Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Siūlymas sugriežtinti ribojimus baltarusiams, senkantys JAV pinigai Ukrainai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Besitęsiant Izraelio ir „Hamas“ mūšiams, Izraelio tankas apšaudo pietų Gazos Ruožo teritoriją.

Svarbiausių gruodžio 4-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Vyriausybė padidino kitų metų biudžeto išlaidas

Ministrų kabinetas pirmadienį pritarė siūlymui kitų metų biudžeto išlaidas padidinti dar apie 650 tūkst. eurų, padidinant grynąjį skolinimosi limitą. Išlaidos padidintos įvertinus naujausius Seimo narių pasiūlymus kitų metų biudžete numatyti papildomų lėšų įvairioms reikmėms. Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, visų Seimo narių pasiūlymų vertė siekė apie 690 mln. eurų, o juos skirti prašyta keliams, žvyrkeliams, moksliniams tyrimams, Seimo narių „parapijų“ gerovei gerinti.

2024 m. valstybės biudžeto projektą Seimas ketina priimti antradienį.

Siūlymas sugriežtinti ribojimus baltarusiams

Seime pirmadienį registruotas siūlymas griežtinti ribojimus Baltarusijos piliečiams. Seimo vicepirmininko koservatoriaus Pauliaus Saudargo teigimu, remiantis žvalgybų vertinimu, šiuo metu Lietuvoje yra padidėjusi grėsmė iš Baltarusijos specialiųjų tarnybų. P. Saudargas taip pat patikino, kad išlieka tikimybė, jog yra verbuojami migrantai, kurie atvyksta dirbti į Lietuvą.

Julius Kalinskas/ELTA
Vilniaus baltarusiai ir baltarusės 2023 m. balandžio 20 d. rengė mitingą prie Lietuvos Respublikos Seimo Vilniuje. Bendruomene norėjo atkreipti dėmesį į Prezidento Gitano Nausėdos žodžius apie tai, kad nėra pagrindo nustatyti skirtingą rusų ir baltarusių teisinį reguliavimą.

Siūlymo iniciatoriai nori, kad sankcijos, galiojančios Rusijos piliečiams, taip pat galiotų ir baltarusiams. Išimtis būtų palikta tik atvykstantiems dirbti aukštos kvalifikacijos darbo baltarusiams. Prezidentas Gitanas Nausėda iki šiol laikėsi pozicijos, kad Baltarusijos piliečiams turėtų būti taikomos tokios pačios sankcijos kaip rusams, tačiau Seimas atmetė tokį jo veto dėl laisvesnių sąlygų baltarusiams.

Baigiasi JAV pinigai Ukrainai

Šiandien Baltųjų rūmų Valdymo ir biudžeto biuro direktorė Shalanda Young kreipimesi į Atstovų Rūmų pirmininką pabrėžė, kad nesugebėjimas susitarti dėl naujų lėšų Ukrainai atsigręš prieš Kyjivą mūšio lauke. „Noriu aiškiai pasakyti: be Kongreso veiksmų iki metų pabaigos pritrūksime išteklių, kad galėtume parūpinti Ukrainai daugiau ginklų ir įrangos. Nėra stebuklingo finansavimo puodo, kad išvengtume šios akimirkos. Mums trūksta pinigų ir beveik nebėra laiko“, – tvirtino Sh. Young.

Scanpix
Baltųjų rūmų Valdymo ir biudžeto biuro direktorė Shalanda Young.

Baltųjų rūmų Valdymo ir biudžeto biuro direktorė taip pat pridūrė, kad, nutraukus JAV ginklų ir įrangos srautą, Ukraina mūšio lauke taps neįgali ir išaugs Rusijos karinių pergalių tikimybė.

Tęsiasi Izraelio atakos Gazos Ruože

Izraelis pirmadienį Gazos Ruože išplėtė puolimą prieš palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“. Penktadienį pasibaigus Izraelio ir „Hamas“ kovotojų paliauboms, palestiniečių anklave atsinaujino karo veiksmai. Izraelis šiandien pareiškė, kad „Hamas“ naudojasi ligoninėmis ir kita civiline infrastruktūra kariniais tikslais, tačiau islamistų judėjimas pareikštų kaltinimų kratosi.

Taip pat JAV nacionalinės saugumo tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby patvirtino, kad JAV vyriausybė nebuvo informuota apie „Hamas“ planus spalio 7 d. užpulti Izraelį.

Baltarusijos ir Kinijos draugystė

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Ištikimas Rusijos sąjungininkas A. Lukašenka į Kiniją atvyko aptarti prekybos, ekonomikos, investicijų ir tarptautinio bendradarbiavimo klausimų.

Scanpix
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

„Baltarusija yra, buvo ir bus patikima Kinijos partnerė. Jau seniai nusprendėme, kad bendradarbiausime (...) ir būsime Kinijos draugai. Šiai draugystei jau daugiau nei 30 metų ir ji niekada nenukrypo iš šio kelio“, – pirmadienį Xi Jinpingui sakė A. Lukašenka.

Venesuelos pretenzijos į Gajanos teritoriją

Venesuelos rinkimų pareigūnai sekmadienį pranešė, kad 95 proc. rinkėjų teisiškai neįpareigojančiame referendume pareiškė paramą šalies pretenzijoms į kaimynės Gajanos teritorijas. Po balsavimo šalies prezidentas Nicolas Maduro prakalbo apie „stiprią pergalę“. Venesuelos lyderis tikisi, kad referendumo rezultatai sustiprins jo šalies šimtmečio senumo pretenzijas į Gajanos kontroliuojamą naftos turtingą Esekvibo teritoriją. Venesuelos reiškiamos teritorinės pretezijos kelia baimę Gajanos gyventojams. Jų nuomone, tai – žingsnis link teritorijos aneksijos.

Bitkoinas veržiasi į olimpą

Bitkoino kursas pirmadienį pirmą kartą nuo pernai gegužės perkopė 40 tūkst. JAV dolerių ribą. Šios skaitmeninės valiutos kursas šįmet išaugo beveik 150 proc., stiprėjant lūkesčiams, kad JAV reguliuotojai leis sukurti vadinamuosius biržoje prekiaujamus fondus (EFT), kurie sektų bitkoino kursą ir leistų visuomenei investuoti į valiutą neperkant jos tiesiogiai.

Pixabay
Kriptovaliutos.

Kol kas bitkoino vertė nepasiekė 2020 m. stebėtų rekordinių beveik 69 tūkst. JAV dolerių aukštumų, tačiau pastarasis šuolis žymi kriptovaliutų rinkos atsigavimą.

2023 12 04 17:20
Spausdinti