Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: įtampa Bachmute, infliacija ir kiti svarbiausi dienos įvykiai
BNS
ELTA
IQ
Scanpix
Ukrainos kariai šaudo iš savaeigės haubicos į Rusijos pajėgas netoli Bachmuto.

Rusijos karas Ukrainoje. Rytų Ukrainos Bachmuto mieste verda įtempta kova. Mūšis dėl Bachmuto, druskos kasyklų miesto, kuriame prieš karą gyveno 80 000 žmonių, tapo ilgiausiu ir kruviniausiu per daugiau nei metus besitęsiančią Rusijos invaziją. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį JAV žiniasklaidai pareiškė, kad Rusijos kariuomenei atsivers atviras kelias į Rytų Ukrainą, jei ji užims Bachmuto miestą, todėl ginkluotosios pajėgos yra pasiryžusios likti Bachmute.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad „artimiausiomis dienomis“ Bahmutas gali žlugti. Jo komentarai nuskambėjo po to, kai Rusijos privati samdinių grupė „Wagner“ pareiškė kontroliuojanti rytinę miesto dalį. Pasak J. Stoltenbergo, Bachmuto užėmimas nebūtų „lūžio taškas kare“, tačiau pabrėžė, kad negalima nuvertinti Rusijos. „Dabar tai tapo sekinimo karu, o tai reiškia mūšį dėl logistikos“, – sakė J. Stoltenbergas.

Sankcijos Rusijai. Europos Bendrasis Teismas trečiadienį panaikino Europos Sąjungos (ES) sankcijas, įvestas Rusijos sukarintos grupuotės „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino motinai Violetai Prigožinai – nusprendė, kad Briuselis neįrodė, jog ji susijusi su sūnaus veiksmais Ukrainoje. ES Bendrasis Teismas pareiškime nurodė, kad net jei V. Prigožinas ir yra atsakingas už neteisėtus veiksmus Ukrainoje, įrodymų prieš jo motiną įvedant sankcijas nepakako.

ES ekonomika. Europos centrinio banko (ECB) vadovė Christine Lagarde trečiadienį pažadėjo daryti viską, kad dabartinės milžiniškos infliacijos fone būtų atkurtas kainų stabilumas. Metinė infliacija Lietuvoje vasarį, palyginti su pernai vasariu, siekė 18,7 proc. Mėnesio infliacija vasarį, palyginti su sausiu, siekė 0,7 proc., o vidutinė metinė infliacija (12 paskutinių mėnesių, palyginti su ankstesniais 12 mėnesių) buvo 20,7 procento.

Ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė teigia, kad metinė infliacija mažėja ir jos išraiška nebegąsdina kaip anksčiau. Ji sako, kad besitęsiantį metinės infliacijos mažėjimą lemia palyginamosios bazės efektas. Ekonomistė mano, kad šiemet sulauksime ir mėnesio defliacijos, tačiau kada, neįvardijo.

Scanpix
Sakartvelas.

Sakartvelas. Sakartvele sulaikyti 66 demonstrantai ir sužeista penkios dešimtys policininkų po to, kai sostinėje Tbilisyje kilo įnirtingi susirėmimai prieš valdžios planus priimti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymą, trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija. Demonstracija įvyko po to, kai Sakartvelo įstatymų leidėjai anksčiau antradienį davė pirminį pritarimą įstatymo projektui, kuris primena Rusijos teisės aktus, taikomus kritikai nutildyti. Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis antradienį lankydamasis Berlyne dar kartą pareiškė remiąs šį įstatymą. Sakė, kad jis atitinka „Europos ir pasaulio standartus“. Prezidentė Salomė Zurabišvili išreiškė paramą demonstrantams ir pažadėjo vetuoti šį teisės aktą.

2023 03 08 16:30
Spausdinti