Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Rūpesčiai A. Anušauskui, dar vienas palūkanų normų kėlimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Josvydas Elinskas/ELTA
A. Anušauskas.

Svarbiausių liepos 27-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

A. Anušauskas ginasi – riboto naudojimo informacijos jis nepaviešino

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį teigė nepaviešinęs jokios slaptumo grifą turinčios gynybos informacijos. „Krašto apsaugoje viešinti nenaudota ir nenaudojama jokia informacija, kuri turi kokius nors slaptumo grifus. Nei mano paskelbtoje informacijoje, jau apie tai skelbiau ne kartą, nei Krašto apsaugos ministerijos, nei Lietuvos kariuomenės“, – ketvirtadienį feisbuke paskelbė ministras. Jis teigė informavęs Valstybės gynimo tarybą (VGT) apie ketinimą viešai paskelbti informaciją dėl tankų pirkimo ir sakė, kad ši informacija negali būti įslaptinta.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį sukritikavo A. Anušauską dėl jo paskelbtos informacijos, susijusios su tankų pirkimu Lietuvos kariuomenei. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas aiškino, kad pirmadienį vykusiame VGT susitikime nebuvo sutarta, kurio konkrečiai gamintojo tankus Lietuva pirks, o A. Anušausko paskelbta informacija negerina Lietuvos derybų pozicijų.

Marius Morkevičius/ELTA
L. Kasčiūnas.

Seimo opozicija krašto apsaugos ministrui ketina per rudens sesiją rengti interpeliaciją, o Seimo narė Agnė Širinskienė dėl ministro paviešintos informacijos kreipėsi į prokuratūrą.

Palūkanų normos pakeltos dar kartą

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį dar kartą kilstelėjo bazines palūkanų normas 25 procentiniais punktais. Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4,25 proc., 4,50 proc. ir 3,75 proc. ir bus taikomos nuo 2023 m. rugpjūčio 2 d. ECB pripažįsta, kad infliacija mažėja, tačiau ne taip greitai, kaip norėtųsi.

Freepik
Link padebesių.

Sankcijos Baltarusijai turėtų būti dar griežtesnės

Trečiadienį Europos Sąjungai patvirtinus naujas sankcijas Baltarusijai, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis aiškina, kad čia nederėtų sustoti. Naujuoju paketu įvedami nauji ribojimai dvejopo naudojimo prekėms, aviacijos dalims. „Tačiau negalime sudėti rankų – būtina nedelsiant priimti ir likusią sankcijų paketo dalį. To, viliuosi, taip ilgai laukti neteks“, – sako G. Landsbergis.

Scanpix
Ukrainos kariai pratybose.

Ukrainos kontrpuolimas įsibėgėja

JAV žiniasklaida, remdamasi šalies pareigūno žiniomis, praneša, kad Ukrainos kontrpuolimas suaktyvėjo – ukrainiečiai pradėjo didelio masto puolimą šalies pietuose. Iki šiol kontrpuolimas į priekį judėjo lėtai, nes jam trukdė gausios rusų gynybos priemonės – minos ir tankų užtvarai. Vis dėlto vieno Ukrainos ambasados darbuotojo teigimu, šis puolimas negali būti laikomas pagrindiniu ir lemiamu mūšiu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šešioms Afrikos valstybėms pažadėjo nemokamų grūdų. Šis pažadas duotas Afrikos šalių vadovų susitikime Sankt Peterburge praėjus savaitei po to, kai Maskva pasitraukė iš Juodosios jūros grūdų susitarimo.

2023 07 27 17:00
Spausdinti