Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


IQ ŽURNALO GRUODŽIO NUMERIS
Kur Lietuvoje gyventi gera? Ką V. Putinas daro rusams? Kas diriguoja „Hamas“?
IQ

Artimiausiu metu skaitytojus pasieks naujas IQ žurnalo numeris. Kurie gruodžio mėnesio straipsniai patrauks jūsų dėmesį? Visus žurnalo tekstus galite rasti ir šiame portale.

Viršelio tema: kas, kur ir kiek uždirba?

Pastaraisiais metais Lietuvos gyventojų pajamos augo itin sparčiai, tačiau atotrūkis tarp atskirų savivaldybių išlieka didelis. Skaičiai nemeluoja ir lengvai griauna mitus. IQ kartu su bendrovės „Day Q Analytics“ atlikta gyventojų pajamų visose savivaldybėse analizė atskleidžia gerokai platesnį vaizdą, kodėl gyventojų pajamos gali pastebimai skirtis demografiniu ir geografiniu požiūriu panašiuose miestuose ar rajonuose.

ELTA

Skaičiuojant vidutinius darbo užmokesčius keliaujama per aplinkines sostinės savivaldybes, pramonės centrą – Kauną ir jo kaimynus, didmiesčius besistengiančius prisivyti regionų centrus, pasienio rajonus ir vasarą šurmuliuojančius, žiemą apsnūdusius kurortus. Pateikiami ir sėkmės pavyzdžiai, rodantys, kaip galima atgaivinti prislopusių savivaldybių ekonomiką.

Interviu: kritika Kremliui, Tadžikistano galvosūkiai ir skaitmeninės valiutos

Interviu rubrikoje „Kava su IQ“ šįkart IQ bendradarbis Evaldas Labanauskas kalbino žinomą rusų žurnalistą Konstantiną Eggertą, nuo 2014 m. gyvenantį Lietuvoje. „Pagrindinė šiuolaikinės Rusijos problema, kaip išmintingai pasakė Vytautas Landsbergis, yra sveiko proto iškreipimas, kurį du dešimtmečius vykdė V. Putinas. Ši moralinė krizė, iškreipimas supratimo, kas yra gerai, o kas yra blogai; kas yra laisvė, o kas nėra, – tai ir yra visko, kas dabar vyksta, pagrindas. Visa tai leidžia V. Putinui toliau daryti tai, ką jis daro, nepaisant šimtų tūkstančių žuvusių, nepaisant į Rusiją plūstančių karstų. Rusijos visuomenė labai traumuota ir suskaldyta, atomizuota ir labai sunkiai sugebanti solidarizuotis ir užjausti, todėl atskiri pasipriešinimo aktai, deja, neturi to efekto, kurio siekia juos įgyvendinantys drąsūs žmonės,“ – interviu teigė K. Eggertas.

Asmeninis archyvas
K. Eggertas.

Buvęs užsienio reikalų ministras, dabar – ambasadorius Tadžikistane Raimundas Karoblis E. Labanauskui pasakojo apie tolimą, egzotišką ir gana specifišką kraštą. „Nostalgija Sovietų Sąjungai egzistuoja, nes manoma, kad Rusija atnešė pažangą į Tadžikistaną ir stabilumą. Be to, kaip atsilikęs regionas, Tadžikistanas tuomet sulaukdavo daug subsidijų. O dabartinė ekonomikos padėtis gerėja, bet ne taip greitai. Dėl to ir migracija didelė į tą pačią Rusiją, kuri jiems yra klestėjimo pavyzdys, nors visiškai neįsivaizduojama, kaip gyvename Vakaruose,“ – kalbėjo R. Karoblis.

IQ bendradarbė Kotryna Tamkutė pakalbino amerikiečių ekonomistą George'ą Selginą apie skaitmenines centrinių bankų valiutas. Jo teigimu, tokių valiutų kūrimui nėra jokio ekonominio pagrindo: „Iš tiesų nemanau, kad geras pateisinimas tam, ką centriniai bankai bando sukurti – visų aprūpinimą indėlių sąskaitomis centriniuose bankuose, – egzistuoja. Nėra jokios priežasties, kodėl centriniai bankai turėtų tapti kiekvieno iš mūsų bankais. Pirminė centrinių bankų paskirtis buvo būti bankų bankais. Specialiomis vietomis, kuriose savo sąskaitas laikė komerciniai bankai, prireikus iš jų galėjo pasiskolinti ir pan. Ir tam yra svarbi priežastis. Laikoma, kad tokių klientų kaip jūs ir aš interesus geriau atliepia komerciniai bankai. Visų pirma dėl to, kad veikia konkurencinėje aplinkoje. Mes kaip jų klientai tikimės, kad privatus bankas geriau rūpinsis mūsų indėliu, nes turės konkuruoti su kitais bankais.“

Kodėl Europa negali atsisakyti grynųjų?

Ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje grynuosius pinigus gyventojai mėgsta ne tik atsiskaitant, bet ir kaupiant santaupas. Tai – ir įprotis, ypač vyresnio amžiaus žmonių, bet kartu pasitarnauja šešėlinėje rinkoje, kurioje grynųjų negalima atsekti. IQ bendradarbės Agnės Piepaliūtės straipsnyje kalbinti ekspertai sutinka – be grynųjų pinigų šešėlis sumažėtų, tačiau kas galėtų atsiradusią nišą užpildyti? O kurios valstybės jau dabar rodo pavyzdį ir sparčiai žengia į ateitį be šlamančiųjų? Ką šiuo klausimu vertėtų rinktis Lietuvai?

ELTA

Rinktiniai „The Economist“ tekstai

Gruodžio mėnesio IQ numeryje skaitytojai galės susipažinti su JAV respublikonų partijos subtilumais ir besikeičiančia jos politika, Vakarų kova su migracija, centrinių bankų užmojais mažinant infliaciją kelti palūkanų normas bei kur tai nuves, ir naujais dirbtinio intelekto atveriamais klodais archeologijoje. „IQ Life“ pasakos apie „Hamas“ organizacijos lyderį ir jo pastangas iš paprastos grupuotės „Hamas“ paversti Izraelį iš pusiausvyros išmušusia ir pasaulinio pasmerkimo susilaukusia teroristine organizacija. Dar vienas straipsnis leis susipažinti su vieno „Hamas“ siaubą spalio 7 d. išgyvenusio kibuco istorija.

Scanpix

Šokiruojantys ir įtraukiantys performansai

Dvejus metus JAV gyvenanti performanso meistrė Gintarė Minelgaitė-Duchin, jos kūrybos gerbėjams žinoma Dr. GoraParasit pseudonimu, gimtinėje ryškiais savo darbais švysteli kone kasmet. Šįkart Agnę Žemaitytę ji vedžiojo po tik suaugusiesiems skirto Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklio „Snieguolė“ repeticijų užkulisius.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2023 11 30 19:00
Spausdinti