Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Prezidentūros kaltinimai URM, Estijos parama Ukrainai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Marius Morkevičius/ELTA
Prezidentūra.

Svarbiausių sausio 9-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Įtampa tarp prezidentūros ir URM

Užsienio reikalų ministerijos (URM) kanclerė Inga Černiuk patvirtino, kad URM negali pateikti prezidentui visos dokumentacijos apie vykdytus ambasadorių atrankos konkursus, nes tokie dokumentai neegzistuoja. Į kanclerės atsakymą netrukus sureagavo prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė ir pareiškė, kad, jei ministerija negali pateikti dokumentų, vadinasi, diplomatų skyrimo tvarka nėra pasikeitusi ar depolitizuota.

Praėjusią savaitę prezidento Gitano Nausėdos patarėjas komunikacijos klausimais Frederikas Jansonas pasiūlė keisti dabartinę ambasadorių skyrimo tvarką, kad valstybės vadovui būtų pateiktas ne tik URM pasirinktas, bet visi atrankoje dalyvavę diplomatai. Tačiau URM kanclerė teigia, kad tokia tvarka neatitiktų Konstitucijos, numatančios, kad Vyriausybė kandidatą į ambasadorius teikia, o prezidentas jį skiria.

Derybos dėl „AirBaltic“ akcijų

Susisiekimo ministras Marius Skuodis pranešė, kad Lietuva svarsto galimybę įsigyti Latvijos nacionalinės oro bendrovės „Air Baltic“ akcijų. Jis taip pat patikino, kad bendrovė „AirBaltic“ ruošiasi viešajam akcijų platinimui, todėl šiuo metu aktyviai svarstoma, ar Lietuva galėtų ir ar norėtų tapti skrydžių bendrovės akcininke.

Scanpix
„AirBaltic“ lėktuvas.

Ministro teigimu, „AirBaltic“ ateityje galėtų tapti ir visų trijų Baltijos šalių oro bendrove.

Infliacijos augimas

Infliacija grįžta prie įprastų tendencijų, tačiau sausį, tikėtina, vėl šoktels į viršų dėl padidėjusių akcizų ir minimalios mėnesinės algos. SEB banko ekonomistas Tadas Poviliauskas prognozuoja, kad sausį mėnesio defliaciją keis 0,5 proc. infliacija, o metinis kainų augimas sieks apie 1 proc. „Sausį turėsime mėnesinę infliaciją dėl visiems gerai žinomų priežasčių: didesnis dyzelino, suskystintųjų naftos dujų, tabako ir alkoholio gaminių akcizas. Taip pat per sausį, vasarį, kovą išsidėlios maitinimo paslaugų kainų didėjimas dėl sugrąžinto PVM į 21 proc.“, – teigė T. Povilauskas.

Pavojus Rubižnės miestui

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Artiomas Lysohoras pranešė, kad aviacinė bomba, kurią Rusijos lėktuvas sausio 8 d. numetė ant gyvenamojo rajono laikinai okupuotame Luhansko srities Rubižnės mieste, tebekelia pavojų. Šiuo metu okupantai yra užblokavę kelis miesto rajonus ir jau iškeldina žmones iš aplinkinių kvartalų.

Estijos parama Ukrainai

Per ateinančius ketverius metus Estija Ukrainos karinei gynybai skirs 0,25 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP). Estijos premjerė Kaja Kallas šiandien pareiškė, kad, jei visos šalys skirtų po 0,25 proc. savo nuo BVP Ukrainai, to pakaktų karui laimėti.

2024 01 09 17:00
Spausdinti