Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


IQ ŽURNALO KOVO NUMERIS
Kokios bėdos kamuoja Europos gynybos pramonę? Kodėl JAV taip mėgsta D. Trumpą? Ko nori Lietuvos ir ES ūkininkai?
IQ

Kovo mėnesio IQ žurnale – rinktiniai straipsniai svarbiausiomis temomis iš Lietuvos, Europos ir viso pasaulio. Ko galite tikėtis šįkart? Visus žurnalo tekstus galite skaityti ir čia.

Viršelio tema: pūškuojanti Europos gynybos pramonė

Šaltojo karo pabaiga ir vėlesni JAV pajėgų prižiūrimi gana taikūs trys dešimtmečiai leido europiečiams vos ne iki minimumo sumažinti savo gynybos biudžetus ir taip sutriuškinti Europos gynybos pramonę. Tai tapo akivaizdu prasidėjus Rusijos visa apimančiai agresijai prieš Ukrainą ir Vakarams suskubus teikti karinę pagalbą. IQ biuro Briuselyje vadovas Evaldas Labanauskas gilinasi, su kokiomis keturiomis problemomis susiduria Europos gynybos pramonė ir kaip galima jas išspręsti.

Vyčio Snarskio pieš.

Tuo metu IQ apžvalgininkas Karolys Juršys Lietuvoje aiškinasi, kiek ir kokių kariuomenei reikalingų produktų galėtų gaminti mūsų verslas – jei pati valstybė pašalintų esamas kliūtis.

Žvilgsnis iš arčiau ir į Europos branduolinę galią – kaip galėtume užsitikrinti branduolinį atgrasymą? O ko galėtume išmokti iš jau dvejus metus plataus masto karą su Rusija kariaujančios Ukrainos?

Pokalbiai prie kavos: Lietuva Amerikoje ir kaip gerėja mūsų gyvenimas

IQ biuro Vašingtone vadovės Liepos Žeromskaitės kalbinta Lietuvos ambasadorė JAV Audra Plepytė teigia – JAV sostinėje Lietuvos vardas žinomas gerai. „Vadinamajame Vašingtono burbule Lietuva yra labai gerai žinoma, ar tai būtų tyrimų centrai, ar politikai, ar administracijos atstovai, būtent dėl mūsų nuoseklios ir aiškios politikos – demokratinių vertybių gerbimo, tvirtos pozicijos už žmogaus teises ir laisves, už jų sklaidą regione ir globaliu mastu, dėl bekompromisės paramos Ukrainai, demokratinėms Baltarusijos jėgoms ar kitoms šalims, kovojančioms už savo laisves ir teises. Taip pat dėl mūsų rimto požiūrio į saugumą ir gynybą – ne tik Lietuvos, bet ir viso Šiaurės aljanso,“ – kalbėjo ambasadorė.

Asmeninis archyvas
Ambasadorė A. Plepytė su JAV prezidentu Joe Bidenu.

Bet kodėl dalis lietuvių vis dar negali patikėti Lietuvos pažanga ir sėkme? Į šį klausimą atsako didžiųjų duomenų analizės ir komunikacijos ekspertė Anna Rosling Rönnlund interviu su IQ apžvalgininke Agne Baltrūnaite: „Mane labiau stebina tai, kad per daugiau nei 30 metų Lietuva kardinaliai pasikeitė. Šalis ištrūko iš sovietinės okupacijos gniaužtų ir tapo laisva, nepriklausoma valstybe. Todėl natūralu, kad dalis gyventojų, matydami Skandinavijos šalių ar Vokietijos klestėjimą, nori, kad ir jų šalyje greičiau pakiltų gyvenimo lygis. Jei gyventojai iš šalies išvyko per sunkmetį, natūralu, kad jie dabar negali pripažinti, jog gyvenimo sąlygos jų gimtojoje šalyje sparčiai gerėja.“

Jann Lipka
A. R. Rönnlund.

Išganytojas D. Trumpas

D. Trumpas užtikrintai skinasi kelią pergalės link Respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose ir tampa visuotinių rinkimų favoritu. Kodėl amerikiečiai už jį balsuoja, domisi L. Žeromskaitė.

Scanpix
D. Trumpas.

Politikos skiltyje IQ vyr. redaktorius Ovidijus Lukošius taip pat skyrė nekrologą Rusijos opozicionieriui Aleksejui Navalnui, o E. Labanauskas nagrinėjo, kas turi daugiausia šansų užimti aukščiausius Europos Sąjungos postus po Europos Parlamento rinkimų.

Ko nori ūkininkai?

Per Europą praūžę ūkininkų protestai šįkart neaplenkė ir Lietuvos. Pirmosios šalies gyventojų reakcijos leido suprasti, kad ūkininkų problemos ilgą laiką buvo nesuprastos miesto žmonių ir, atrodo, valdžios atstovų. Kas nutiko žemės ūkyje, kad ūkininkai turėjo traktoriais leistis į ilgą ir varginančią kelionę į sostinę, aiškinasi K. Juršys. Savo ruožtu E. Labanauskas į šiuos klausimus atsakymo ieško Briuselyje, kur bręsta didysis ūkininkų karas. Žemdirbių protestai, apėmę beveik visą Europą, neketina nurimti. Kas netruks tuo pasinaudoti?

ELTA
Traktorių paroda Vilniuje.

K. Juršys skyrė dėmesio ir Lietuvos pajūriui, kur, skirtingai nei Estijoje, uostų kūrimo ir plėtojimo srityje Lietuva turi daugiau nesėkmės, o ne sėkmės pavyzdžių.

Rinktiniai „The Economist“ tekstai

Šį kartą IQ žurnale atrinkti britų „The Economist“ tekstai pasakos apie kosmoso svarbą konfliktuose, grėsmę Kinijos turtingiesiems, o kartu – ir likusiems šalies gyventojams, elektrifikacijos teikiamą atsakymą į anglies dioksido išmetimo klausimą ir San Francisko kuriamą technologijų ateitį.

NASA

„IQ Life“ žurnale kviečiame skaityti rinktinius tekstus apie Micheilą Saakašvilį ir jo kovą dėl Sakartvelo ateities, bei prisiminti šiemet nustojusią egzistuoti Kalnų Karabacho respubliką bei ką išgyvena jos gyventojai.

Teptuko pergalė prieš dirbtinį intelektą

Ar pamenate didelio dėmesio ir pelnyto susižavėjimo sulaukusį filmą „Jūsų Vincentas“? Jo režisieriai Dorota Kobiela ir Hugh Welchmanas pateikia dar vieną, Lietuvoje kurtą, filmą – XIX a. lenkų kaimo įvykius vaizduojančio romano ekranizaciją. Septyniasdešimt Lietuvos, Lenkijos ir Serbijos dailininkų „Kaimiečius“ tapė trejus metus. Gimtojoje Lenkijoje filmas jau gerina lankomumo rekordus – jį pamatė beveik 2 mln. žiūrovų.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2024 02 29 10:00
Spausdinti