dienoms po Maskvos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasarį.

Palūkanos dar kartą kils?

Trečiadienį Europos Centrinio Banko (ECB) vykdomosios valdybos narys Frankas Eldersonas pareiškė neatmetąs galimybės, kad palūkanos gali būti pakeltos dar sykį. Jo teigimu, priimant sprendimus dėl palūkanų remiamasi ekonominiais duomenimis, tačiau esama neapibrėžtumo. F. Eldersonas taip pat įžvelgė ir tolesnės infliacijos riziką, nes ateinančiais mėnesiais gali pakilti maisto ir energijos kainos.

SCANPIX
Europos Centrinis Bankas (ECB).

Bankas anksčiau šį mėnesį dešimtą kartą iš eilės padidino bazines palūkanas, siekdamas sugrąžinti infliaciją į 2 proc. lygį. Rugpjūtį infliacija sudarė 5,3 proc.

Nerijus Mačiulis BNS atskleidė savo prognozes. Jo teigimu, gruodį metinė infliacija bus žemiau 3 proc., o kitais metais vidutinė metinė infliacija nesieks 2 procentų.

Pritarta uždrausti rusiškų SGD krovą Lietuvoje

Seimo Ekonomikos komitetas pritarė siūlymui uždrausti rusiškų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) krovą ir išdujinimą Klaipėdos SGD terminale ir kituose įrenginiuose Lietuvoje. Šiai Gamtinių dujų įstatymo pataisai komiteto nariai pritarė bendru sutarimu.

Organizatoriai
SGD.

SGD importas iš Rusijos į Lietuvą per Klaipėdos terminalą sustabdytas nuo pernai kovo, o nuo balandžio rusiškų dujų importas visiškai nutrauktas, paliktas tik tranzitas į Kaliningradą – pernai birželį visa tai uždrausta įstatymu.

2023 09 27 16:30
Spausdinti