Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: V. Zelenskio apsilankymas EP, neeilinė sesija Seime ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Paulius Peleckis/BNS
V. Čmilytė-Nielsen.

Svarbiausių vasario 9-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

V. Zelenskis Briuselyje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmą kartą nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios lankosi Briuselyje, kur ketvirtadienį nuvyko į Europos Parlamentą ir Europos Vadovų Tarybą (EVT). Europarlamentarai V. Zelenskį sutiko ovacijomis. Pats prezidentas negailėjo padėkos žodžių už jo šaliai europiečių skiriamą pagalbą. „Aš atvykau čia, kad apginčiau ukrainiečių teisę sugrįžti namo (į Europą – IQ past.)“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Neeilinė sesija. Ketvirtadienį Seime sušaukta neeilinė sesija, kurios posėdyje Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir generalinė prokurorė Nida Grunskienė parlamentarams atsakė į iš anksto raštu pateiktus klausimus. Užduoti klausimų parlamentarams nebuvo leista, Seimo pirmininkė žadėjo į juos atsakyti atskirai frakcijose. Abi tvirtino, kad seksualiniu priekabiavimu prie mažamečių ir nepilnamečių kaltinamo Kristijono Bartoševičiaus pavardė joms susitikus sausio 20-ąją nebuvo paminėta, tačiau toliau atsakymai išsiskiria. V. Čmilytės-Nielsen teigimu, generalinė prokurorė prasitarė, kad minimas asmuo nėra liberalas, o N. Grunskienė tai neigia.

Neeilinės sesijos metu taip pat balsuota dėl laikinosios komisijos sudarymo tirti galimą informacijos nutekėjimą. Seimas šį opozicijos siūlymą atmetė – už balsavo 52 parlamentarai, prieš buvo 44, dar 16 susilaikė.

Vizitas Ukrainoje. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį nuvyko į Ukrainą, kur susitiko su ukrainiečių kolega Oleksijumi Reznikovu. Anot A. Anušausko, susitikimo metu aptarta saugumo situacija, Rusijos kariuomenės veiksmai, padėtis Juodojoje jūroje, parama Ukrainai ir artėjantis NATO viršūnių susitikimas Vilniuje.

Lukas Balandis/BNS

Briuselis grįžta į Vilnių. Susisiekimo ministras Marius Skuodis patvirtino, kad pernai rudenį keliones į Vilnių nutraukusios „Brussels Airlines“ nuo kovo atnaujins skrydžių maršrutus tarp Lietuvos ir Belgijos sostinių. Jo teigimu, skrydžių bus daugiau nei iki šiol.

Lėtėjanti NT paklausa. Pagal bendrovės „Ober-Haus“ prognozes būsto paklausa Lietuvoje šiemet lėtės, nors Vilniuje ir Kaune pasiūla išliks didelė. Įmonės Rinkos tyrimų vadovo Baltijos šalims Raimondo Reginio teigimu, plėtotojų laukia įtempti metai.

2023 02 09 16:30
Spausdinti