Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Antrasis biudžeto svarstymas, paliaubos Gazos Ruože ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Gaza.

Svarbiausių lapkričio 23-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Antras valstybės biudžeto svarstymas Seime

Seimas ketvirtadienį antrą kartą apsvarstė 2024 m. valstybės biudžeto projektą. Galutinis balsavimas dėl jo vyks gruodžio 5-ąją. Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, prioritetai lieka nepasikeitę – žmonių pajamų didinimas, krašto apsaugos stiprinimas, pridėtinę vertę keliančių investicijų skatinimas. Pasak jos, tam tikri poreikiai tenkinami „didesnio valstybės skolinimosi sąskaita“.

Žygimantas Gedvila/ELTA
G. Skaistė.

„Harmony Link“ perkėlimas į sausumą projekto kainą sumažino pustrečio karto

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad jūrinio kabelio „Harmony Link“ alternatyva – sausumos jungtis – turėtų kainuoti apie 680 mln. Pasak jo, tiek kainavo originalus projektas, tad vartotojams nereikės už jį primokėti. „Mes grįžtame į pradinį biudžetą, tai yra gera naujiena“, – ketvirtadienį forume „GreenTech Vilnius“ teigė D. Kreivys.

ELTA primena, kad „Harmony Link“ jungtis Baltijos jūros dugnu planuota siekiant didinti elektros prekybą bendroje Europos rinkoje, stiprinti Baltijos šalių sistemų patikimumą. Planuota, kad 700 MW galios jungtis bus 330 km ilgio. Kabelį perkėlus į sausumą projektas turėtų būti baigtas iki 2028 m.

Paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“ atidedamos

Izraelis ketvirtadienį nurodė, kad keturių dienų paliaubos Gazos Ruože ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ laikomų įkaitų paleidimas nebus pradėti įgyvendinti bent iki penktadienio. Iš karto nebuvo aišku, dėl kokių priežasčių vėluojama įgyvendinti susitarimo, sudaryto po kelias savaites trukusių derybų, kuriose dalyvavo Kataras, Egiptas ir JAV, sąlygas.

Scanpix
Izraeliečiai Tel Avive reikalauja grąžinti įkaitus namo.

Išankstiniai rinkimų rezultatai Nyderlanduose rodo G. Wilderso partijos pergalę

Geerto Wilderso vadovaujama kraštutinių dešiniųjų antiislamiška Laisvės partija (PVV) laimėjo daugiausia vietų parlamente Nyderlandų rinkimuose, rodo trečiadienį paskelbti daliniai rezultatai. Suskaičiavus beveik visus balsus paaiškėjo, kad PVV gaus 37 vietas parlamente – daugiau nei dvigubai daugiau nei per praėjusius rinkimus – ir užtikrintai aplenkė oponentus. 60 metų G. Wilderso lauks nelengva užduotis – bandyti suformuoti veikiančią koaliciją. Jo varžovai prieš balsavimą tvirtino, kad atsisakytų dirbti PVV vadovaujamoje vyriausybėje. G. Wildersas yra nusistatęs prieš Europos Sąjungą (ES) ir nori, kad būtų balsuojama dėl Nyderlandų išstojimo iš bloko, taip pat nepritaria ES teikiamai paramai Ukrainai.

Scanpix
G. Wildersas.

Turkija darkart atidėjo švedų paraiškos ratifikavimą dėl narystės NATO

Turkija informavo NATO, kad dar nebus ratifikavusi Švedijos paraiškos prisijungti prie Aljanso iki kitą savaitę vyksiančio užsienio reikalų ministrų susitikimo, ketvirtadienį skelbia naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi dviem šaltiniais. Praėjusią savaitę Turkijos parlamento Užsienio reikalų komitetas atidėjo balsavimą dėl Švedijos narystės NATO, kad galėtų surengti tolesnes derybas šiuo klausimu.

Lenkijos sunkvežimių vairuotojai plečia Ukrainos sienos blokadą

Lenkijos transporto įmonės ketvirtadienį išplėtė savo protestus prieš, jų nuomone, nesąžiningą Ukrainos sunkvežimių vairuotojų konkurenciją ir užblokavo dar vieną pasienio kontrolės punktą. Šio mėnesio pradžioje pradėta blokada trijuose pagrindiniuose Ukrainos sienos perėjimo punktuose dabar išsiplėtė iki Pietų Lenkijoje esančios Medykos perėjos, nes Varšuvos ir Kijevo derybose nepavyksta pasiekti kompromiso. Medykos perėjoje prie protestuojančių sunkvežimių vairuotojų prisijungė vietos ūkininkai, kurie teigia, kad dėl importo iš Ukrainos krito grūdų kainos.

2023 11 23 16:30
Spausdinti