Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Valstybės biudžetas, įvykiai Izraelyje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Izraelio kariai neša „Hamas“ nužudytų izraeliečių kūnus Kfar Azos kibuce.

Svarbiausių spalio 10-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Seimui pateiktas valstybės biudžeto projektas

Seimui pristatomas 2024 m. valstybės biudžeto projektas. Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad kitais metais šalies ekonomika augs, smuks infliacija, didės pensijos, atlyginimai ir žmonių perkamoji galia. Ji pabrėžė, kad vienas esminių kriterijų, kuriuo buvo remtasi formuojant biudžetą, – 2024 m. grįžtama prie fiskalinės drausmės.

Unsplash
Grįžtama prie fiskalinės drausmės.

Vilniaus oro uoste eilės sutrumpės po mėnesio

Dėl sustiprintų aviacijos saugumo ir keleivių patikros procedūrų Vilniaus oro uoste pastaruoju metu kilusios didelių eilių problemos turėtų nelikti maždaug po mėnesio, o padėtis, kaip teigė susisiekimo ministras, iš esmės pasikeis 2025 m. pastačius naują keleivių išvykimo terminalą. Pasak Mariaus Skuodžio, šiuo metu problemą bandoma spręsti pasitelkus darbuotojų iš Kauno ir Palangos oro uostų, atidarius papildomą patikros juostą, kitomis priemonėmis.

Kovos Izraelyje tęsiasi

Izraelio lėktuvai ir toliau smogia Gazos Ruožui po precedento neturinčio „Hamas“ teroristų įsiveržimo į Izraelį savaitgalį. Izraelio kariuomenė pranešė, kad per naktį smogta daugiau nei 200 taikinių, įskaitant „Hamas“ naudojamą ginklų sandėlį ir objektus, priklausančius kitai palestiniečių islamistų grupuotei „Islamo džihadas“. Šeštadienį šimtai ginkluotų palestiniečių įsiveržė per sieną į Izraelį ir nužudė apie 900 žmonių. Per plataus masto Gazos Ruožą valdančios islamistų grupuotės „Hamas“ surengtą užpuolimą žuvo mažiausiai 123 Izraelio kariai. Per šeštadienį įvykdytą ataką, pribloškusią žydų valstybę, buvo pagrobta mažiausiai 100 žmonių, įskaitant karius.

Scanpix
Izraelio raketos smūgio padariniai Gazoje.

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad per netikėtą „Hamas“ ataką Izraelyje žuvo 11 amerikiečių, o kiti tikriausiai yra laikomi palestiniečių grupuotės „Hamas“ įkaitais. Didėjant nuogąstavimams, kad konfliktas gali išplisti į visą regioną, Baltieji rūmai pareiškė neketinantys siųsti JAV karių, tačiau perspėjo Iraną ir kitus veikėjus neįsitraukti.

Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas antradienį pranešė, kad „Avia Solutions Group“ priklausančios įmonės suplanuotas skrydis Lietuvos piliečiams iš Izraelio pargabenti trečiadienio naktį įvyks, į regioną taip pat bus siunčiamas kariuomenės orlaivis „Spartan“.

V. Zelenskis lankosi Rumunijoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su oficialiu vizitu atvyko į Rumuniją, kur planuoja aptarti tolesnio bendradarbiavimo, oro gynybos stiprinimo ir saugumo Juodosios jūros regione klausimus. „Bukareštas, Rumunija. Oficialus vizitas pas mūsų gerus kaimynus, kurie palaikė mus sunkiausiu metu ir kurių parama tik didėja. Man bus malonu pamatyti Rumunijos prezidentą Klausą Iohannisą – turime daug įvairių temų deryboms“, – parašė V. Zelenskis. Rumunija perkelia oro gynybos sistemas arčiau Ukrainos sienos prie Dunojaus ir didina karinių stebėjimo postų bei patrulių skaičių dėl Rusijos dronų atakų prieš grūdų eksporto objektus šiame rajone.

Scanpix
V. Zelenskis ir Rumunijos prezidentas Klausas Iohannis.

Ukraina antradienį pareiškė, kad Rusijos pajėgos „visomis priemonėmis“ bando apsupti rytinį Avdijivkos miestą, ir pridūrė, kad dabar jis intensyviai bombarduojamas. „Daugiau kaip metus buvo pavojus, kad (Avdijivka) gali būti okupuota, tačiau dabar padėtis sparčiai blogėja“, – sakė miesto administracijos vadovas Vitalijus Barabašas.

Lenkų rinkimų kampanijoje – dezinformacija

Prieš pat sekmadienį vyksiančius Lenkijos parlamento rinkimus namų ūkiai visoje šalyje gavo lankstinukus su guminiame plauste jūroje susigrūdusių migrantų nuotrauka. „Invazija! Jie ateina! Pasakykite „ne“ nelegalių imigrantų antplūdžiui į Lenkiją“, – rašoma lankstinuke siekiant paveikti rinkėjus per referendumą, vyksiantį tą pačią dieną kaip ir rinkimai. „Ši rinkimų kampanija skęsta dezinformacijoje, – sakė SWPS universiteto Varšuvoje profesorė Katarzyna Bakowicz. – Tai nėra gryna ir paprasta dezinformacija, tik suklastotos naujienos. Tai pusiau tiesos, šališka informacija, manipuliacijos, kurias sunkiau nustatyti.“

2023 10 10 16:30
Spausdinti