Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Penktadienio kaleidoskopas: karo metinės, parama Ukrainai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
Scanpix

Svarbiausių vasario 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Karo metinės. Vasario 24-ąją sukanka lygiai metai nuo Rusijos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje parašė, kad ukrainiečiai per šiuos „skausmo, sielvarto, tikėjimo ir vienybės metus“ įrodė esantys neįveikiami.

Palaikymą reiškia ir pasaulio lyderiai. NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sakė, kad, nepaisant „tamsių nevilties ir destrukcijos metų“, kai tęsiasi Rusijos invazija į Ukrainą, ukrainiečiai neabejotinai nugalės kovoje su Rusija. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasiuntęs savo karius į Ukrainą, nepasiekė nė vieno savo tikslo. „Ukrainos žmonės, Prancūzija yra su jumis. Už solidarumą. Už pergalę. Už taiką“, – tviteryje parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Scanpix

Prezidento Gitano Nausėdos teigimu, ilgalaikė taika Ukrainoje gali būti paremta tik tarptautinės bendruomenės vienybe ir aktyvia parama Kyjivui. „Ne nuolaidžiavimo, kurį vadiname taika ir kuris galiausiai tik paskatintų Rusijos režimą tęsti karinę ekspansiją“, – pridūrė šalies vadovas.

Vytauto Didžiojo universitete surengtame karo metinių minėjime nuotoliniu būdu dalyvavęs V. Zelenskis teigė, kad Ukraina niekada nepamirš Lietuvos suteiktos pagalbos. „Karinė, politinė, ekonominė ir humanitarinė pagalba – nėra srities, kurioje Ukraina nejaustų Lietuvos nuoširdumo ir ryžto“, – sakė Ukrainos vadovas.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, per šiuos karo metus Ukrainoje žuvo per 8 tūkst. civilių, 8 mln. buvo priversti bėgti į užsienį (nors daugelis vėliau grįžo), 14 mln. turėjo palikti savo namus, 18 mln. žmonių reikia humanitarinės pagalbos.

Penktadienį Lenkija į Ukrainą pristatė pirmuosius tankus „Leopard 2“.

Demografija. Migracijos departamentas praneša, kad į Lietuvą atvyksta daugiau lietuvių, nei iš jos išvyksta. Taip pat padidėjo emigravusių iš Rusijos ir Baltarusijos skaičius. Lietuvos piliečių tarptautinė migracija yra teigiama trečius metus iš eilės. Praėjusiais metais į tėvynę iš viso grįžo 14 352 Lietuvos piliečiai, išvyko 12 697.

Jubiliejinis sankcijų paketas. Minint Rusijos karo Ukrainoje metines ES vis dar svarsto dėl 10-ojo sankcijų paketo Rusijai. Didžiausi nesutarimai kyla dėl gumos ir deimantų importo iš Rusijos.

„Kalbant apie dešimtąjį sankcijų paketą, esame juo nepatenkinti, nes jis yra per švelnus, per silpnas. Siūlome įtraukti papildomų asmenų. Jau seniai siūlome, kad būtų įtraukti papildomi rusiški produktai“, – Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis sakė žurnalistams. G. Nausėda taip pat sutiko, kad 10-asis sankcijų paketas yra per silpnas, tačiau jau geriau tokios sankcijos nei išvis jokių.

Nors ES vėluoja, naujas sankcijas Maskvai penktadienį paskelbė Jungtinė Karalystė (JK) ir JAV. Tarp šimtų JK sankcionuotų prekių yra orlaivių dalys, radijo įranga ir elektroniniai komponentai, kuriuos gali naudoti Rusijos karinis pramoninis kompleksas, taip pat bepiločių orlaivių gamybai. JAV sankcijos, nukreiptos į bankų, kasybos ir gynybos pramonės sektorius, palies „daugiau kaip 200 asmenų ir subjektų, įskaitant Rusijos ir trečiųjų šalių subjektus Europoje, Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, kurie remia Rusijos karo veiksmus“, teigė Baltieji rūmai.

2023 02 24 16:30
Spausdinti