Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Sumaištis Rusijoje, Vokietijos brigada Lietuvoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Twitter
Asociatyvi nuotrauka.

Svarbiausių birželio 26-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vokietija yra pasirengusi visam laikui dislokuoti brigadą Lietuvoje

Taip pirmadienį sakė Vilniuje besilankantis Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistoriusas. Vis dėlto paklaustas, kada visa brigada galėtų būti dislokuota šalyje, jis teigė negalintis to pasakyti. „Tam reikia pirmiausia ir technikos, ir atitinkamos įrangos. Per kelis mėnesius tikrai negalima dislokuoti tokios brigados. Todėl būtent mes ir susitinkame, ir kalbamės su ministru (Arvydu Anušausku – BNS past.), kad turi būti atitinkama infrastruktūra“, – po susitikimo su Lietuvos krašto apsaugos ministru A. Anušausku sakė B. Pistoriusas.

Vokiečių gynybos ministras pabrėžė, kad Vokietijos brigada Lietuvoje „turėtų augti žingsnis po žingsnio, kol taptų visaverte kovine brigada“. Vokiečių politikas Vilniaus ir Berlyno santykius vadino draugiškais ir partneriškais. Kol kas Lietuvoje dislokuotas tik vieneto štabas.

Dainius Labutis/ELTA
Borisas Pistorius ir Arvydas Anušauskas.

Sumaištis Rusijoje

Rusų naujienų agentūros pranešė, kad tyrimas Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ boso Jevgenijaus Prigožino atžvilgiu dėl ginkluoto maišto organizavimo pirmadienio rytą nebuvo nutrauktas. Baudžiamoji byla dėl raginimų dalyvauti ginkluotame maište iškelta vėlai penktadienį, J. Prigožinui apkaltinus Rusijos kariuomenę dėl „Wagner“ pozicijų apšaudymo ir paskelbus „teisingumo žygį“ prieš Rusijos gynybos ministerijos vadovybę.

Šeštadienio vakarą Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad baudžiamoji byla J. Prigožino atžvilgiu bus nutraukta, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją. Apie J. Prigožino dabartinę buvimo vietą nieko nežinoma.

Twitter
Pašlijo santykiai...

Rusijos karas Ukrainoje

Ukrainos pajėgos išvadavo dar vieną rusų kontroliuotą gyvenvietę pietiniame fronte, pirmadienį paskelbė ukrainiečių gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar. „Gynybos pajėgos sugrąžino mūsų kontrolėn Rivnopilį. Tęskime toliau“, – savo „Telegram“ kanalu parašė viceministrė, paminėdama kaimiškąją bendruomenę Donecko srityje.

Vienas karių sakė, kad Rivnopilis buvo išvaduotas sekmadienį, kai Rusijos pajėgos pabėgo. „Judame į priekį“, – pridūrė jis.

Šį mėnesį prieš Rusijos karius, užėmusius maždaug penktadalį Ukrainos teritorijos šalies pietuose ir rytuose, buvo pradėtas kontrpuolimas. Visgi ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pripažino, jog nepaisant to, kad Kyjivas pradėjo dislokuoti daugiau Vakarų tiekiamos ginkluotės ir tankų, pažanga nėra tokia sparti, kaip tikėtasi.

Graikijos rinkimuose perrinktas Kiriakas Micotakis

Graikijos konservatorių lyderis Kiriakas Micotakis pirmadienį pradeda savo antrą kadenciją šalies premjero poste, žadėdamas spartinti institucines ir ekonomines reformas po antros per penkias savaites didžiulės rinkimų pergalės. Priskirdami K. Micotakiui ir jo „Naujosios demokratijos“ partijai nuopelnus dėl ekonominio stabilumo, rinkėjai sekmadienį padovanojo konservatoriams pergalę didžiausia persvara per beveik 50 metų.

Tarp jo pažadų – skirti pinigų Graikijos visuomenės sveikatos sistemai, kurią visapusiškai išvargino COVID-19 pandemija, ir pagerinti geležinkelių saugumą po to, kai vasario mėnesį susidūrus traukiniams žuvo 57 žmonės. Tai buvo didžiausia Graikijos geležinkelių katastrofa.

Scanpix
Kiriakas Micotakis.
2023 06 26 16:30
Spausdinti