Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Metinis prezidento pranešimas, Estijos proveržis žmogaus teisių srityje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash

Svarbiausių birželio 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Metinėje prezidento kalboje – akcentai dėl saugumo ir kritika valdantiesiems

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį Seime sakė jau ketvirtą metinę kalbą. Joje prezidentas nepraleido artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vilniuje, Ukrainos integracijos į Europos Sąjungą (ES) ir NATO svarbos, taip pat paramos Kyjivui, Lietuvos saugumo ir švietimo situacijos, kritikos pažėrė ir valdantiesiems.

G. Nausėda piktinosi savivaldos tarybų narių atsakomybės vengimu kilus vadinamajam čekiukų skandalui ir kaip į kaltinimus reagavo valdančioji dauguma. „Vietoj to, kad spręstų, atrodytų, aiškią politinės etikos ir atsakomybės problemą, ji staiga pradėjo ieškoti kolektyvinės kaltės. Mėtytis ultimatumais. O galiausiai prabilo apie mistinę „visuotinę amnestiją“, – sakė G. Nausėda. Nesurengus išankstinių parlamento rinkimų, anot prezidento, problema niekur nedingo. Anot prezidento, dalis visuomenės „nekantriai laukia“ naujų rinkimų, kad turėtų galimybę pakeisti esamą valdžią.

Visą prezidento metinį pranešimą galite rasti čia.

Marius Morkevičius/ELTA
G. Nausėda.

Istorinė gėda ar istoriniai pasiekimai?

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį žurnalistams teigė, kad NATO viršūnių susitikimas Vilniuje bus istorinis – tiesa, dar neaišku, ar dėl pasiekimų, ar dėl praleistų progų. Atsakydamas į buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės teiginį, kad Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitas Vilniuje nėra svarbesnis nei jame svarstomi regiono saugumo klausimai, G. Landsbergis paprieštaravo ir pabrėžė, kad V. Zelenkio vizitas yra svarbus.

Rusijos karas Ukrainoje

V. Zelenskis pirmadienio vakarą pranešė, kad per kontrpuolimą Ukraina dar neprarado nė vienos teritorijos. Kai kuriose srityse kariai juda į priekį, kitur gina savo pozicijas nuo suintensyvėjusių rusų atakų. O Ukrainos pareigūnai praneša apie „sudėtingą padėtį“ fronte.

Antradienio naktį rusai prie Kyjivą surengė didelę dronų ataką, apie nukentėjusius asmenis nepranešama. Teigiama, kad atakai vėl buvo naudojami iranietiški dronai „Shahed“.

Scanpix
V. Zelenskis.

JAV prezidentas Joe Bidenas patvirtino, kad tikimybė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainoje gali panaudoti taktinius branduolinius ginklus, yra reali. Praėjusią savaitę Rusijos branduoliniai ginklai pradėti dislokuoti Baltarusijoje.

Dar kartą pirmi

Estija antradienį įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas ir tapo pirmąja tai padariusia Baltijos šalimi. Už šį įstatymą balsavo 55 parlamentarai, 34 buvo prieš. „Tai sprendimas, kuris nieko iš nieko neatima, bet daugeliui žmonių suteikia kai ką labai svarbaus. Kartu jis rodo, kad mūsų visuomenės nariai rūpinasi vieni kitais ir gerbia vieni kitus. Didžiuojuosi Estija“, – sakė estų premjerė Kaja Kallas. Civilinę santuoką tos pačios lyties asmenys Estijoje gali sudaryti nuo 2014 m.

Suomių parlamentas išrinko naują premjerą

Suomijos parlamentas antradienį premjeru išrinko konservatorių Petterį Orpo. Jis vadovaus keturių partijų koalicijai. P. Orpo pakeis iki šiol premjere buvusią Sanną Marin. P. Orpo per rinkimų kampaniją pasisakė už griežtą taupymą, žadėdamas per ketverius metus išlaidas sumažinti šešiais milijardais eurų. Praėjusią savaitę pristatyta naujoji koalicija taip pat paskelbė sieksianti pokyčių imigracijos srityje.

Scanpix
P. Orpo.
2023 06 20 16:30
Spausdinti