Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Trečiadienio kaleidoskopas: infliacijos valgomos santaupos, tragedija Graikijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS ir IQ
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Svarbiausių kovo 1-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Rusijos karas Ukrainoje. Kovo 1 d. Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba teigė, kad Ukraina sugebėjo atlaikyti vieną sunkiausių žiemų Rusijai nuolat atakuojant svarbiausią šalies infrastruktūrą. Nuo spalio Rusija raketomis ir dronais apšaudo svarbiausius Ukrainos energetikos objektus ir taip trikdo vandens, šildymo ir elektros energijos tiekimą milijonams žmonių. Anot ministro, Rusija pirmąją pavasario dieną taip pat patyrė dar vieną, penktąjį, didelį pralaimėjimą.

Sunku taupyti. Turto valdymo bendrovei „INVL Asset Management“ atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Lietuvos namų ūkių finansinis turtas 2022-aisiais reikšmingai nedidėjo. Pasak bendrovės Investicijų valdymo padalinio vadovo Vaidoto Rūko, taip nutiko dėl to, kad infliacija augo greičiau nei gyventojų turtas – jiems buvo sunkiau taupyti, teko leisti ir turimas santaupas. Finansinio turto struktūra taip pat nesikeitė – didžiąją jo dalį sudarė pinigai ir indėliai.

Daugiau lėšų gynybai. Finansų ministerija trečiadienį pranešė, kad Lietuvos gynybai šiemet papildomai skirta 97,5 mln. eurų. Taip siekiama užtikrinti, jog šiais metais krašto apsaugos reikmėms tektų ne mažiau kaip 2,52 proc. bendrojo vidaus produkto. 2023-iųjų valstybės biudžete Krašto apsaugos ministerijai numatyti asignavimai sudaro 1,774 mlrd. eurų, tai yra apie 573 mln. eurų daugiau nei pernykščiame biudžete.

Sunkios dienos JK. Jungtinėje Karalystėje maisto produktų infliacija vasarį pasiekė rekordinį lygį – kainos per keturias savaites iki vasario 19 d. padidėjo 17,1 proc., palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus. Tai didžiausias duomenų teikėjos „Kantar“ registruotas prieaugis nuo 2008 m. Išaugusios maisto kainos buvo antra pagal dydį britų finansinė problema po pakilusių energijos kainų.

Unsplash

Atsisakyti „TikTok“. Europos Parlamentas trečiadienį liepė darbuotojams pašalinti Kinijos bendrovei „ByteDance“ priklausančią programėlę „TikTok“ iš savo darbui naudojamų įrenginių, siekiant apsisaugoti nuo galimo duomenų nutekėjimo Pekinui. Programėlę rekomenduojama pašalinti ir iš darbuotojų asmeninių įrenginių. Tokį draudimą jau yra priėmusios dalis kitų ES institucijų, taip pat JAV ir Kanados valstybinės institucijos. Apie panašų draudimą svarsto ir Danija.

Tragedija Graikijoje. Trečiadienio naktį Graikijoje kaktomuša susidūrus dviem traukiniams žuvo mažiausiai 36 asmenys. Valstybėje dėl tragedijos paskelbtas trijų dienų gedulas. Kaip praneša BBC, Larisos miesto, prie kurio įvyko nelaimė, traukinių stoties viršininkas suimtas, jis kaltinamas netyčine žmogžudyste dėl aplaidumo.

2023 03 01 16:30
Spausdinti