Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Atsijungimas nuo BRELL, rinkimų Ispanijoje rezultatai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Kuo greičiau – tuo geriau?.

Svarbiausių liepos 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Rekomendacijos dėl atsijungimo nuo BRELL žiedo

Valstybės gynimo taryba (VGT) ragina Lietuvą susitarti su Latvija ir Estija ir kartu atsijungti nuo BRELL žiedo 2025 m. vasarį. Vilnius nuo BRELL norėtų atsijungti kitais metais, tačiau Talinas ir Ryga tam nepritaria. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje (vadinamajame BRELL žiede), kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas dispečerinėje Maskvoje. Ekspertai dėl šio raginimo nesutaria – vienų teigimu, 2025-ųjų data yra nuvilianti, kiti teigia, kad pasiūlymas logiškas.

Atakos Maskvoje ir Odesoje

Pirmadienį ryte Maskvą atakavo dronai. Rusija pranešė, kad naktį virš Maskvos neutralizavo du ukrainiečių bepiločius, tačiau apie aukas nepranešė. Vienas iš dronų nukrito netoli Gynybos ministerijos Rusijos sostinės centre, o kitas pataikė į biurų pastatą Maskvos pietuose.

Scanpix
Karo ženklai Maskvoje.

Pirmadienį vienas Rusijos pareigūnas pranešė, kad ukrainiečių dronas pataikė į šaudmenų sandėlį okupuotame Kryme.

Rusai surengė smūgį Odesoje, teigiama, kad pataikyta į grūdų angarą. Sekmadienį per smūgį miestui žuvo du žmonės ir buvo smarkiai apgadinta istorinė katedra.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad trečiadienį bus surengtas pirmasis NATO ir Ukrainos tarybos posėdis. Anot Ukrainos lyderio, susitikime bus sprendžiama krizė, kilusi po Rusijos sprendimo pasitraukti iš Juodosios jūros grūdų susitarimo. O Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikina, kad ukrainiečių iki šiol Afrikai tiekti grūdai bus pakeisti rusiškais.

Kontrpuolimas stumiasi į priekį

Ukraina pirmadienį pranešė, kad per praėjusią savaitę jos pajėgos susigrąžino daugiau kaip 16 kvadratinių kilometrų Rusijos rankose buvusios teritorijos šalies pietuose ir rytuose. „Išlaisvinta teritorija (pietuose) per savaitę padidėjo 12,6 kvadratinio kilometro“, – nurodė gynybos viceministrė Hanna Maliar ir pridūrė, kad Ukrainos kariai rytuose, netoli Bachmuto, atkovojo dar 4 kvadratinius kilometrus teritorijos.

Anot ukrainiečių gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo, amerikiečių naikintuvai F-16 Ukrainoje turėtų skraidyti jau kitais metais. Ukrainiečių pilotai juos valdyti pradės mokytis rugpjūtį.

Scanpix
Ukrainos karys Donecko fronte.

Ispanijos parlamento rinkimuose – dešiniųjų pergalė

Sekmadienį vykusiuose Ispanijos parlamento rinkimuose daugiausia balsų laimėjo opozicinė Alberto Núñezo Feijóo vadovaujama konservatyvi Liaudies partija (PP), ji gavo 136 vietas – 47 daugiau nei praėjusiuose rinkimuose. Ministro pirmininko Pedro Sánchezo Socialistų darbininkų partija (PSOE) liko antra su 122 mandatais, t. y. dviem daugiau nei anksčiau. Toks rezultatas reiškia, kad PP nepavyko iškovoti absoliučios daugumos – 176 mandatų, todėl, norėdamas suformuoti vyriausybę, A. N. Feijóo turės sudaryti koaliciją su dešiniąja populistine „Vox“ partija, kuri užėmė trečią vietą.

Scanpix
Pergalės veidas.

Paukščiukas išskrido

Socialinio tinklo „Twitter“ vadovas Elonas Muskas savaitgalį pranešė apie platformos logotipo pokyčius, o pirmadienį jį pristatė viešai – nuo 2006 m. „Twitter“ ženklu buvęs mėlynas paukščiukas pakeičiamas X. E. Muskas jau pavadino „Twitter“ patronuojančiąją bendrovę „X Corporation“ ir anksčiau sakė, kad socialinių tinklų milžinės perėmimas buvo „akceleratorius kuriant „X“, visa ko programėlę“ – tai nuoroda į 1999 m. jo įkurtą bendrovę X.com, kurios vėlesnė versija vėliau tapo mokėjimų milžine „PayPal“. Tokia programėlė vis dar galėtų veikti kaip socialinių tinklų platforma, joje taip pat būtų galima siųsti žinutes ir atlikti mobiliuosius mokėjimus.

2023 07 24 16:30
Spausdinti