Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: V. Zelenskio vizitas JK, žemės drebėjimų politinė reikšmė ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
IQ
Scanpix
R. Sunakas ir V. Zelenskis.

Svarbiausių vasario 8-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Ukrainos prezidentas JK. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį lankosi Jungtinėje Karalystėje – tai pirmas jo vizitas į šią šalį nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, ir tik antroji jo kelionė už Ukrainos ribų karo metu. „Jungtinė Karalystė viena pirmųjų atskubėjo į pagalbą Ukrainai. Ir šiandien esu Londone, kad asmeniškai padėkočiau Britanijos žmonėms už jų paramą“, – socialiniame tinkle „Instagram“ paskelbė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas kreipėsi į Jungtinės Karalystės parlamentą ir savo kalboje dėkojo už paramą ir prašė atsiųsti su Rusijos invazija kovojančiai šaliai orlaivių.

Žemės drebėjimas. Per galingus žemės drebėjimus Turkijoje ir Sirijoje žuvusių žmonių skaičius trečiadienį viršijo 11,2 tūkst., o gelbėtojai nuolaužose toliau ieškojo išgyvenusiųjų. Turkijoje žuvo 8574 žmonės, o Sirijoje – 2662. Žuvusiųjų skaičius dar gali smarkiai išaugti. Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas įspėjo, kad senka laikas tūkstančiams sužeistųjų ir po griuvėsiais dar esančių žmonių.

Šis žemės drebėjimas yra išskirtinis ne tik savo stiprumu, bet ir tuo, kad iki prezidento rinkimų yra likę vos trys mėnesiai. R. T. Erdoğanas, kurio gegužės 14-ąją laukia įtempti rinkimai, pažadėjo per metus atstatyti nuniokotus Turkijos regionus. Analitikų teigimu, 1999-aisiais kilus žemės drebėjimui Izmite, nusinešusiam 17,5 tūkst. žmonių gyvybių, tuometis premjeras Bülentas Ecevitas į nelaimę atsakė pernelyg vangiai, o pradėtas tyrimas dėl korupcijos išduodant statybų licencijas pastatams, kurie vėliau sugriuvo, prisidėjo prie jo partijos pralaimėjimo rinkimuose 2002-aisiais. Dabar Turkijoje taip pat didėja pyktis dėl nepakankamo Vyriausybės pasiruošimo ir „žemės drebėjimo mokesčio“, kurį Turkijos vyriausybė įvedė po 1999 m. įvykusio galingo žemės drebėjimo, per kurį žuvo daugiau kaip 17 tūkst. žmonių. Apytikriai 88 mlrd. lirų (4,6 mlrd. JAV dolerių) turėjo būti išleista nelaimių prevencijai ir avarinių tarnybų plėtrai. Vyriausybė niekada viešai nepaaiškino, kaip tie pinigai išleisti. Opozicija sako, kad R. T. Erdoğano vyriausybė „20 metų nesiruošė žemės drebėjimui“.

Twitter
Joe Bidenas.

JAV. Prezidentas Joe Bidenas antradienį 21 val. JAV (4 val. trečiadienį Lietuvos) laiku kreipdamasis į visus Kongreso narius sakė metinę kalbą. Ši ceremonija jam buvo itin svarbi ir suteikė progą pasisakyti, kodėl jis nusipelno antrosios kadencijos, prieš oficialiai paskelbiant apie rinkimų kampaniją. J. Bidenas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos rems Ukrainą tiek laiko, kiek reikės Rusijos invazijai atremti. Taip pat jis kalbėjo apie socialinių tinklų galimybes vilioti vaikus ir rinkti jų duomenis, apkaltino bendroves, kad jos, siekdamos pelno, vykdo eksperimentą su šalies jaunimu. Praėjus kelioms dienoms po to, kai įsakė kariuomenei numušti Kinijos oro balioną, J. Bidenas pareiškė, kad JAV yra pasirengusios bendradarbiauti su Kinija, tačiau gins Amerikos interesus. Taip pat Baltųjų rūmų šeimininkas pagrasino vetuoti bet kokį teisės aktą, kuriuo visoje šalyje būtų uždrausti abortai, ir paragino Kongresą atkurti moterų reprodukcines teises, kurios buvo užtikrintos iki praėjusių metų Aukščiausiojo Teismo panaikinamojo nuosprendžio.

2023 02 08 16:20
Spausdinti