Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
Gaisrai Pietų Europoje, minos Zaporižios AE ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Išdegusi Rodo sala.

Svarbiausių liepos 25-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Pietų Europą toliau siaubia gaisrai

Graikija ir toliau kovoja su gamtiniais gaisrais, kilusiais per itin aukšto karščio bangą praėjusią savaitę. Teigiama, kad šią savaitę aukštos temperatūros šalies dar neapleis. Iš Rodo salos dėl gaisrų iki šiol evakuojami tūkstančiai gyventojų, Kipre kilusį gaisrą antradienį pavyko užgesinti, Korfu situacija taip pat kontroliuojama.

Sicilijoje dėl kilusio gamtinio gaisro uždarytas Palermo oro uostas. Praėjusią naktį Italijos salą siaubė galinga audra, per ją žuvo du žmonės.

Scanpix
Palermo gatvės.

Graikijos nacionalinė meteorologijos agentūra prognozuoja, kad Atėnuose oro temperatūra turi pakilti iki 41 laipsnio Celsijaus, o centriniame Graikijos regione – iki 44 laipsnių. Sekmadienį oro temperatūra Gitije pietiniame Peloponeso pusiasalyje buvo 46,4 laipsnio Celsijaus – kiek mažiau nei šaliai rekordiniai 48 laipsniai. Mokslininkai teigia – stiprus karštis, kuris šį mėnesį svilino Šiaurės Ameriką ir Europą, būtų „praktiškai neįmanomas“ be žmogaus sukeltos klimato kaitos.

Toliau tariamasi dėl Baltijos šalių atsijungimo nuo BRELL

Antradienį prezidento patarėjas Kęstutis Budrys teigė nematantis kliūčių susitarti su Latvija ir Estija dėl atsijungimo nuo BRELL žiedo 2025 m. vasarį. Valstybės gynimo taryba pirmadienį pavedė Vyriausybei artimiausiu metu sutarti su Latvija ir Estija dėl elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa ir atsijungimo nuo rusiškos BRELL sistemos 2025 m. pradžioje. Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai tikina, jog tokia atsijungimo nuo rusiškos BRELL sistemos data yra galima, tačiau ji pirmiausia turėtų būti patvirtinta politiniu lygiu. Energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį Rygoje susitiko su Latvijos ir Estijos kolegomis aptarti šio susitarimo.

Unsplash
Derybos tęsiasi.

Zaporižioje – minos, Odesoje – bombos

Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) komanda antradienį pranešė Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės (AE) teritorijoje pastebėjusi priešpėstinių minų. Ekspertai „pamatė keletą minų, esančių buferinėje zonoje tarp objekto vidinio ir išorinio perimetro barjerų“, pirmadienį pareiškė agentūros vadovas Rafaelis Grossi. Pareiškime nenurodoma, kiek minų komanda matė.

Rusijai ir toliau atakuojant pietinį Ukrainos miestą Odesą, britų žvalgyba nurodo, kad to priežastimi gali būti nutrauktas Juodosios jūros grūdų susitarimas. Anot jų, Kremlius dabar jaučiasi mažiau suvaržytas ir bando atakuoti taikinius, kur, jų manymu, Ukraina laiko karinius išteklius. Nuo 2023 m. liepos 18 d. fiksuojamos dažnesnės Rusijos ilgojo nuotolio atakos prieš Odesą ir kitas vietoves Ukrainos pietuose.

Scanpix
Odesa.

Protestai nerūpi

Nepaisydamas masinių protestų Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu gyrė ir vadino būtinu parlamento balsavimą dėl svarbios vyriausybės teismų reformos paketo nuostatos. Kritikai priekaištauja, kad teismų sistemos pertvarka gali atverti kelią autoritariškesnei valdžiai, nes panaikintų Izraelio vykdomosios valdžios stabdžių ir atsvarų sistemą. Nuo tada, kai sausį vyriausybė pristatė reformų paketą, jis sukėlė vieną didžiausių protesto judėjimų Izraelio istorijoje.

2023 07 25 16:30
Spausdinti