Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: šviesesnės ekonomikos prognozės ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
ELTA
IQ
Josvydas Elinskas/ELTA
Ūkininkų piketas prie Vyriausybės.

Svarbiausių kovo 15-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Šviesios prognozės. „Luminor“ banko ekonomistai Lietuvos ekonomikai paišė šviesesnę ateitį, nei prognozuota iki šiol. Lietuva ir Baltijos šalys 2023 m. turėtų išvengti recesijos dėl menkesnio, nei baimintasi, energijos kainų šuolio, tačiau sparčiau, nei tikėtasi, kylančios bazinės palūkanų normos lėtins atsigavimą 2024 m. Banko prognozėmis, Lietuvos ekonomika šiemet pasistiebs 1 proc., o 2024 m. augimas sieks 3,5 proc. Infliacija šiemet turėtų sumažėti nuo 2022 m. matytos 18,9 proc. iki 7 proc. Neatmetama, kad 2024 m. dėl krintančių energijos ir maisto kainų įvyks defliacijos scenarijus.

Parama ir protestas. Žemės ūkio ministerija paskelbė, kad iš valstybės biudžeto numatoma skirti 8 mln. eurų paramos pieno gamintojams. Paraiškas bus galima teikti nuo balandžio, o pirmuosius ūkininkus parama turėtų pasiekti gegužę. Parama bus teikiama už laikomas karves – išmoka siektų apie 37–38 eurus už vieną galviją. Tačiau ūkininkai atšauna, kad tokia parama yra gerokai per maža, o valdžios siūlymas spręsti problemą telkiantis į kooperatyvus neveiktų, nes jų įtaka būtų per maža, o veiklai reikėtų skirti dar daugiau lėšų. Nepatenkinti pieno gamintojai kovo 23 d. planuoja prie Seimo surengti dar vieną protesto akciją, kurios metu bus nemokamai dalijamas pienas, joje ketina dalyvauti apie 2,5 tūkst. žmonių.

Sveika ir sausa. Tarptautinės reitingų agentūros „Moody's“ ir „S&P Global“ teigia, kad dviejų regioninių JAV bankų „Silicon Valley Bank“ (SVB) ir „Signature Bank“ griūtis Europos bankams didelio poveikio neturės. Europos bankų struktūra riboja amerikiečių bankų žlugimo poveikį, nes Europos skolintojai centriniuose bankuose laiko didesnę indėlių dalį, o skolos vertybiniai popieriai sudaro mažesnę Europos bankų balanso dalį, palyginti su amerikietiškųjų institucijų. Visgi „Moody's“ perspėjo, kad palūkanų normų griežtinimas „greičiausiai vis dar vyks“.

Nepaisant rinkos dalyvių ir finansų institucijų raminimo, didžiųjų Europos bankų akcijos biržose po trumpos pauzės antradienį iš naujo patiria šokus. Labiausiai smuko Šveicarijos banko „Credit Suisse“ akcijų vertė (20 proc.), bet smūgio neišvengė ir Prancūzijos „Societe Generale“ (apie 10 proc.), „BNP Paribas“ (taip pat apie 10 proc.), Vokietijos „Deutsche Bank“ (8 proc.), britų „Barclays“ (7 proc.).

Bangos Juodojoje jūroje. Antradienį virš Juodosios jūros susidūrė amerikiečių bepilotis dronas „MQ-9 Reaper“ ir Rusijos naikintuvas Su-27. Anot JAV, du Rusijos naikintuvai specialiai taikėsi į droną siekdami jį numušti, o Rusija aiškina, kad dronas įskrido į Maskvos draudžiama paskelbtą oro erdvę. Dronas nukrito, vienas Su-27, tikėtina, taip pat buvo apgadintas, tačiau jam pavyko nusileisti nežinomoje vietoje. Amerikiečiai baiminasi, kad rusai gali bandyti pavogti aukšto lygio JAV drono technologijas.

2023 03 15 16:30
Spausdinti