Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Sutartis su „Rheinmetall“, ES tabako politika, JAV pagalba Ukrainai ir kitos dienos naujienos
IQ BNS ELTA
IQ montažas

Svarbiausių balandžio 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Sutartis su „Rheinmetall“ – pasirašyta: statybos gali būti pradėtos dar šiemet

Antradienį ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir įmonės „Rheinmetall“ atstovas Maximilianas Frochas pasirašė ketinimų protokolą dėl Vokietijos gynybos pramonės atstovės amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje.

Šiuo metu protokolo turinys neviešinamas. A. Armonaitė susitarimo konfidencialumą grindė tuo, kad „kai kurie elementai paliečia paslaptis tiek komercines, tiek Lietuvos nacionalinio saugumo srityje“.

Plačiau

Dabartinės ES tabako politikos spąstai: nelegali prekyba ir alternatyvų trūkumas

Rūkalų akcizų, t. y. cigarečių kainos, kėlimas neatneša norimo rezultato – sumažinti rūkalių dalį ar sukurti išvis nerūkančią visuomenę. Tokią išvadą galima daryti iš pirmadienį pristatyto nuomonių tyrimų bendrovės „Povaddo“ 13 ES šalių ir Ukrainos gyventojų apklausos.

„ES priima sprendimus neatsižvelgdama į nenorimas jų pasekmes: 63 proc. gyventojų visose mūsų tyrimo šalyse tam pritaria“, – pristatydamas tyrimą teigė „Povaddo“ prezidentas Williamas Stewartas.

Plačiau

Kodėl Ukraina negalėtų sulaukti tokios pat JAV pagalbos, kokios sulaukė Izraelis?

Balandžio 13-ąją Irano ataką patyręs Izraelis, kai į jį buvo paleista apie 300 dronų ir raketų, sulaukė JAV paramos ją atremiant; dronus taip pat numušė Jungtinė Karalystė ir Jordanija. Po to, kai balandžio 1 d. Tel Avivas atakavo Irano konsulatą Sirijoje ir Teheranas pažadėjo atsaką, Vašingtonas teigė, kad jo parama Izraeliui yra „geležinė“. Kodėl tokios pat paramos negali sulaukti ir jau daugiau nei dvejus metus su Rusija kariaujanti Ukraina?

Plačiau

Kopenhagos istorinis paveldas – liepsnose: baiminamasi dėl meno kolekcijos

Antradienio rytą dūmuose paskendo vienas žymiausių Danijos sostinės architektūros paminklų – Kopenhagos vertybinių popierių birža. Gaisro vietoje dėl pastato išlikimo kaunasi ugniagesiai gelbėtojai, o ryte ant plauko pakibo ir pastate saugomos vienos vertingiausių Danijos meno kolekcijų likimas.

„Esame siaubingo spektaklio liudininkai. Birža dega“, – rašė Prekybos rūmai, užimantys pastatą šalia Kristiansborgo rūmų, kuriuose įsikūręs Danijos parlamentas.

Plačiau

*****susije*****

2024 04 16 16:30
Spausdinti