Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Atidarytas „Via Balticos“ kelio ruožas, tikslinis reidas Gazos Ruože ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Lietuvos automobilių kelių direkcijos nuotr.
Atidarytas „Via Baltica“ kelio ruožas.

Svarbiausių spalio 27-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Didėjantis valstybės biudžeto deficitas

Valstybės kontrolė skelbia, kad 2024 m. valstybės biudžeto deficitui artėjant prie 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) kyla rizika ateityje nesilaikyti Mastrichto kriterijaus, 3 proc. BVP deficito. Rizikos ypač susijusios su didesniu išlaidų krašto gynybai ir saugumui poreikiu. Taip pat suprastėjusi ekonomikos situacija galėtų lemti didesnį deficitą.

2024 m. biudžeto projekte numatomas 2,9 proc. BVP valdžios deficitas, tačiau jis bus didesnis nei šiemet. Daugelis euro zonos valstybių kitąmet projektuoja mažesnį deficitą nei šiemet. Dauguma šalių, tarp jų ir Lietuva, laikysis 3 proc. BVP deficito Mastrichto kriterijaus.

Oficialiai atidarytas pirmasis atnaujintas „Via Balticos“ ruožas

Penktadienį oficialiai atidarytas rekonstruotas magistralinio kelio „Via Baltica“ ruožas Marijampolės ir Kalvarijos savivaldybėse. Tai pirmoji atnaujinta „Via Balticos“ nuo Marijampolės iki Lietuvos ir Lenkijos sienos dalis. Rekonstruotas „Via Balticos“ ruožas prasideda ties Skardupių kaimu Marijampolės rajone ir baigiasi Kalvarijos savivaldybėje ties Trakiškių kaimu.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos nuotr.
Atidarytas „Via Baltica“ kelio ruožas.

Magistralėje „Via Baltica“ tarp Marijampolės ir Lietuvos ir Lenkijos sienos nuo 79 iki 85 kilometro rekonstravimo darbus planuojama baigti dar šiais metais. Visas apie 40 kilometrų ilgio kelias iki 2025 m. bus rekonstruotas į keturių eismo juostų automagistralę ir pritaikytas tiek civilinėms, tiek karinio mobilumo reikmėms.

Metinė infliacija spalį – 3 proc.

Šiandien Valstybinė duomenų agentūra pranešė, kad išankstinis metinės (2023 m. spalį, palyginti su 2022 m. spaliu) infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), sudaro 3 proc.

Remiantis agentūros pateikiamais duomenimis, išankstinis mėnesinis (2023 m. spalį, palyginti su rugsėju) vartotojų kainų pokytis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudaro 0,3 proc.

Iš JAV Atstovų Rūmų pirmininko – raudona šviesa Ukrainai

Dar ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas Baltuosiuose rūmuose susitiko su naujuoju Atstovų Rūmų pirmininku Mike’u Johnsonu ir demokratų mažumos lyderiu Hakeemu Jeffriesu. Susitikime JAV lyderis aptarė pasiūlymą skirti beveik 106 mlrd. dolerių (100 mlrd. eurų) Izraeliui, Ukrainai ir kitiems su nacionaliniu saugumu susijusiems poreikiams.

Nors J. Bidenas tikėjosi, kad naujasis Atstovų Rūmų pirmininkas palaikys visus pateiktus pasiūlymus, respublikonų atstovas nepritarė papildomų pinigų skirti Ukrainai. Tačiau M. Johnsono patvirtino, kad JAV Kongresas neapleis Ukrainos.

Apšaudymai Charkivo srityje

Šiandien Charkivo šiaurės rytinės srities administracijos vadovas Olehas Synjehubovas pranešė, kad rusų kariai surengė raketų ataką prieš Iziumo miestą. Per atakas apgadintas valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos priešgaisrinio ir gelbėjimo padalinio pastatas, nukentėjo aštuoni ugniagesiai.

Scanpix
Spalio 22-ąją rusų raketa pataikė į Charkivo srities Korotičiaus mieste esantį pašto paskirstymo centrą „Nova Posta“.

Taip pat šiandien Ukrainos oro pajėgos paskelbė, kad per praėjusią naktį virš Chersono ir Mykolajivo sričių buvo sunaikinti penki rusų paleisti dronai „Shahed“.

Jungtinės Karalystė gynybos ministerija žvalgybos informacijos suvestinėje šiandien nurodė, kad jau daugiau kaip mėnesį Rusijos sunkieji bombonešiai nesurengė iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų smūgių į Ukrainą. Ekspertų teigimu, Rusija visiškai sumažino smūgių dažnumą, kad papildytų senkančias artilerijos pabūklų atsargas.

Pagalba Gazos Ruožui

Jungtinės Tautos (JT) penktadienį patvirtino, kad dėl beveik tris savaites trunkančio Izraelio bombardavimo Gazos Ruože reikia nepertraukiamos pagalbos. JT agentūros palestiniečių pabėgėliams remti vadovo Philippe’o Lazzarinio teigimu, dabar į teritoriją patenkanti pagalba – trupiniai.

Scanpix
Tel Avivo pagrindiniame kelyje žmonės palieka savo automobilius, kad pasislėptų nuo Gazos Ruožo raketų smūgių.

Taip pat šiandien Izraelio kariuomenė pranešė, kad pastarąją dieną jos sausumos pajėgos, remiamos naikintuvų ir bepiločių orlaivių, surengė „tikslinį reidą“. Remiantis Izraelio skelbiamais duomenimis, šiuo metu Gazos Ruože įkaitais laikomi mažiausiai 229 žmonės.

2023 10 27 16:30
Spausdinti